Sladký zázrak z hrnčeka: koláč hotový za 5 minút

Čokoládový koláč z hrnčeka pripravený v mikrovlnke, podávaný s lyžičkou.
Foto: shutterstock/Angelika Heine

Poznáte tie chvíle, keď vás znenazdajky prepadne chuť na niečo sladké, ale doma nemáte nič – ani koláč, ani sušienky, ani čokoládu? Namiesto cesty do obchodu si doprajte teplý dezert, ktorý pripravíte za pár minút. Tento koláčik z hrnčeka je taký jednoduchý, že zvládne aj ten, kto nikdy nič nepiekol. A výsledok? Nadýchaný, voňavý a neuveriteľne čokoládový.

Čokoládový koláč z hrnčeka pripravený v mikrovlnke, podávaný s lyžičkou.
Rýchly koláč z hrnčeka – nadýchaný, voňavý a hotový za pár minút. Ideálny, keď vás prepadne chuť na sladké.
Foto: shutterstock/Angelika Heine

Bleskový dezert priamo z hrnčeka

Tento recept si právom zaslúži titul „najrýchlejší koláč na svete“. Zabudnite na váženie surovín, mixér či rúru – stačí vám šálka, lyžica a mikrovlnka. Celý proces od zmerania surovín po prvé sústo netrvá viac ako päť minút. A práve v tom je jeho čaro – je to sladká záchrana v núdzi.

Na rozdiel od klasických koláčov sa tento nepečie v rúre, ale v obyčajnom keramickom hrnčeku. Mikrovlnka z neho za pár minút vykúzli vláčny dezert, ktorý chutí ako čerstvo upečený perník.

Čokoládový koláč z hrnčeka – rýchly recept

Ingrediencie na prípravu koláča z hrnčeka – kakao, múka, mlieko, maslo a vajce na stole.
Pár základných surovín, mikrovlnka a päť minút – to je všetko, čo potrebujete na dokonalý dezert.
Foto: shutterstock/O.Bolo4ev

Ingrediencie:

  • 5 lyžíc mlieka
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 4 lyžice roztopeného masla
  • 1 väčšie vajce
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 a ½ lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Do väčšej keramickej šálky (200–250 ml) preosejte múku, kakao, oba druhy cukru a prášok do pečiva. Všetko premiešajte, aby sa suché ingrediencie spojili.
  2. V malej miske rozšľahajte vajce s mliekom a roztopeným (nie horúcim) maslom.
  3. Tekutú zmes vlejte do hrnčeka so suchými surovinami a premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. Ak je príliš husté, pridajte trochu mlieka.
  4. Vložte hrnček do mikrovlnky a zapnite ju na najvyšší výkon (cca 800–900 W) na 4 minúty.

Počas pečenia sledujte, ako cesto krásne rastie – a už po chvíli celá kuchyňa vonia čokoládou. Po vybratí z mikrovlnky nechajte koláčik minútku odstáť, pretože bude veľmi horúci.

Vylepšenia pre ešte väčší pôžitok

Do cesta môžete pridať:

  • kúsky čokolády, ktoré sa vo vnútri jemne roztečú,
  • lyžicu džemu (napríklad slivkového alebo ríbezľového),
  • orechy alebo kokos pre extra textúru.

Na vrch môžete pridať lyžičku šľahačky, vanilkového jogurtu alebo kopček zmrzliny – kontrast teplého koláča a studenej zmrzliny je jednoducho božský.

Cenná rada

Ak chcete, aby bol koláčik ešte vláčnejší, použite plnotučné mlieko a kúsok horkej čokolády priamo do cesta. A ak máte radi intenzívnejšiu chuť, pridajte štipku mletej škorice alebo soli – zvýrazní čokoládový tón.

Čo si z toho vziať

Čokoládový koláč z hrnčeka pripravený v mikrovlnke, podávaný s lyžičkou.
Mikrovlnkový koláčik, ktorý zvládne každý. Recept, ktorý si zamilujete.
Foto: shutterstock/Nataliia Suietska

Tento rýchly koláč z hrnčeka je dôkazom, že aj v zhone si môžete dopriať domáci dezert bez stresu, váženia a hromady riadu. Za päť minút máte na stole teplý, nadýchaný a čokoládovo voňavý zázrak – ideálny na sychravé večery alebo nečakané návštevy.

Redakcia Slová Ženy