Jemné, pružné a s jesenným nádychom. Týmto palacinkám sa nedá odolať
Palacinky milujeme všetci – bez ohľadu na to, či patria do kategórie sladkých, alebo slaných. Tentoraz tu však máme recept, ktorý si získa srdce každého milovníka jesene. Jemné, pružné, voňavé po škorici a kardamóne – a také chutné, že k nim už nič netreba.

Foto: shutterstock/OlgaBombologna
Palacinky, ktoré rozvoniavajú celým domom
Recept na palacinky pozná takmer každý. No urobiť ich tak, aby boli naozaj jemné, elastické a nepopraskali, je umenie.
Tento jesenný variant však všetko mení – vďaka pudingovému prášku s vanilkovou príchuťou, škorici a kardamónu vznikne vláčne cesto, ktoré nádherne vonia a ešte lepšie chutí.
A tajomstvo dokonalého výsledku? Dostatok masla. Práve ono im dodá jemnosť, pružnosť a tú charakteristickú zlatistú farbu.
Tri prísady, ktoré robia zázraky
Základ palaciniek je klasický – mlieko, vajíčka, múka, trochu cukru. No tieto tri prísady ich posunú na úplne iný level:
- vanilkový pudingový prášok – postará sa o ich krémovú vôňu a nadýchanosť,
- mletá škorica – dodá teplo a typickú jesennú vôňu,
- mletý kardamón – podčiarkne chuť a premení obyčajné palacinky na dezert ako z kaviarne.
Cesto nechajte po zmiešaní odpočívať aspoň 10–15 minút, aby sa spojili všetky chute a lepok v múke spevnil cesto.
Recept na jesenné palacinky s pudingom, škoricou a kardamónom

Foto: shutterstock/SashaMagic
Ingrediencie:
- 2 balíčky vanilkového pudingového prášku
- 250 ml mlieka
- 150 ml perlivej vody
- ¾ šálky hladkej múky
- 3 vajíčka
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletého kardamónu
- 3 lyžice roztopeného masla
- štipka soli
Postup:
- Všetky suroviny vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
- Roztopte maslo a nechajte ho vychladnúť.
- V miske zmiešajte vajíčka, mlieko a perlivú vodu.
- Pridajte múku, cukor, pudingové prášky, škoricu a kardamón.
- Všetko spolu krátko premiešajte alebo vyšľahajte mixérom.
- Cesto nechajte odpočívať 10–15 minút.
- Panvicu potrite kúskom masla a dobre rozohrejte.
- Naberačkou nalejte tenkú vrstvu cesta a smažte z oboch strán do zlatista.
Palacinky podávajte s obľúbenou plnkou – napríklad tvarohom so smotanou a cukrom alebo domácim džemom. Ale verte, že aj bez náplne sú dokonalé.
Dokonalé palacinky? Tip od babičky
Ak sa vám palacinky zvyknú trhať, skúste pridať o lyžicu roztopeného masla navyše. A namiesto oleja používajte pri pečení vždy kúsok masla na štetec alebo papierový obrúsok – dodá im jemnosť, ale nezamastí panvicu.
A ak chcete, aby mali ešte výraznejšiu vôňu, pridajte kvapku vanilkového extraktu alebo hnedý cukor.
Palacinky, ktoré zahrejú dušu

Foto: shutterstock/Elena Hramova
Tieto palacinky sú stelesnením jesene – teplé, jemné, voňavé a plné pohodlia. Skvelo sa hodia k šálke čaju alebo kávy, k rodinným raňajkám aj k popoludňajšiemu maškrteniu. Nie je nič krajšie, než keď sa po byte šíri vôňa masla, vanilky a škorice – a vy viete, že vás čaká tanier sladkého šťastia.
Redakcia Slová Ženy
