Pečená cibuľa ako z hotdogu, len lepšia – jednoduchý domáci recept
Domáca pečená cibuľa chutí neporovnateľne lepšie ako tá kupovaná. Je zlatistá, voňavá, dokonale chrumkavá – a pripraviť ju zvládne úplne každý. Hodí sa do šalátov, hamburgerov, hotdogov, zapekaných jedál aj polievok. Stačí pár surovín a pár minút v kuchyni.

Foto: shutterstock/Narsil
Prečo sa oplatí robiť pečenú cibuľu doma
Pečená (pražená) cibuľa zo supermarketu býva často mastná, slaná a plná konzervantov. Domáca verzia je úplne iná – ľahká, aromatická a bez zbytočných prísad. Navyše si ju môžete ochutiť podľa seba – troškou cesnaku, kari, kurkumy alebo údenej papriky.
Skvelo sa hodí do množstva jedál: domáce burgre, hotdogy, zemiakové pyré, šaláty, či dokonca tekvicová polievka s chrumkavou posýpkou. Takto pripravená cibuľa posunie aj obyčajný obed na úplne iný level.
Recept na domácu pečenú cibuľu
Na prípravu budete potrebovať:
- 4 veľké cibule
- 3 lyžice pšeničnej múky
- trochu kukuričnej múky
- ½ lyžičky soli
- rastlinný olej (na vyprážanie)
- cesnak granulovaný a kari (na dochutenie)
Ako pripraviť dokonalú chrumkavú cibuľu krok za krokom
- Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké pásiky (pírka). Čím budú rovnomernejšie, tým sa rovnomernejšie upražia.
- Plátky rozložte na papierové utierky, aby sa z nich odsal prebytočný šťava. Ak sú veľmi vlhké, cibuľa sa nebude dať dobre upražiť.
- V miske zmiešajte múku, soľ a koreniny.
- Keď je cibuľa suchšia, obráťte ju v zmesi múky a korenia, aby sa rovnomerne obalila.
- Do panvice nalejte olej a zohrejte ho na strednú teplotu.
- Cibuľu smažte po častiach, aby sa nepripalila a zostala chrumkavá.
- Keď získa zlatistú farbu, vyberte ju dierkovanou lyžicou a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
- Ak ju chcete mať ešte suchšiu a extra chrumkavú, dajte ju na 15 minút do rúry vyhriatej na 100 °C.
Tipy, ako ju využiť v kuchyni

Foto: shutterstock/Yalcin Sonat
- Posypte ňou zemiakovú kašu, rizoto alebo zeleninové pyré.
- Pridajte ju do polievok ako chrumkavý topping.
- Skvelo sa hodí k tekvicovej polievke alebo domácim hamburgerom.
- Uzavrite ju do pohára s viečkom – vydrží niekoľko týždňov.
Čo si z toho vziať
Domáca pečená cibuľa je jednoduchá, lacná a výnimočne chutná. Získate dokonalú zlatistú chrumkavosť bez prebytočného oleja a soli. Navyše ju pripravíte presne tak, ako ju máte radi – jemne pikantnú, sladkastú či výrazne korenenú.
Redakcia Slová Ženy
