Pečená cibuľa ako z hotdogu, len lepšia – jednoduchý domáci recept

Domáca pečená cibuľa s chrumkavou zlatistou farbou.
Foto: shutterstock/Narsil

Domáca pečená cibuľa chutí neporovnateľne lepšie ako tá kupovaná. Je zlatistá, voňavá, dokonale chrumkavá – a pripraviť ju zvládne úplne každý. Hodí sa do šalátov, hamburgerov, hotdogov, zapekaných jedál aj polievok. Stačí pár surovín a pár minút v kuchyni.

Domáca pečená cibuľa je jednoduchá, chrumkavá a výborne sa hodí do polievok aj hamburgerov.
Foto: shutterstock/Narsil

Prečo sa oplatí robiť pečenú cibuľu doma

Pečená (pražená) cibuľa zo supermarketu býva často mastná, slaná a plná konzervantov. Domáca verzia je úplne iná – ľahká, aromatická a bez zbytočných prísad. Navyše si ju môžete ochutiť podľa seba – troškou cesnaku, kari, kurkumy alebo údenej papriky.

Skvelo sa hodí do množstva jedál: domáce burgre, hotdogy, zemiakové pyré, šaláty, či dokonca tekvicová polievka s chrumkavou posýpkou. Takto pripravená cibuľa posunie aj obyčajný obed na úplne iný level.

Recept na domácu pečenú cibuľu

Na prípravu budete potrebovať:

  • 4 veľké cibule 
  • 3 lyžice pšeničnej múky
  • trochu kukuričnej múky
  • ½ lyžičky soli
  • rastlinný olej (na vyprážanie)
  • cesnak granulovaný a kari (na dochutenie)

Ako pripraviť dokonalú chrumkavú cibuľu krok za krokom

  1. Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké pásiky (pírka). Čím budú rovnomernejšie, tým sa rovnomernejšie upražia.
  2. Plátky rozložte na papierové utierky, aby sa z nich odsal prebytočný šťava. Ak sú veľmi vlhké, cibuľa sa nebude dať dobre upražiť.
  3. V miske zmiešajte múku, soľ a koreniny.
  4. Keď je cibuľa suchšia, obráťte ju v zmesi múky a korenia, aby sa rovnomerne obalila.
  5. Do panvice nalejte olej a zohrejte ho na strednú teplotu.
  6. Cibuľu smažte po častiach, aby sa nepripalila a zostala chrumkavá.
  7. Keď získa zlatistú farbu, vyberte ju dierkovanou lyžicou a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
  8. Ak ju chcete mať ešte suchšiu a extra chrumkavú, dajte ju na 15 minút do rúry vyhriatej na 100 °C.

Tipy, ako ju využiť v kuchyni

Domáci burger ozdobený pečenou cibuľou.
Chrumkavá cibuľa dodá domácemu burgeru arómu a chuť ako z reštaurácie.
Foto: shutterstock/Yalcin Sonat
  • Posypte ňou zemiakovú kašu, rizoto alebo zeleninové pyré.
  • Pridajte ju do polievok ako chrumkavý topping.
  • Skvelo sa hodí k tekvicovej polievke alebo domácim hamburgerom.
  • Uzavrite ju do pohára s viečkom – vydrží niekoľko týždňov.

Čo si z toho vziať

Domáca pečená cibuľa je jednoduchá, lacná a výnimočne chutná. Získate dokonalú zlatistú chrumkavosť bez prebytočného oleja a soli. Navyše ju pripravíte presne tak, ako ju máte radi – jemne pikantnú, sladkastú či výrazne korenenú.

Redakcia Slová Ženy