Takto zohrievam včerajšie rezne. Sú chrumkavé, ako keby som ich práve vybrala z panvice

Bravčové rezne smažené na panvici v oleji, do zlatista chrumkavé a šťavnaté.
Foto: shutterstock/Jan_Mach

Mäso, ktoré ste včera vyprážali, nemusí skončiť ako gumená podrážka. Ak dodržíte pár jednoduchých zásad – najmä pri výbere spôsobu ohrevu a množstva oleja – budú vaše rezne opäť chrumkavé, voňavé a šťavnaté.

Bravčové rezne smažené na panvici v oleji, do zlatista chrumkavé a šťavnaté.
Tajomstvo dokonalých rezňov je v správnom postupe – keď viete, ako ich zohriať, ostanú rovnako chrumkavé ako čerstvo vypražené.
Foto: shutterstock/Jan_Mach

Ako zohriať rezne, aby boli chrumkavé a šťavnaté?

Mnoho ľudí si myslí, že zohriatie rezňov bez toho, aby stvrdli, je nemožné. Nie je to pravda.
Stačí si zapamätať niekoľko drobností – napríklad nepreháňať to s tukom a zvoliť správny spôsob ohrevu.

Rezne patria k najobľúbenejším jedlám v slovenských domácnostiach. Pripravujú sa rýchlo, zasýtia a zvyčajne ich spravíme viac „do zásoby“.

A potom príde otázka: ako ich na druhý deň ohriať, aby neboli tvrdé a rozmočené?

Zabudnite na mikrovlnku

Najväčšia chyba, ktorú môžete urobiť, je dať rezne do mikrovlnnej rúry. Strúhanka sa rozmočí a mäso stratí svoju šťavnatosť. Výsledok?

Namiesto chrumkavého rezňa dostanete mastný, gumený plátok, ktorý nemá nič spoločné s tým, čo ste jedli včera.

Lepšie je siahnuť po rúre.
Rozohrejte ju na 170 °C, rezne vložte do zapekacej misy a prikryte ich alobalom, aby nevyschli.
Zohrievajte približne 15 minút. Potom alobal odstráňte a nechajte ich ešte pár minút dopekať, aby sa kôrka krásne znovu „rozprskala“.

Zapekacia misa prikrytá alobalom v rúre počas ohrievania jedla.
Rezne v rúre prikryte alobalom, aby nevyschli – takto si udržia šťavnatosť a zostanú chrumkavé.
Foto: shutterstock/HannaTor

Cenná rada: Menej oleja, viac trpezlivosti

  • Ak chcete rezne ohriať na panvici, dá sa to – ale opatrne.
  • Použite len minimum oleja a panvicu s nepriľnavým povrchom.
  • Smažte na nízkom plameni, pomaly, približne päť minút z každej strany.
  • Takto sa mäso prehrieva rovnomerne a zároveň si udrží chrumkavú kôrku.

Čo spraviť s rezňami z predošlého dňa?

Ak sa vám zunuje klasický obed, skúste niečo nové. Zo včerajších rezňov sa dá pripraviť množstvo rýchlych jedál:

• Chrumkavý sendvič alebo „domáci burger“ – medzi dva krajce chleba alebo do žemle vložte kúsok rezňa, list šalátu, paradajku, uhorku a obľúbený dresing. Perfektné raňajky alebo večera.

• Tortilla s rezňom a zeleninou – pokrájajte rezne na prúžky, pridajte kukuricu, listy špenátu, rajčiny, syrový dip a zabaľte do tortilly. Krátko zohrejte na panvici.

• „Zapečené rezne s paradajkami a syrom“ – rezne poukladajte do menšej formy, prelejte paradajkovou omáčkou, pridajte huby, cibuľu, bylinky a nastrúhaný syr. Zapekajte 20–25 minút pri 160 °C. Vznikne nové, sýte jedlo pre celú rodinu.

Chrumkavý sendvič s rezňom, šalátom, cibuľou a čerstvou zeleninou na drevenej doske.
Zo zvyšného rezňa spravíš rýchly a výživný sendvič – ideálny na raňajky, do práce alebo na cestu.
Foto: shutterstock/New Africa

Čo si z toho vziať

Včerajší rezeň nemusí skončiť v koši ani v mikrovlnke. Stačí poznať správny trik – rúra, trochu trpezlivosti a minimum oleja. Výsledok vás prekvapí: rezne budú voňať, chrumkať a chutiť takmer ako čerstvé.

Redakcia Slová Ženy