Mlieko už nikdy nevykypí. Pred varením spravte toto
Zohriatie mlieka sa zdá ako najjednoduchšia vec na svete. No kto ho už raz nechal prevrieť, vie, že aj sekunda nepozornosti stačí, aby z hrnca vytryskla biela pena a sporák sa zmenil na lepkavú katastrofu. Existuje však jednoduchý trik, ktorý tomu úplne zabráni.

Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Prečo mlieko pri varení vykypí
Keď sa mlieko zahrieva, na jeho povrchu sa tvorí pružná vrstva – tzv. kožka, ktorá vzniká z bielkovín a tukov. Pritom sa pod ňou hromadí para, ktorá nemá kam uniknúť. Ak tlak stúpne, kožka sa nadvihne a mlieko vykypí.
Ďalším problémom býva pripálenie – bielkoviny sa usadzujú na dne hrnca a pri vysokej teplote sa rýchlo prichytia. Mnohé gazdinky preto radšej ani neodchádzajú od sporáka. Ale existuje spôsob, ako si to uľahčiť.
Ako zabrániť tomu, aby mlieko vykypelo
Najdôležitejšie je mierne zahrievanie – nikdy nevariť mlieko na plný výkon. Lepšie je použiť hrniec s hrubším dnom, ktorý sa rovnomerne zahrieva, a občas premiešať drevenou vareškou.
Cenná rada: Pred varením pridajte do hrnca lyžicu vody alebo kvapku oleja. Na stenách sa vytvorí jemný film, ktorý bráni prichyteniu bielkovín a znižuje riziko pretečenia.
Ešte lepšie funguje tento trik:
- Potrite vnútorné steny hrnca kúskom masla – približne po úroveň, kam siaha mlieko. Tuk vytvorí bariéru, ktorá naruší tvorbu kožky a mlieko ostane „pokojné“.
- Ak chcete mať úplnú istotu, položte na hrniec veľkú drevenú varešku. Keď sa pena začne dvíhať, vareška ju naruší a zabráni vykypeniu.

Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Dá sa zachrániť pripálené mlieko?
Ak sa predsa len stane nehoda, ešte nie je všetko stratené. Pripálené mlieko prelejte do čistého hrnca, pridajte trochu vanilkového cukru alebo štipku soli a krátko prevarte. Pomôže to potlačiť nepríjemný zápach a horkosť – hoci len v prípade, že sa nepripálilo výrazne.
Ako vyčistiť pripálený hrniec
Na spálené dno najlepšie zaberie sóda bikarbóna – posypte ňou dno, zalejte teplou vodou a nechajte pôsobiť pár hodín. Potom hrniec ľahko vyčistíte. Alternatívou je ocot, ktorý zmäkčí pripáleninu a odstráni zápach.
Čo si z toho vziať
Malý kúsok masla, kvapka oleja či trocha vody – a mlieko ostane v hrnci, nie na sporáku. Tento jednoduchý trik vám ušetrí čas, nervy aj nepríjemné drhnutie. Nabudúce, keď budete variť kakao alebo pripravovať puding, nezabudnite ho vyskúšať.
Redakcia Slová Ženy
