Stačí jeden pohár tejto tekutiny namiesto mlieka. Jablkové lievance sa podaria na jednotku

Nadýchané jablkové lievance posypané práškovým cukrom, ozdobené mätovým lístkom a škoricou na rustikálnom stole
Foto: shutterstock/NoirChocolate

Jeseň patrí tekviciam, hubám a jabĺčkam. A práve tie dokážu v kuchyni zázraky – od klasických koláčov až po nadýchané lievance, ktoré voňajú škoricou a detstvom. Ak chcete, aby sa vám podarili dokonale mäkké a jemné, zabudnite na mlieko. Stačí jeden pohár tejto tekutiny a budete mať raňajky ako z kaviarne.

Nadýchané jablkové lievance posypané práškovým cukrom, ozdobené mätovým lístkom a škoricou na rustikálnom stole
Jesenné ráno voňajúce škoricou a jablkami. Lievance s cmarom sú nadýchané, jemné a rozplývajú sa na jazyku.
Foto: shutterstock/NoirChocolate

Jablkové lievance ako od babičky – ale s moderným trikom

Keď sa stromy zahalia do zlatočervených listov, mnohí rozmýšľajú, čo pripraviť z jabĺk. Nie každý však túži po ďalšej štrúdli či jablkovom koláči. Ak chcete niečo iné, ale stále jednoduché, vyskúšajte lievance s jablkami – podobné americkým pancakes.

Tajomstvo ich dokonalej nadýchanosti spočíva v jednej nenápadnej zmene: namiesto mlieka použite pohár cmaru. Vďaka nemu budú lievance ešte jemnejšie, s ľahkou kyselkavou chuťou, ktorá zvýrazní sladkosť jabĺk. A navyše – získa sa tak krásna, zlatistá farba.

Čo budete potrebovať

  • 150 g hladkej múky
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice cukru (alebo trstinového cukru)
  • 240 ml cmaru (namiesto mlieka)
  • 1 vajce
  • 60 g roztopeného masla
  • 170 g nastrúhaného jablka (so šupkou alebo bez)
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • štipka soli
Suroviny na jablkové lievance – jablká, múka, vajcia, cmar, maslo a cukor pripravené na kuchynskom stole
Základné suroviny na dokonalé jesenné lievance – jablká, cmar, vajcia a kúsok masla. Jednoduché, dostupné a pritom neodolateľné.
Foto: shutterstock/Aleksei Isachenko

Ako na to krok za krokom

  1. Zmiešajte suché suroviny – múku, prášok do pečiva, cukor, škoricu a soľ.
  2. V inej miske prešľahajte vajce s cmarom.
  3. Spojte suché a mokré ingrediencie a na záver pridajte roztopené maslo a nastrúhané jablko.
  4. Cesto jemne premiešajte, aby ostalo vzdušné.
  5. Na panvici rozohrejte trošku masla alebo oleja a smažte malé lievance po 3 minúty z každej strany, kým nezískajú zlatistý odtieň a neobjavia sa malé bublinky.

Tipy na servírovanie

Podávajte ich s tým, čo máte radi:

  • s javorovým sirupom a kúskami jabĺk,
  • s medom a orieškami,
  • alebo len jednoducho posypané práškovým cukrom.

Ak chcete ešte jesennejšiu verziu, pridajte štipku kardamónu alebo muškátového orieška – krásne doplnia vôňu jabĺk.

Ako ich uchovať čerstvé

Najlepšie chutia v deň prípravy, no ak vám niečo zostane, uložte ich do uzatvárateľnej nádoby v chladničke – vydržia 2 až 3 dni.

Pred podávaním ich stačí zľahka ohriať v rúre alebo na suchej panvici.

A ak ich chcete mať poruke aj neskôr, pokojne ich zamrazte – stačí ich preložiť papierom na pečenie, aby sa nezlepili.

Obmeny, ktoré stoja za vyskúšanie

  • Kefír namiesto cmaru – dodá jemne kyslastý nádych.
  • Časť múky nahraďte ovsenou alebo celozrnnou – zdravšia verzia.
  • Do cesta pridajte orechy alebo hrozienka – pre viac textúry.
  • Namiesto cukru použite sirup, med alebo xylitol.
Nadýchané jablkové lievance poliate karamelovým sirupom a ozdobené kúskami dusených jabĺk
Dokonalý záver jesenného dňa – jablkové lievance s karamelom a teplými kúskami jabĺk. Jemné, sladké a voňavé po domove.
Foto: shutterstock/P-Kheawtasang

Čo si z toho vziať

Niekedy stačí drobná zmena, aby známy recept dostal nový život. Jeden pohár cmaru namiesto mlieka premení obyčajné jablkové lievance na voňavý jesenný zázrak – jemný, nadýchaný a dokonale uspokojivý.

Redakcia Slová Ženy