Toto je najlepší tekvicový chlieb pod slnkom. Ideálny na raňajky

Vláčny domáci tekvicový chlieb nakrájaný na plátky, položený na ľanovej utierke s jesennou tekvicou v pozadí
Foto: shutterstock/Brent Hofacker

Jeseň bez vône pečenej tekvice si už nevieme predstaviť. Z tohto jednoduchého receptu vznikne vláčny, korenistý a jemne sladký tekvicový chlieb, ktorý sa dokonale hodí k rannej káve či popoludňajšiemu čaju. Navyše, pripravíte ho raz-dva a vydrží niekoľko dní.

Vláčny domáci tekvicový chlieb nakrájaný na plátky, položený na ľanovej utierke s jesennou tekvicou v pozadí
Tekvicový chlieb je ideálny na jesenné rána – voňavý, vláčny a dokonale doplní šálku horúcej kávy.
Foto: shutterstock/Brent Hofacker

Tekvicová sezóna je v plnom prúde

Tekvica je neuveriteľne vďačná surovina – dá sa použiť do koláčov, polievok, nátierok, dokonca aj do kávy. Ale tekvicový chlieb so semienkami je niečo, čo by mal vyskúšať každý. Je zdravý, sýty a vďaka štipke korenia aj nádherne voňavý.

Je mierne sladký, ale nie presladený, takže sa hodí rovnako dobre s maslom a džemom, ako aj s plátkom syra. Skrátka – raňajkový sen, ktorý vonia jeseňou.

Tekvicové pyré – základ úspechu

Tekvicové pyré môžete kúpiť hotové, no najlepšie chutí to domáce. Skvelou voľbou je tekvica Hokkaido, pretože sa nemusí šúpať a má krásne sfarbený, hustý dužinatý základ.

Postup:
Umytú a osušenú tekvicu nakrájajte na kúsky, odstráňte semienka a položte ju na plech šupkou nadol. Pečte pri 180 °C približne 35 minút, kým nezmäkne. Po vychladnutí vydlabte dužinu (pri Hokkaido môžete použiť aj so šupkou) a rozmixujte do hladka.

Toto pyré vydrží v chladničke až tri dni, alebo ho môžete zmraziť – skvelá zásoba na ďalšie pečenie.

Pečené kúsky tekvice Hokkaido na plechu pripravené na rozmixovanie do pyré
Takto vyzerá prvý krok k najlepšiemu tekvicovému chlebu – kúsky pečenej tekvice pripravené na rozmixovanie.
Foto: shutterstock/M.Photos

Čo budete potrebovať

Na dva menšie bochníky (forma 21,5 × 10,5 cm) si pripravte:

  • 400 g tekvicového pyré
  • 2 ½ šálky hladkej múky
  • 1 ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžičku mletého zázvoru
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • 1 lyžičku koreninovej zmesi (napr. perníkové korenie)
  • 125 g roztopeného masla
  • 110 ml rastlinného oleja
  • 2 šálky cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 50 g tekvicových alebo slnečnicových semienok

Semienka môžete vynechať alebo pridať viac podľa chuti. Skvelé sú aj nasekané vlašské orechy.

Ako pripraviť ten najlepší tekvicový chlieb

  1. Rúru predhrejte na 175 °C a formy na chlieb vyložte papierom na pečenie.
  2. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu, koreniny a škoricu.
  3. V druhej miske vyšľahajte maslo, olej, cukor, vajcia, vanilku a tekvicové pyré, až kým vznikne hladká hmota.
  4. Postupne pridávajte suché ingrediencie a miešajte len do spojenia.
  5. Cesto rozdeľte do foriem, posypte semienkami a pečte 50 – 55 minút.
  6. Skontrolujte špajdľou – ak vyjde suchá, chlieb je hotový.
  7. Nechajte vychladnúť vo forme, aby sa nerozpadol.
Plátky tekvicového chleba podávané so šľahačkou, karamelovou polevou a nasekanými orechmi na bielom tanieri
Tekvicový chlieb chutí skvelo aj ako dezert – s lyžičkou šľahačky, orechmi a karamelovým prelivom.
Foto: shutterstock/Elena Veselova

Cenná rada

Aby bol chlieb ešte vláčnejší, pridajte do cesta lyžicu bieleho jogurtu alebo kyslej smotany. Získa tak sviežu chuť a dlhšie vydrží mäkký.

Čo si z toho vziať

Tekvicový chlieb je dôkazom, že jesenné pečenie môže byť jednoduché, zdravé aj chutné. S korenistou arómou a chrumkavými semienkami je to presne ten druh raňajkového luxusu, ktorý rozvonia celý dom.

Vyskúšajte ho už dnes – a pripravte si pohár horúceho čaju, pretože k tomuto chlebu jednoducho patrí.

Redakcia Slová Ženy