Česi pripravujú držkovú polievku po svojom. Výsledkom je polievka, ktorej je ťažké odolať
Držková polievka patrí medzi jedlá, ktoré buď milujete, alebo sa im radšej vyhýbate. Neexistuje nič medzi tým. No vedeli ste, že aj naši českí susedia majú svoju vlastnú verziu tohto výnimočného jedla – držkovú po česky? Je výrazná, pikantná a plná vôní, ktoré prevoňajú celú kuchyňu.

Foto: shutterstock/Marian Weyo
Česi majú na držky svoj recept
Držková polievka, známa v Česku ako dršťková polévka, je stálicou na ich jedálnych lístkoch. Rovnako ako u nás, aj tam rozdeľuje ľudí na dva tábory – tých, ktorí ju zbožňujú, a tých, ktorí by sa jej ani nedotkli.
Česká verzia je pikantná a má intenzívnu vôňu. Tajomstvom jej chuti je mletá paprika, cesnak, cibuľa a veľká dávka sušeného majoránu, ktorý v tejto polievke nesmie chýbať.
Kde všade sa držky varia
Jedlá z držiek sa varia naprieč celým svetom – od strednej a východnej Európy až po Afriku a Južnú Ameriku. Každý národ má svoju verziu, niekde sa pripravujú ako hustý guláš, inde ako jemná polievka.
Tá česká si získala popularitu práve tým, že je jednoduchá, sýta a výrazne korenená, takže dokonale zahreje počas chladných dní.
Recept na českú držkovú polievku
Ingrediencie:
- 1 kg držiek
- 1,5 l hovädzieho vývaru + vývar z držiek
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice bravčovej masti
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 balíček sušeného majoránu
- 2 lyžice sladkej mletej papriky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup krok za krokom
- Držky najprv dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou.
- Vložte ich do hrnca, zalejte studenou vodou, pridajte trochu majoránu a varte 20 minút.
- Sceďte, prepláchnite horúcou vodou a tento proces zopakujte ešte dvakrát.
- Po treťom varení ich opäť posypte majoránom a tentoraz varte približne 2 hodiny, kým nezmäknú.
- Nechajte vychladnúť a nakrájajte na menšie kúsky. Vývar si odložte.

Foto: shutterstock/Marian Weyo
Základ polievky, ktorý rozhoduje
V hrnci s hrubým dnom rozpáľte masť a orestujte na nej cibuľu a cesnak do sklovita. Posypte múkou, krátko premiešajte a pridajte papriku.
Zalejte hovädzím vývarom a vývarom z držiek, potom dochuťte majoránom, soľou a čiernym korením.
Nakoniec vložte držky a varte ešte asi 40 minút, kým sa všetky chute krásne prepoja.
Výsledkom je hustá, voňavá a korenistá polievka, ktorú si okamžite zamilujete – aj ak ste si doteraz mysleli, že držkovú neznášate.
Čo si z toho vziať
Česká držková polievka ukazuje, že aj klasické jedlo môže mať nový a zaujímavý rozmer. Vďaka paprike, cesnaku a majoránu má jedinečnú chuť, ktorá vás prenesie do tradičnej českej hospody. Stačí ju raz ochutnať a pochopíte, prečo sa k nej mnohí radi vracajú.
Redakcia Slová Ženy
