Sušte huby presne pri tejto teplote. Zostanú dlho chutné a aromatické

Hríby nakrájané na plátky rozložené na rošte v rúre počas sušenia pri nízkej teplote
Foto: shutterstock/AFilipczuk

Sušené huby patria k najväčším pokladom našej kuchyne. Ich vôňa okamžite pripomenie jeseň, les a rodinné recepty, ktoré sa dedili po celé generácie. Aby si však zachovali svoju chuť a arómu aj počas zimy, musia sa sušiť správne – pri presnej teplote, ktorá im dodá dokonalú textúru aj trvácnosť.

Hríby nakrájané na plátky rozložené na rošte v rúre počas sušenia pri nízkej teplote
Hríby sa najlepšie sušia v rúre pri pootvorených dvierkach a teplote do 60 °C – tak si zachovajú vôňu aj chuť.
Foto: shutterstock/AFilipczuk

Sezóna ako z rozprávky – ideálny čas urobiť si zásoby

Tento rok praje hubárom. Lesy sú plné suchohríbov, hríbov, kozákov aj kuriatok, ktoré sa len pýtajú do košíka. A práve teraz je najlepší čas pripraviť si zásoby na zimu. Sušené huby sa dajú použiť do polievok, omáčok aj kapustnice – a navyše si zachovávajú veľa živín, vlákniny a bielkovín.

Správne usušené huby vydržia niekoľko mesiacov, ba dokonca aj rokov. Podmienkou je však správna teplota, príprava a uskladnenie.

Ktoré huby sú najlepšie na sušenie

Nie všetky druhy húb sú vhodné na sušenie. Niektoré majú priveľa vody alebo po usušení stratia chuť. Najlepšie sa sušia tieto druhy:

  • hríby (dubáky) – pevné, mäsité a aromatické
  • kozáky a suchohríby – dobre držia tvar
  • smrže – výnimočná delikatesa s intenzívnou arómou

Naopak, masliaky či bedle po vysušení strácajú svoju štruktúru, drobia sa a bývajú nevýrazné.

Cenná rada: Nikdy nesušte huby, ktoré sú príliš mladé, prezreté alebo nahnité. Po usušení majú horkastú chuť a strácajú výživovú hodnotu.

Čistenie čerstvých húb jemným štetcom na kuchynskej utierke
Suché čistenie je základom úspechu – ak sa huby namočia, nasiaknu vlhkosťou a po usušení strácajú chuť.
Foto: shutterstock/Miriam Doerr Martin Frommherz

Príprava húb pred sušením

Pred samotným sušením treba huby očistiť nasucho – teda bez vody. Stačí jemný štetec alebo nožík, ktorým odstránite zvyšky ihličia, hliny či lístia. Voda by spôsobila, že huby nasiaknu vlhkosťou a pri sušení by stratili arómu i farbu.

Potom ich nakrájajte na plátky strednej hrúbky – nie príliš tenké (tie sa drobia), ani hrubé (tie sa nevysušia rovnomerne). Oddelene sušte klobúčiky a nohy, pretože majú inú hustotu a schnú rozdielne dlho.

Ideálna teplota: medzi 50 a 60 °C

Najčastejšou chybou pri sušení húb je príliš vysoká alebo naopak nízka teplota.
Optimálna teplota je 50–60 °C.

  • Nižšia teplota (pod 45 °C) spôsobí, že huby budú gumové a vlhké
  • Vyššia teplota (nad 65 °C) ich pripáli, zničí arómu a zmení farbu na tmavohnedú

Ak sušíte huby v rúre, nechajte pootvorené dvierka, aby mohla unikať para.
Priebežne ich kontrolujte a otáčajte, aby sa rovnomerne vysušili.
Doba sušenia závisí od druhu a hrúbky plátkov, obvykle trvá 4 až 8 hodín.

Ako spoznať, že sú huby dokonale vysušené

Hotové sušené huby by mali byť elastické, ale nie mäkké. Keď jednu ohnete, mala by sa lámať s jemným prasknutím.

Ak sa drobia, sú presušené. Ak sa ohýbajú bez prasknutia, sú ešte vlhké.

Poháre so sušenými hubami uzavreté viečkami, uložené na stole s tradičnou výzdobou.
Usušené huby skladujte v skle alebo papierových vreckách, ďaleko od vlhkosti.
Foto: shutterstock/A. Ivashchenko

Ako huby skladovať, aby vydržali celú zimu

Sušené huby skladujte v suchu, tme a uzatvorených nádobách – ideálne v skle s viečkom alebo v hrubých papierových vreckách.

Vyhnite sa plastovým obalom, ktoré zadržiavajú vlhkosť.

Ak sa k hubám dostane vlhký vzduch, môže sa na nich vytvoriť pleseň a celá práca vyjde nazmar.

Cenná rada: Ak ich skladujete v skrinke, pridajte pár zrniek ryže alebo soli, ktoré pohltia prípadnú vlhkosť.

Na záver

Správne usušené huby sú nielen voňavé a chutné, ale aj trvácne. Stačí si zapamätať jedno číslo – 55 °C.
Pri tejto teplote zostanú huby pružné, zachovajú si farbu aj arómu a budú vám robiť radosť počas celej zimy – v kapustnici, omáčkach či hubovej polievke.

Redakcia Slová Ženy