Sušte huby presne pri tejto teplote. Zostanú dlho chutné a aromatické
Sušené huby patria k najväčším pokladom našej kuchyne. Ich vôňa okamžite pripomenie jeseň, les a rodinné recepty, ktoré sa dedili po celé generácie. Aby si však zachovali svoju chuť a arómu aj počas zimy, musia sa sušiť správne – pri presnej teplote, ktorá im dodá dokonalú textúru aj trvácnosť.

Foto: shutterstock/AFilipczuk
Sezóna ako z rozprávky – ideálny čas urobiť si zásoby
Tento rok praje hubárom. Lesy sú plné suchohríbov, hríbov, kozákov aj kuriatok, ktoré sa len pýtajú do košíka. A práve teraz je najlepší čas pripraviť si zásoby na zimu. Sušené huby sa dajú použiť do polievok, omáčok aj kapustnice – a navyše si zachovávajú veľa živín, vlákniny a bielkovín.
Správne usušené huby vydržia niekoľko mesiacov, ba dokonca aj rokov. Podmienkou je však správna teplota, príprava a uskladnenie.
Ktoré huby sú najlepšie na sušenie
Nie všetky druhy húb sú vhodné na sušenie. Niektoré majú priveľa vody alebo po usušení stratia chuť. Najlepšie sa sušia tieto druhy:
- hríby (dubáky) – pevné, mäsité a aromatické
- kozáky a suchohríby – dobre držia tvar
- smrže – výnimočná delikatesa s intenzívnou arómou
Naopak, masliaky či bedle po vysušení strácajú svoju štruktúru, drobia sa a bývajú nevýrazné.
Cenná rada: Nikdy nesušte huby, ktoré sú príliš mladé, prezreté alebo nahnité. Po usušení majú horkastú chuť a strácajú výživovú hodnotu.

Foto: shutterstock/Miriam Doerr Martin Frommherz
Príprava húb pred sušením
Pred samotným sušením treba huby očistiť nasucho – teda bez vody. Stačí jemný štetec alebo nožík, ktorým odstránite zvyšky ihličia, hliny či lístia. Voda by spôsobila, že huby nasiaknu vlhkosťou a pri sušení by stratili arómu i farbu.
Potom ich nakrájajte na plátky strednej hrúbky – nie príliš tenké (tie sa drobia), ani hrubé (tie sa nevysušia rovnomerne). Oddelene sušte klobúčiky a nohy, pretože majú inú hustotu a schnú rozdielne dlho.
Ideálna teplota: medzi 50 a 60 °C
Najčastejšou chybou pri sušení húb je príliš vysoká alebo naopak nízka teplota.
Optimálna teplota je 50–60 °C.
- Nižšia teplota (pod 45 °C) spôsobí, že huby budú gumové a vlhké
- Vyššia teplota (nad 65 °C) ich pripáli, zničí arómu a zmení farbu na tmavohnedú
Ak sušíte huby v rúre, nechajte pootvorené dvierka, aby mohla unikať para.
Priebežne ich kontrolujte a otáčajte, aby sa rovnomerne vysušili.
Doba sušenia závisí od druhu a hrúbky plátkov, obvykle trvá 4 až 8 hodín.
Ako spoznať, že sú huby dokonale vysušené
Hotové sušené huby by mali byť elastické, ale nie mäkké. Keď jednu ohnete, mala by sa lámať s jemným prasknutím.
Ak sa drobia, sú presušené. Ak sa ohýbajú bez prasknutia, sú ešte vlhké.

Foto: shutterstock/A. Ivashchenko
Ako huby skladovať, aby vydržali celú zimu
Sušené huby skladujte v suchu, tme a uzatvorených nádobách – ideálne v skle s viečkom alebo v hrubých papierových vreckách.
Vyhnite sa plastovým obalom, ktoré zadržiavajú vlhkosť.
Ak sa k hubám dostane vlhký vzduch, môže sa na nich vytvoriť pleseň a celá práca vyjde nazmar.
Cenná rada: Ak ich skladujete v skrinke, pridajte pár zrniek ryže alebo soli, ktoré pohltia prípadnú vlhkosť.
Na záver
Správne usušené huby sú nielen voňavé a chutné, ale aj trvácne. Stačí si zapamätať jedno číslo – 55 °C.
Pri tejto teplote zostanú huby pružné, zachovajú si farbu aj arómu a budú vám robiť radosť počas celej zimy – v kapustnici, omáčkach či hubovej polievke.
Redakcia Slová Ženy
