Nie je to soľ ani mlieko. Stačí štipka tejto prísady a vajíčka budú nadýchané ako obláčik

Krémová praženica posypaná pažítkou na tanieri, pripravená podľa jednoduchého receptu.
Foto: shutterstock/StepPro

Miešané vajíčka patria medzi najobľúbenejšie raňajkové jedlá – rýchle, jednoduché a sýte. Napriek tomu sa nie vždy podaria tak, ako by sme chceli. Namiesto jemnej a krémovej textúry bývajú suché alebo gumovité. Tajomstvo dokonale nadýchanej praženice však spočíva v jednej nenápadnej prísade, ktorú máte určite doma.

Krémová praženica posypaná pažítkou na tanieri, pripravená podľa jednoduchého receptu.
Ako pripraviť dokonale nadýchané miešané vajíčka – trik, ktorý mení všetko.
Foto: shutterstock/StepPro

Prečo sa miešané vajíčka často nepodaria

Príprava miešaných vajíčok sa môže zdať banálna, no v skutočnosti ide o veľmi citlivé jedlo. Vajíčka reagujú na teplo extrémne rýchlo, a keď sa bielkoviny zrazia priveľmi, výsledok je tuhý a suchý.

Aby boli vajíčka nadýchané a krémové, treba ich pripravovať pomaly – na miernom ohni a s jemnosťou. Okrem teploty však hrá zásadnú rolu aj jediná prísada, ktorá zabráni tomu, aby sa z nich stala guma.

Trik od známej foodblogerky

Podľa kulinárnej expertky Dini Kodippili, autorky blogu The Flavor Blender, tajomstvom dokonale jemných a vláčnych miešaných vajíčok je… kukuričný škrob (alebo kukuričná múka).

„Tento lacný a bežne dostupný produkt dokáže úplne zmeniť štruktúru vajec. Zabraňuje ich nadmernému zrazeniu a viaže vlhkosť, vďaka čomu sú vajíčka jemné ako obláčik,“ vysvetľuje Kodippili.

Kukuričný škrob pôsobí ako prírodný stabilizátor bielkovín – spomaľuje ich tuhnutie a vytvára dokonalú, krémovú konzistenciu.

Ako pripraviť dokonalé miešané vajíčka krok za krokom

Na prípravu ideálnych miešaných vajíčok budete potrebovať:

  • 3–4 vajcia,
  • 1–2 PL mlieka alebo smotany,
  • štipku soli,
  • ¼ ČL kukuričného škrobu,
  • kúsok masla na panvicu.

Postup:

Praženica pripravovaná na panvici pri nízkej teplote, miešaná drevenou vareškou.
Tajomstvo dokonalej praženice? Pridaj do vajíčok len štipku kukuričného škrobu.
Foto: shutterstock/Colin Hui

1. V miske vajíčka jemne premiešaj (nemusíš ich šľahať, len spojiť).

    2. Pridaj mlieko, soľ a kukuričný škrob – premiešaj do hladka.

    3. Na panvici rozpusti maslo a zníž oheň na stredne nízky.

    4. Nalej zmes na panvicu a pomaly miešaj – len zľahka, aby sa tvorili mäkké vrstvy.

    Výsledkom budú nadýchané, vlhké a jemné vajíčka, ktoré nestratia chuť ani šťavnatosť.

    Prečo tento trik funguje

    Kukuričný škrob viaže časť tekutiny a stabilizuje bielkoviny, ktoré by sa inak zrazili. Vďaka tomu sa vajíčka nespečú do hrudiek, ale zostanú hladké, jemné a nadýchané.

    Zaujímavé je, že tento trik používali už šéfkuchári v Ázii pri príprave rôznych omeletových jedál – kukuričný škrob pomáhal udržať jedlo svieže a krémové aj po vychladnutí.

    Cenná rada: Ak chceš, aby praženica mala extra jemnú chuť, pridaj na konci malý kúsok masla mimo ohňa. Roztopí sa v teplých vajíčkach a dodá im luxusnú textúru.

    Čo si z toho vziať

    Najlepšie miešané vajíčka nemusia byť len o soli, mlieku či smotane. Stačí štipka kukuričného škrobu, aby sa z nich stala raňajková pochúťka, ktorá nikdy nesklame. Tento jednoduchý trik si zaslúži miesto v každej kuchyni.

    Redakcia Slová Ženy