Torta priamo z úľa. Medový dezert, ktorý vás ohromí svojou chuťou a vôňou
Vyzerá ako sen a chutí ako poézia. Medové vrstvy, jemný krupicový krém a hladká karamelová poleva vytvárajú dezert, ktorý vonia po domove, detstve a po jeseni. Tento medový „plást“ nie je len koláč – je to dielo, ktoré spája tradíciu s estetikou a chuťou, na ktorú sa nezabúda.

Foto: shutterstock/WS69
Medový zázrak, ktorý pripomína medovník, no má šmrnc
Tento dezert sa podobá klasickému medovníku, no má oveľa efektnejší vzhľad a luxusnejší charakter. Zlatožlté pláty z medového cesta, jemný krupicový krém a na vrchu lesklá karamelová poleva vytvárajú spojenie, ktoré v sebe nesie teplo domova a sladkú nostalgiu. Vôňa medu a karamelu sa šíri po celom dome a z každej vrstvy cítiť, že ide o koláč pripravený s láskou.
Na stole pôsobí ako ozdoba – dokonalý na sviatky, oslavy či rodinné nedeľné popoludnie. A aj keď jeho príprava vyžaduje trpezlivosť, výsledok stojí za každý jeden krok.
Ako pripraviť medový „plást“ – tortu, ktorá ohromí
Základom je cesto prevoňané medom, jemné vo vnútri a s ľahučko chrumkavými okrajmi. K tomu sa pridáva krém z krupice, ktorý dodá dezertu hebkosť a ľahkosť, a na záver jemná karamelovo-medová poleva, ktorá všetko spojí do dokonalej harmónie. Nie je to nič zložité – len trochu trpezlivosti a presnosti.
Na medové pláty budete potrebovať:
- 3 šálky hladkej múky
- 160 g masla (izbová teplota)
- 3–4 lyžice tekutého medu
- ½ šálky kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 2 lyžice hustej kyslej smotany
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
Na krupicový krém:
- 650 ml mlieka
- ½ šálky cukru
- 7 lyžíc krupice
- 200 g masla
Na karamelový krém:
- 250 g karamelového Salka (sladeného kondenzovaného mlieka)
- 60 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
- 70 g masla
- 3 lyžice vody
- 2,5 lyžičky želatíny

Foto: shutterstock/Igor Normann
Postup krok za krokom – s vôňou domova
- Pripravte cesto. Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte hladké, elastické cesto. Vložte ho na 15 minút do mrazničky.
- Rozdeľte ho na štyri časti a každú osobitne rozvaľkajte. Pečte ich po jednom v tortovej forme vystlanej papierom na pečenie, približne 12–15 minút pri 180 °C, kým okraje nezískajú zlatistú farbu.
- Krupicový krém: Dve šálky mlieka zohrejte s cukrom. V zvyšnom mlieku rozmiešajte krupicu a vlejte ju do horúceho mlieka. Varte, kým krém nezhustne. Po vychladnutí vmiešajte maslo a vyšľahajte do hladka.
- Krém rozdeľte na tri časti a natrite ním tri medové pláty. Štvrtý plát nechajte bez krému – bude tvoriť vrch.
- Karamelový krém: Želatínu rozmiešajte vo vode a nechajte napučať. Potom ju jemne zahrejte, kým sa rozpustí. V miske vyšľahajte maslo s karamelovým Salkom a smotanou, pridajte želatínu. Vzniknutú hmotu rozotrite na vrchný plát a boky torty.
- Nechajte stuhnúť v chladničke aspoň hodinu – ideálne cez noc. Potom už len ozdobte podľa fantázie.
Cenná rada
Aby mali pláty krásnu farbu a vôňu, použite pravý kvetový med – ideálne z lipy alebo agátu. Rozdiel v chuti bude výrazný, jemne karamelový a neodolateľne aromatický.
Slová na záver
Tento medový dezert je viac než len torta – je to návrat k detstvu, k teplu babičkinej kuchyne a vôni pečenia. Spojenie medu, krupice a karamelu vytvára harmóniu, ktorá poteší nielen jazyk, ale aj dušu. Ak chcete pripraviť niečo, čo na stole zažiari, „torta priamo z úľa“ je to pravé.
Redakcia Slová Ženy
