Torta priamo z úľa. Medový dezert, ktorý vás ohromí svojou chuťou a vôňou

Medová torta s vrstvami krému a karamelovou polevou, podávaná na stole s čajovým servisom.
Foto: shutterstock/WS69

Vyzerá ako sen a chutí ako poézia. Medové vrstvy, jemný krupicový krém a hladká karamelová poleva vytvárajú dezert, ktorý vonia po domove, detstve a po jeseni. Tento medový „plást“ nie je len koláč – je to dielo, ktoré spája tradíciu s estetikou a chuťou, na ktorú sa nezabúda.

Medová torta s vrstvami krému a karamelovou polevou, podávaná na stole s čajovým servisom.
Dokonalá medová torta, ktorá vonia po domove. Zlatožlté pláty, jemný krém a lesklá karamelová poleva tvoria dezert, ktorému nikto neodolá.
Foto: shutterstock/WS69

Medový zázrak, ktorý pripomína medovník, no má šmrnc

Tento dezert sa podobá klasickému medovníku, no má oveľa efektnejší vzhľad a luxusnejší charakter. Zlatožlté pláty z medového cesta, jemný krupicový krém a na vrchu lesklá karamelová poleva vytvárajú spojenie, ktoré v sebe nesie teplo domova a sladkú nostalgiu. Vôňa medu a karamelu sa šíri po celom dome a z každej vrstvy cítiť, že ide o koláč pripravený s láskou.

Na stole pôsobí ako ozdoba – dokonalý na sviatky, oslavy či rodinné nedeľné popoludnie. A aj keď jeho príprava vyžaduje trpezlivosť, výsledok stojí za každý jeden krok.

Ako pripraviť medový „plást“ – tortu, ktorá ohromí

Základom je cesto prevoňané medom, jemné vo vnútri a s ľahučko chrumkavými okrajmi. K tomu sa pridáva krém z krupice, ktorý dodá dezertu hebkosť a ľahkosť, a na záver jemná karamelovo-medová poleva, ktorá všetko spojí do dokonalej harmónie. Nie je to nič zložité – len trochu trpezlivosti a presnosti.

Na medové pláty budete potrebovať:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 160 g masla (izbová teplota)
  • 3–4 lyžice tekutého medu
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice hustej kyslej smotany
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny

Na krupicový krém:

  • 650 ml mlieka
  • ½ šálky cukru
  • 7 lyžíc krupice
  • 200 g masla

Na karamelový krém:

  • 250 g karamelového Salka (sladeného kondenzovaného mlieka)
  • 60 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
  • 70 g masla
  • 3 lyžice vody
  • 2,5 lyžičky želatíny
Kúsok medovej torty s krémom na tanieri, podávaný s medom a šálkou čaju v zimnej atmosfére.
Kúsok medovej torty chutí najlepšie s horúcim čajom alebo kávou. Vôňa medu a karamelu premení obyčajné popoludnie na malý sviatok.
Foto: shutterstock/Igor Normann

Postup krok za krokom – s vôňou domova

  1. Pripravte cesto. Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte hladké, elastické cesto. Vložte ho na 15 minút do mrazničky.
  2. Rozdeľte ho na štyri časti a každú osobitne rozvaľkajte. Pečte ich po jednom v tortovej forme vystlanej papierom na pečenie, približne 12–15 minút pri 180 °C, kým okraje nezískajú zlatistú farbu.
  3. Krupicový krém: Dve šálky mlieka zohrejte s cukrom. V zvyšnom mlieku rozmiešajte krupicu a vlejte ju do horúceho mlieka. Varte, kým krém nezhustne. Po vychladnutí vmiešajte maslo a vyšľahajte do hladka.
  4. Krém rozdeľte na tri časti a natrite ním tri medové pláty. Štvrtý plát nechajte bez krému – bude tvoriť vrch.
  5. Karamelový krém: Želatínu rozmiešajte vo vode a nechajte napučať. Potom ju jemne zahrejte, kým sa rozpustí. V miske vyšľahajte maslo s karamelovým Salkom a smotanou, pridajte želatínu. Vzniknutú hmotu rozotrite na vrchný plát a boky torty.
  6. Nechajte stuhnúť v chladničke aspoň hodinu – ideálne cez noc. Potom už len ozdobte podľa fantázie.

Cenná rada

Aby mali pláty krásnu farbu a vôňu, použite pravý kvetový med – ideálne z lipy alebo agátu. Rozdiel v chuti bude výrazný, jemne karamelový a neodolateľne aromatický.

Slová na záver

Tento medový dezert je viac než len torta – je to návrat k detstvu, k teplu babičkinej kuchyne a vôni pečenia. Spojenie medu, krupice a karamelu vytvára harmóniu, ktorá poteší nielen jazyk, ale aj dušu. Ak chcete pripraviť niečo, čo na stole zažiari, „torta priamo z úľa“ je to pravé.

Redakcia Slová Ženy