Je vaša krémová polievka príliš riedka? S týmto produktom ju môžete zachrániť

Krémová hubová polievka v bielej miske, ozdobená petržlenovou vňaťou a sušenými hubami na drevenom stole.
Foto: shutterstock/New Africa

Krémová polievka by mala mať hustú, jemnú a zamatovú konzistenciu. Niekedy sa však podarí príliš riedka a stratí svoju chuť aj vzhľad. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako ju zachrániť – bez použitia múky či smotany.

Krémová hubová polievka v bielej miske, ozdobená petržlenovou vňaťou a sušenými hubami na drevenom stole.
Hladká, zamatová a voňavá – presne takto má vyzerať dokonalá krémová hubová polievka pripravená podľa starého jesenného receptu.
Foto: shutterstock/New Africa

Na jeseň siahame po krémových polievkach častejšie než inokedy. Zahrejú, zasýtia a prevoňajú celý dom. No občas sa stane, že namiesto hustého krému skončíme s riedkou polievkou. Vtedy ju však netreba vylievať – stačí pridať jeden z nasledujúcich produktov a zachrániť ju bez straty chuti.

Čím zahustiť krémovú polievku? Tento trik funguje lepšie ako múka

Ak sa vám krémová polievka podarila príliš riedka, nesiahajte automaticky po múke alebo zápražke. Existuje zdravšia a chutnejšia alternatíva – rozmixovaná zelenina.

Môžete použiť to, čo máte po ruke: varenú mrkvu, tekvicu, cuketu, bielu fazuľu, šošovicu alebo cícer. Tieto suroviny polievku nielen zahustia, ale dodajú jej aj krásne plnú chuť a množstvo vlákniny.
Čím viac zeleniny, tým hustejšia štruktúra. Ide o prirodzený spôsob zahustenia, ktorý nezaťaží trávenie a zároveň dodá jedlu výživovú hodnotu.

Cenná rada: Ak varíte polievku z tekvice alebo paradajok, pridajte k nej trochu rozmixovanej červenej šošovice. Spojí sa s chuťou a vytvorí prirodzený „krémový efekt“, ktorý sa dá dosiahnuť aj bez smotany.

Skvelé alternatívy: zemiak, kokosové mlieko či mascarpone

Ak nemáte čas mixovať zeleninu, siahnite po varených zemiakoch. Majú neutrálnu chuť, takže neovplyvnia arómu polievky, ale výborne ju zahustia.

Dobrou voľbou je aj lyžica pšena, pohánky alebo ovsených vločiek, ktoré po rozvarení urobia presne to isté.

Milovníkom jemnosti odporúčame pridať lyžicu mascarpone alebo kokosového mlieka – tieto suroviny vytvoria hladký, zamatový efekt, ktorý pôsobí luxusne aj v obyčajnej zeleninovej polievke.

Niektorí kuchári nedajú dopustiť ani na avokádo – jeho krémová štruktúra a zdravé tuky robia z polievky nutrične bohaté jedlo, ktoré zasýti a zároveň šetrí trávenie.

Príprava zápražky – lyžica múky nad panvicou s roztopeným maslom na drevenom stole.
Tradičná zápražka z múky a masla síce zahustí polievku, no existujú aj zdravšie spôsoby, ktoré dodajú krémovú konzistenciu bez zbytočných kalórií.
Foto: shutterstock/Marian Curko

Ako zabrániť tomu, aby polievka bola riedka

Základ úspechu nie je len v surovinách, ale aj v spôsobe prípravy. Aby bola polievka prirodzene hustá, varte zeleninu v menšom množstve vody alebo vývaru. Keď sa uvarí, rozmixujte ju a tekutinu pridávajte až postupne – tak si ľahko ustrážite požadovanú konzistenciu.

Dôležité je tiež polievku po rozmixovaní nechať pár minút odstáť. Počas tohto času sa aktivujú prirodzené škroby a vláknina zo zeleniny, ktoré ešte viac zhustnú štruktúru a premenia ju na dokonale hladký krém.

Cenná rada: Ak chcete polievku pripraviť expresne a stále krémovo, siahnite po mrazenej zelenine – obsahuje dostatok škrobu a vlákniny, ktoré po mixovaní fungujú ako prirodzené zahusťovadlo.

Čo si z toho vziať

Ak sa vaša polievka náhodou nepodarila podľa predstáv, nepotrebujete múku ani zápražku. Stačí trochu fantázie a prirodzené suroviny – od varenej zeleniny cez zemiak až po lyžicu kokosového mlieka. Vďaka nim bude polievka nielen hustejšia, ale aj výživnejšia a lahodnejšia.

Redakcia Slová Ženy