Chacapuri: Gruzínsky plackový zázrak hotový za pol hodiny

Detail zlatistého gruzínskeho chleba chacapuri s roztopeným syrom na papieri
Foto: shutterstock/Pavel Kosolapov

Tento gruzínsky plnený chlebík si získal srdcia aj žalúdky. Je chrumkavý, voňavý a plný roztopeného syra. A to najlepšie? Nevyžaduje kysnutie ani veľa práce. Hotový je za pol hodiny a chutí ako z dovolenky na Kaukaze.

Detail zlatistého gruzínskeho chleba chacapuri s roztopeným syrom na papieri
Zlatopečené, voňavé a mäkučké – gruzínske chacapuri chutí ako z dovolenky na Kaukaze. Hotové je za pol hodiny.
Foto: shutterstock/Pavel Kosolapov

Rýchle, sýte a voňavé raňajky

Ak milujete teplé, slané pečivo, toto je recept pre vás. Chacapuri (alebo khachapuri) v podaní populárnej poľskej foodblogerky Ewy Szczesnej, ktorá má na TikToku viac než 1,3 milióna sledovateľov, zvládne úplne každý – bez droždia, len s práškom do pečiva a kefírom.

Výsledok? Nadýchané, jemné cesto, ktoré sa na panvici krásne nafúkne a ukrýva v sebe rozpustené syrové srdce.

Cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 280 ml kefíru (možno nahradiť bielym jogurtom)
  • 1 vajce
  • 10 g soli
  • 1 lyžička medu
  • 2 PL oleja

V miske zmiešaj múku, prášok do pečiva, kefír, vajce a med. Keď sa suroviny spoja, pridaj soľ a olej v dvoch dávkach. Vypracuj mäkké, pružné cesto, ktoré nechaj 5 minút odpočívať.

Potom ho rozdeľ na štyri časti a z každej vytvaruj guľku.

Plnka

  • 1 vajce
  • 300 g syra – napríklad zmes mozzarelly, fety a scamorzy

Syr nastrúhaj, pridaj vajce, štipku soli a premiešaj. Na pomúčenej doske rozvaľkaj cesto, do stredu vlož plnku a okraje zlep ako piroh. Potom prevráť spojom nadol a jemne rozvaľkaj na placku.

Pečenie

Placky peč na miernom ohni na panvici pod pokrievkou, z každej strany niekoľko minút, kým budú zlatisté.

Keď sú hotové, potri ich kúskom masla. Budú voňavé, syrové a mäkučké – ideálne na raňajky, večeru alebo ako rýchle občerstvenie pre návštevu.

Cenná rada: Ak nemáš kefír, použi hustý biely jogurt – cesto bude rovnako vláčne a nadýchané.

Čo si z toho vziať

@ewa.masterchef

Chaczapuri bez wyrastania, gotowe pół godziny. Składniki: 500 g mąki 10 g proszku do pieczenia 280 ml kefir 1 jajko 10 g soli Łyżeczka miodu Farsz 1 jajko 300 g sera sulgori lub miks mozzarelli, fety i np scamorza #chaczapuri #chlebek #chleb #ser #śniadanie #przepis #przepisy #jedzenie #gotowanie

♬ Famous Mozart’s Turkish March(872150) – East Valley Music

Jednoduché suroviny, pár minút času a chuť, ktorá pripomenie dovolenkovú kuchyňu. Takéto recepty milujeme – bez stresu, s vôňou domova.

Redakcia Slová Ženy