Chacapuri: Gruzínsky plackový zázrak hotový za pol hodiny
Tento gruzínsky plnený chlebík si získal srdcia aj žalúdky. Je chrumkavý, voňavý a plný roztopeného syra. A to najlepšie? Nevyžaduje kysnutie ani veľa práce. Hotový je za pol hodiny a chutí ako z dovolenky na Kaukaze.

Foto: shutterstock/Pavel Kosolapov
Rýchle, sýte a voňavé raňajky
Ak milujete teplé, slané pečivo, toto je recept pre vás. Chacapuri (alebo khachapuri) v podaní populárnej poľskej foodblogerky Ewy Szczesnej, ktorá má na TikToku viac než 1,3 milióna sledovateľov, zvládne úplne každý – bez droždia, len s práškom do pečiva a kefírom.
Výsledok? Nadýchané, jemné cesto, ktoré sa na panvici krásne nafúkne a ukrýva v sebe rozpustené syrové srdce.
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 10 g prášku do pečiva
- 280 ml kefíru (možno nahradiť bielym jogurtom)
- 1 vajce
- 10 g soli
- 1 lyžička medu
- 2 PL oleja
V miske zmiešaj múku, prášok do pečiva, kefír, vajce a med. Keď sa suroviny spoja, pridaj soľ a olej v dvoch dávkach. Vypracuj mäkké, pružné cesto, ktoré nechaj 5 minút odpočívať.
Potom ho rozdeľ na štyri časti a z každej vytvaruj guľku.
Plnka
- 1 vajce
- 300 g syra – napríklad zmes mozzarelly, fety a scamorzy
Syr nastrúhaj, pridaj vajce, štipku soli a premiešaj. Na pomúčenej doske rozvaľkaj cesto, do stredu vlož plnku a okraje zlep ako piroh. Potom prevráť spojom nadol a jemne rozvaľkaj na placku.
Pečenie
Placky peč na miernom ohni na panvici pod pokrievkou, z každej strany niekoľko minút, kým budú zlatisté.
Keď sú hotové, potri ich kúskom masla. Budú voňavé, syrové a mäkučké – ideálne na raňajky, večeru alebo ako rýchle občerstvenie pre návštevu.
Cenná rada: Ak nemáš kefír, použi hustý biely jogurt – cesto bude rovnako vláčne a nadýchané.
Čo si z toho vziať
Jednoduché suroviny, pár minút času a chuť, ktorá pripomenie dovolenkovú kuchyňu. Takéto recepty milujeme – bez stresu, s vôňou domova.
Redakcia Slová Ženy
