Jednoduchý kuchársky trik, vďaka ktorému budú zemiaky na obed neodolateľné. Rodina bude nadšená
Zemiaky patria k najobľúbenejším prílohám slovenských domácností. Napriek tomu sa niekedy stane, že nie sú také chutné, ľahké a jemné ako v reštaurácii. Prečo? Kucharom pomáha trik, ktorý z obyčajných zemiakov urobí dokonalú pochúťku – s bohatou chuťou a nadýchanou textúrou.

Foto: shutterstock/Cristian Zamfir
Tajomstvo dokonalých zemiakov
V profesionálnych kuchyniach sa varenie zemiakov nekončí odcedením vody. Skutočný rozdiel robí presné vysušenie uvarených zemiakov.
Kuchári ich nechávajú ešte krátko v horúcej rúre alebo na suchej panvici, aby sa odparila zvyšná para. Takto získajú ľahkú, nadýchanú štruktúru a výraznejšiu chuť.
Niektorí odborníci dokonca odporúčajú blanšírovanie – teda krátke obarenie v horúcej vode pred samotným varením. Tento krok pomáha zemiakom zachovať farbu, tvar a prirodzenú sladkosť.
Cenná rada: Ak chcete, aby vaše zemiaky chutili ako z reštaurácie, po scedení ich nechajte ešte 2–3 minúty v hrnci s pootvoreným vekom. Para sa odparí a výsledok bude nadýchaný, nie vodnatý.
Prečo skúsiť parenie namiesto klasického varenia

Foto: shutterstock/Peredniankina
Kuchári čoraz častejšie volia parené zemiaky namiesto tradične varených. Pri parení zemiaky nestrácajú vitamíny ani minerály, nevsakujú vodu a zostávajú mäkké vo vnútri, no pevné na povrchu. Navyše sa nádherne lesknú a majú jemnú chuť – presne tak, ako ich podávajú v kvalitných reštauráciách.
Ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky
Ak sa vám žiada niečo výnimočné, vyskúšajte pečené zemiaky s chrumkavou kôrkou a krémovým vnútrom.
Ich tajomstvo spočíva v dvoch krokoch:
- Zemiaky krátko obvarte v osolenej vode (asi 5–6 minút).
- Po scedení ich nechajte dôkladne vyschnúť a potom nimi mierne potraste v hrnci, aby sa povrch jemne narušil.
Tento detail zabezpečí, že pri pečení sa vytvorí dokonalá chrumkavá kôrka.
Zemiaky preložte na plech, polejte repkovým olejom alebo roztopeným prepusteným maslom, pridajte soľ, rozmarín, tymian alebo trochu cesnaku a pečte pri 200 °C asi 35 minút.
V posledných minútach môžete pridať aj kúsok masla – dodá im lesk a vôňu ako z reštaurácie.

Foto: shutterstock/Plateresca
Malý detail, veľký rozdiel
Hoci ide o jednoduché kroky, dokážu zmeniť obyčajnú prílohu na skutočný zážitok. Vaša rodina si určite všimne rozdiel – zemiaky budú nadýchané, voňavé a neodolateľné. A možno sa práve tento trik stane vaším novým kuchárskym tajomstvom.
Redakcia Slová Ženy
