Podobné ako náš rezeň, ale oveľa lepšie. Japonské bravčové rezníky si zamilujete už na prvý pohľad

Japonský bravčový rezeň tonkatsu podávaný s kapustou, uhorkou a citrónom na tanieri.
Foto: shutterstock/Cristina Nakamura

Na prvý pohľad vyzerajú ako klasické rezne, no keď sa do nich zahryznete, zistíte, že ide o niečo úplne iné. Japonské bravčové rezne „tonkatsu“ majú dokonale chrumkavú kôrku, jemné mäsko a neodolateľnú sladko-pikantnú omáčku A pritom ich pripravíte jednoducho – z bežne dostupných surovín.

Japonský bravčový rezeň tonkatsu podávaný s kapustou, uhorkou a citrónom na tanieri.
Na prvý pohľad vyzerá ako klasický slovenský rezeň, no v skutočnosti ide o japonské tonkatsu – jemné mäso v extra chrumkavej panko strúhanke, ktoré chutí ešte lepšie, než vyzerá.
Foto: shutterstock/Cristina Nakamura

Japonská klasika, ktorá pripomína rezník, no chutí ešte lepšie

Japonská kuchyňa pre nás stále pôsobí trochu exoticky, no skrýva množstvo jednoduchých a výnimočných jedál. Jedným z nich je tonkatsu – bravčový rezeň obalený v panko strúhanke a podávaný s výraznou omáčkou.

Na rozdiel od nášho tradičného rezňa nie je mastná ani ťažká. Kľúčom je práve panko, teda japonská verzia strúhanky, ktorá vytvára vzdušnú, extra chrumkavú kôrku. A keď k nej pridáte typickú sladko-pikantnú tonkatsu omáčku, vznikne kombinácia, ktorá vás prenesie priamo do Tokia.

Recept na tonkatsu – japonské bravčové rezne

Suroviny na 4 porcie

Na rezne:

  • 4 plátky bravčového karé bez kosti
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 vajce
  • strúhanka panko (dostupná vo väčších supermarketoch)
  • olej na vyprážanie
  • soľ a čierne korenie

Na omáčku tonkatsu:

  • 3 lyžice kečupu
  • 2 lyžice worcesterskej omáčky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička cukru
  • ½ lyžičky dijonskej horčice
  • pár kvapiek tabasca

Na podávanie:

  • jemne nakrájaná čínska kapusta

Postup krok za krokom

  1. Pripravte omáčku: V malej miske zmiešajte kečup, worcesterskú, sójovú omáčku, cukor, horčicu a tabasco. Dobre premiešajte a nechajte postáť.
  2. Mäso: Plátky karé nechajte chvíľu pri izbovej teplote, potom ich zľahka naklepte. Osoľte a okoreňte z oboch strán.
  3. Obaľovanie: Pripravte si tri misky – do prvej dajte múku, do druhej rozšľahané vajce, do tretej panko. Každý plátok postupne obaľte v múke, vajci a nakoniec v panko. Strúhanku jemne pritlačte, aby držala.
  4. Smaženie: Na panvici rozohrejte olej. Rezne smažte z oboch strán dozlatista – približne 3–4 minúty na každej strane. Potom ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
  5. Podávanie: Nakrájajte na plátky, podávajte s čínskou kapustou a omáčkou tonkatsu, ktorú môžete naliať priamo na mäso alebo servírovať zvlášť.

Cenná rada: Ak nemáte panko, môžete použiť aj hrubšiu domácu strúhanku zmiešanú s pár drvenými kukuričnými lupienkami – efekt bude podobný!

aponský bravčový rezeň tonkatsu, na ktorý sa leje lesklá sladko-pikantná omáčka, servírovaný s kapustou.
Posledný dotyk, ktorý rozhoduje o výsledku – omáčka tonkatsu dodá chrumkavému rezňu nezameniteľnú chuť Japonska.
Foto: shutterstock/kai keisuke

Čo si z toho vziať

Tonkatsu je dôkazom, že aj jednoduché jedlo z mäsa, vajca a strúhanky sa môže zmeniť na gurmánsky zážitok. Stačí malá zmena – japonská strúhanka, správne vyprážanie a originálna omáčka – a obyčajný obed sa premení na niečo výnimočné.

Redakcia Slová Ženy