Podobné ako náš rezeň, ale oveľa lepšie. Japonské bravčové rezníky si zamilujete už na prvý pohľad
Na prvý pohľad vyzerajú ako klasické rezne, no keď sa do nich zahryznete, zistíte, že ide o niečo úplne iné. Japonské bravčové rezne „tonkatsu“ majú dokonale chrumkavú kôrku, jemné mäsko a neodolateľnú sladko-pikantnú omáčku A pritom ich pripravíte jednoducho – z bežne dostupných surovín.

Foto: shutterstock/Cristina Nakamura
Japonská klasika, ktorá pripomína rezník, no chutí ešte lepšie
Japonská kuchyňa pre nás stále pôsobí trochu exoticky, no skrýva množstvo jednoduchých a výnimočných jedál. Jedným z nich je tonkatsu – bravčový rezeň obalený v panko strúhanke a podávaný s výraznou omáčkou.
Na rozdiel od nášho tradičného rezňa nie je mastná ani ťažká. Kľúčom je práve panko, teda japonská verzia strúhanky, ktorá vytvára vzdušnú, extra chrumkavú kôrku. A keď k nej pridáte typickú sladko-pikantnú tonkatsu omáčku, vznikne kombinácia, ktorá vás prenesie priamo do Tokia.
Recept na tonkatsu – japonské bravčové rezne
Suroviny na 4 porcie
Na rezne:
- 4 plátky bravčového karé bez kosti
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 vajce
- strúhanka panko (dostupná vo väčších supermarketoch)
- olej na vyprážanie
- soľ a čierne korenie
Na omáčku tonkatsu:
- 3 lyžice kečupu
- 2 lyžice worcesterskej omáčky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička cukru
- ½ lyžičky dijonskej horčice
- pár kvapiek tabasca
Na podávanie:
- jemne nakrájaná čínska kapusta
Postup krok za krokom
- Pripravte omáčku: V malej miske zmiešajte kečup, worcesterskú, sójovú omáčku, cukor, horčicu a tabasco. Dobre premiešajte a nechajte postáť.
- Mäso: Plátky karé nechajte chvíľu pri izbovej teplote, potom ich zľahka naklepte. Osoľte a okoreňte z oboch strán.
- Obaľovanie: Pripravte si tri misky – do prvej dajte múku, do druhej rozšľahané vajce, do tretej panko. Každý plátok postupne obaľte v múke, vajci a nakoniec v panko. Strúhanku jemne pritlačte, aby držala.
- Smaženie: Na panvici rozohrejte olej. Rezne smažte z oboch strán dozlatista – približne 3–4 minúty na každej strane. Potom ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
- Podávanie: Nakrájajte na plátky, podávajte s čínskou kapustou a omáčkou tonkatsu, ktorú môžete naliať priamo na mäso alebo servírovať zvlášť.
Cenná rada: Ak nemáte panko, môžete použiť aj hrubšiu domácu strúhanku zmiešanú s pár drvenými kukuričnými lupienkami – efekt bude podobný!

Foto: shutterstock/kai keisuke
Čo si z toho vziať
Tonkatsu je dôkazom, že aj jednoduché jedlo z mäsa, vajca a strúhanky sa môže zmeniť na gurmánsky zážitok. Stačí malá zmena – japonská strúhanka, správne vyprážanie a originálna omáčka – a obyčajný obed sa premení na niečo výnimočné.
Redakcia Slová Ženy
