Na polievku a praženicu nie je lepšia huba. Chutná, dostupná, ale má svoju chybu

Pavučinovec inovaťový rastúci v ihličnatom lese na machu
Foto: shutterstock/iwciagr

V slovenských lesoch ju možno nájsť pomerne často, no máloktorý hubár ju vloží do košíka. Reč je o pavučinovci inovaťovom (Cortinarius caperatus), hube s výbornou chuťou, no s jednou nevýhodou, ktorá odrádza aj skúsených zberačov. Napriek tomu patrí medzi skutočné lesné poklady – chutná, jemná a ideálna do polievok aj na praženicu.

Pavučinovec inovaťový rastúci v ihličnatom lese na machu
Táto nenápadná huba s medovo-hnedým klobúkom rastie v skupinkách v smrekových lesoch a často unikne pozornosti hubárov.
Foto: shutterstock/iwciagr

Kde rastie pavučinovec inovaťový

Pavučinovec inovaťový rastie predovšetkým v ihličnatých lesoch, najmä v smrekových a borovicových porastoch. Vyhovujú mu piesčité, kyslé pôdy a často sa objavuje v blízkosti lišajníkov a machov.

Na Slovensku rastie od júla až do októbra, a keď sa objaví, zvyčajne v skupinkách alebo menších kolóniách, podobne ako kuriatka.

Ako vyzerá táto „zabudnutá“ huba

Pavučinovec je na prvý pohľad ľahko rozpoznateľný, hoci začínajúci hubári by mali byť opatrní – má jedovatých dvojníkov.

Jeho klobúk je hnedo-medový, pokrytý suchými šupinkami, a pri mladších kusoch pripomína tvarom malý zvonček.

Hlúbik je svetlý, pomerne vysoký – až do 15 cm – a v hornej časti má zreteľný prsteň, ktorý je pozostatkom „pavučinového“ závoja (odtiaľ pochádza aj názov rodu).

Chutná, ale s jednou nevýhodou

Chuťovo je pavučinovec inovaťový veľmi jemný a príjemný, s ľahko orieškovou arómou.

V kuchyni sa osvedčil ako vynikajúci doplnok do polievok, omáčok alebo praženice – výborne sa kombinuje s cibuľou, maslom a korením.

Jeho mäkký, šťavnatý dužinatý klobúk je však zároveň jeho slabinou – rýchlo podlieha červivosti.
Mnoho hubárov ho preto obchádza, hoci by v mladom stave mohol byť lahôdkou.

Cenná rada: ak sa rozhodnete pavučinovec zbierať, zoberte len mladé a nepoškodené plodnice – staršie bývajú plné lariev a už nevoniajú tak príjemne.

Ako ju pripraviť v kuchyni

Pavučinovec sa neodporúča sušiť, pretože pri sušení stráca arómu, farbu aj textúru a stáva sa gumovitým.

Naopak, ideálny je na krátke dusenie alebo praženie. Vynikne v kombinácii s vajíčkami, na masle, alebo ako plnka do pirohov a slaných palaciniek.

Starí hubári ho tiež často nakladali do octu, kde si zachovával svoj jemný tón a peknú farbu.

Miešané vajíčka s hubami na tanieri – krémové raňajky s jesennou chuťou
Najlepšie chutí jednoducho – na masle, s vajíčkami a čerstvým chlebom. Takto pripravený pavučinovec je ozajstná jesenná delikatesa.
Foto: shutterstock/barmalini

Pozor na zámenu

Začiatočníkom sa neodporúča zbierať pavučinovce bez znalostí, pretože medzi nimi existujú jedovaté druhy – niektoré veľmi podobné tým jedlým. Pri najmenších pochybnostiach preto hubu neberte alebo sa poraďte so skúsenejším zberačom.

Redakcia Slová Ženy