Toto je holandská odpoveď na kebab. Nevymyslel ho majster kuchár, ale kaderník

Tradičný holandský kapsalon s hranolkami, mäsom a zeleninou
Foto: shutterstock/Sergii Koval

Milujete fast foody? Potom by ste mali spoznať kapsalon – jedlo, ktoré si získalo Holandsko a postupne aj celý svet. Nevzniklo však v reštaurácii, ale v hlave kaderníka Nathaniëla Gomesa, ktorý sa rozhodol spojiť svoje obľúbené chute do jednej poriadne sýtej porcie. Výsledok si zaslúži potlesk.

Tradičný holandský kapsalon s hranolkami, mäsom a zeleninou
Kapsalon spája hranolky, mäso, syr a čerstvú zeleninu v jednej bohatej porcii.
Foto: shutterstock/Sergii Koval

Kapsalon – jedlo, ktoré sa zrodilo v kaderníckom salóne

Kapsalon je rýchle jedlo, ktoré vzniklo v Rotterdame v roku 2003. Vymyslel ho Nathaniël Gomes, kaderník kapverdského pôvodu. Často si objednával kombináciu hranoliek, mäsa shoarma, zeleniny a syra – a keď požiadal známy podnik, aby to spojili do jedného jedla, zrodil sa kapsalon. Názov v preklade znamená jednoducho „kadernícky salón“.

Odvtedy sa kapsalon rozšíril po celom Holandsku a stal sa ikonou medzi fast foodmi.

Čo kapsalon obsahuje

Typický kapsalon je sýty a rozhodne nie nízkokalorický. Tvoria ho:

  • hranolky,
  • mäso (shoarma, gyros, kuracie),
  • zapečený syr,
  • čerstvá zelenina,
  • omáčka – cesnaková alebo pikantná.

Táto kombinácia chutí je taká výrazná, že si kapsalon rýchlo našiel svojich fanúšikov.

Ako pripraviť kapsalon doma

Príprava kapsalonu s hranolkami, mäsom a syrom v zapekacej mise
Jednoduchý postup – hranolky, mäso a syr sa zapekajú v rúre do dokonalej chrumkavosti.
Foto: shutterstock/Slawomir Fajer

Príprava kapsalonu nezaberie veľa času a výsledok poteší každého milovníka sýtych jedál.

  1. Hranolky – upečte domáce alebo použite mrazené.
  2. Mäso – nakrájajte na pásiky, ochuťte soľou, cesnakom, paprikou, oreganom a opečte na panvici.
  3. Vrstvenie – do zapekacej misy vložte hranolky, na ne mäso a posypte strúhaným syrom. Zapekajte pri 200 °C asi 10 minút.
  4. Dokončenie – po upečení pridajte čerstvú zeleninu, šalát a polejte obľúbeným dipom.

Takto pripravený kapsalon je ideálny na večer s priateľmi alebo filmový maratón.

Variácie kapsalonu

Na internete nájdete množstvo receptov, ktoré si môžete prispôsobiť. Namiesto mäsa môžete použiť tofu alebo halloumi, pridať kukuricu, kyslú uhorku či cherry paradajky. Aj výber omáčok je nekonečný – skúste jogurtovo-bylinkový alebo extra pikantný.

Koľko kalórií má kapsalon

Kapsalon rozhodne nepatrí do kategórie „fit“. Jedna porcia môže mať 1500 až 1800 kalórií. To je množstvo, ktoré pokryje denný príjem mnohých ľudí. Preto si ho doprajte skôr príležitostne – ako lahôdku, ktorá stojí za malý hriech.

Miska kapsalonu so zeleninou, syrom a omáčkou podávaná v reštaurácii
Aj doma sa dá kapsalon pripraviť takto farebne a chutne – stačí kombinácia čerstvej zeleniny, mäsa, hranoliek a omáčky.
Foto: shutterstock/quiggyt4

Čo si z toho vziať

Holandský kapsalon je dôkazom, že aj jednoduchý nápad dokáže dobyť gastro scénu. Kaderník Gomes spojil hranolky, mäso, syr a zeleninu – a vzniklo jedlo, ktoré dnes konkuruje kebabu. Raz za čas sa oplatí zabudnúť na kalórie a vychutnať si ho aj doma.

Redakcia Slová Ženy.