Táto polievka zahreje lepšie než vývar. Hotová je za 30 minút
V chladných dňoch niet nad tanier horúcej polievky. Nemusí to však byť klasický vývar, ktorý sa varí celé hodiny. Táto rýchla thajská polievka z karfiolu je hotová za tridsať minút, rozvonia celý byt a svojou chuťou prekoná aj nedeľný vývar.

Foto: shutterstock/Monika Vychodilova
Nie vždy máme čas a chuť na dlhé varenie vývaru. Niekedy chceme len niečo, čo nás okamžite zahreje, nasýti a poteší chuťové bunky. Presne taká je krémová thajská polievka z karfiolu – jednoduchá, voňavá a ideálna na jeseň. Milovníci exotických chutí si ju zamilujú už po prvej lyžičke.
Krémová thajská polievka z karfiolu
Základom tejto polievky je karfiol, ktorý dokonale nasaje všetky arómy. Je jemný, no v kombinácii s kokosovým mliekom, cesnakom, zázvorom a kari pastou sa mení na výrazné a hrejivé jedlo.
Potrebujete:
- 1 liter vody
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 hlávku karfiolu
- 1 cibuľu
- šťavu z 1 limetky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 lyžice žltej kari pasty
- 2 lyžice kokosového oleja
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžičku mletého kmínu
Ako pripraviť rýchlu polievku, ktorá zahreje do špiku kostí
V hrnci rozohrejte kokosový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju, kým nezosklovatie. Potom pridajte nahrubo nastrúhaný cesnak a zázvor, premiešajte a po chvíli pridajte kari pastu a mletý kmín. Krátko orestujte, aby sa uvoľnili vône korenín.
Pridajte karfiol rozdelený na malé ružičky a zalejte ho vodou. Varíme pod pokrievkou približne 20 minút, kým karfiol nezmäkne. Potom pridajte kokosové mlieko, limetkovú šťavu a soľ.
Na záver všetko rozmixujte ponorným mixérom na hladký krém. Polievka bude mať hustú, jemnú textúru a nádhernú farbu.
Cenná rada: Ak chcete ešte výraznejšiu chuť, pridajte trochu kurkumy alebo štipku chili – zahreje vás ešte viac.
Ako ju podávať
Thajská karfiolová polievka vynikne sama o sebe, ale ešte lepšia je s čerstvou koriandrovou vňaťou, plátkami chili alebo praženými orieškami.
Výborne sa k nej hodia opekané kúsky pečiva s cesnakom a zázvorom, pripravené na kokosovom oleji.
Záver
Táto krémová polievka je dôkazom, že aj bez vývaru možno uvariť výživné, sýte a rozohievajúce jedlo. Karfiol, kokosové mlieko a koreniny vytvárajú dokonale vyváženú chuť – jemnú, pikantnú a voňavú. Hotová za pol hodiny, no chutí, akoby sa varila celé popoludnie.
Redakcia Slová Ženy
