Táto polievka zahreje lepšie než vývar. Hotová je za 30 minút

Thajská karfiolová polievka s kokosovým mliekom, kúskami pečeného karfiolu a čerstvým čili v bielom tanieri.
Foto: shutterstock/Monika Vychodilova

V chladných dňoch niet nad tanier horúcej polievky. Nemusí to však byť klasický vývar, ktorý sa varí celé hodiny. Táto rýchla thajská polievka z karfiolu je hotová za tridsať minút, rozvonia celý byt a svojou chuťou prekoná aj nedeľný vývar.

Thajská karfiolová polievka s kokosovým mliekom, kúskami pečeného karfiolu a čerstvým čili v bielom tanieri.
Táto thajská karfiolová polievka je plná farieb a vôní – jemne pikantná, hrejivá a hotová za pol hodiny.
Foto: shutterstock/Monika Vychodilova

Nie vždy máme čas a chuť na dlhé varenie vývaru. Niekedy chceme len niečo, čo nás okamžite zahreje, nasýti a poteší chuťové bunky. Presne taká je krémová thajská polievka z karfiolu – jednoduchá, voňavá a ideálna na jeseň. Milovníci exotických chutí si ju zamilujú už po prvej lyžičke.

Krémová thajská polievka z karfiolu

Základom tejto polievky je karfiol, ktorý dokonale nasaje všetky arómy. Je jemný, no v kombinácii s kokosovým mliekom, cesnakom, zázvorom a kari pastou sa mení na výrazné a hrejivé jedlo.

Potrebujete:

  • 1 liter vody
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 hlávku karfiolu
  • 1 cibuľu
  • šťavu z 1 limetky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 lyžice žltej kari pasty
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžičku mletého kmínu

Ako pripraviť rýchlu polievku, ktorá zahreje do špiku kostí

V hrnci rozohrejte kokosový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju, kým nezosklovatie. Potom pridajte nahrubo nastrúhaný cesnak a zázvor, premiešajte a po chvíli pridajte kari pastu a mletý kmín. Krátko orestujte, aby sa uvoľnili vône korenín.

Pridajte karfiol rozdelený na malé ružičky a zalejte ho vodou. Varíme pod pokrievkou približne 20 minút, kým karfiol nezmäkne. Potom pridajte kokosové mlieko, limetkovú šťavu a soľ.

Na záver všetko rozmixujte ponorným mixérom na hladký krém. Polievka bude mať hustú, jemnú textúru a nádhernú farbu.

Cenná rada: Ak chcete ešte výraznejšiu chuť, pridajte trochu kurkumy alebo štipku chili – zahreje vás ešte viac.

Ako ju podávať

Thajská karfiolová polievka vynikne sama o sebe, ale ešte lepšia je s čerstvou koriandrovou vňaťou, plátkami chili alebo praženými orieškami.

Výborne sa k nej hodia opekané kúsky pečiva s cesnakom a zázvorom, pripravené na kokosovom oleji.

Záver

Táto krémová polievka je dôkazom, že aj bez vývaru možno uvariť výživné, sýte a rozohievajúce jedlo. Karfiol, kokosové mlieko a koreniny vytvárajú dokonale vyváženú chuť – jemnú, pikantnú a voňavú. Hotová za pol hodiny, no chutí, akoby sa varila celé popoludnie.

Redakcia Slová Ženy