Táto japonská večera je skutočný hit. Odkedy som objavila tento recept, pripravujem ho každý týždeň

Lesklé japonské kuracie guľky tsukune posypané sezamom a jarnou cibuľkou v keramickej miske s paličkami.
Foto: shutterstock/Michel Cellier

Niektoré recepty si jednoducho zamilujete na prvé ochutnanie. Tento japonský poklad zvládne pripraviť každý – a pritom chutí, akoby ste si ho doniesli priamo z Tokia.

Lesklé japonské kuracie guľky tsukune posypané sezamom a jarnou cibuľkou v keramickej miske s paličkami.
Dokonalá rovnováha chutí – jemné kuracie mäso, sójová glazúra a štipka sezamu. Toto jedlo si zamilujete na prvé sústo.
Foto: shutterstock/Michel Cellier

Čím prekvapiť rodinu? Tento japonský obed si zamilujú od prvého sústa

Ak už máte pocit, že vám dochádzajú nápady, čo variť, skúste niečo úplne nové – kuracie guľky tsukune. Ide o tradičné japonské jedlo z mletého kuracieho mäsa, ktoré sa často servíruje ako malé špízy. V Japonsku ich nájdete na každom rohu – v pouličných stánkoch, baroch aj reštauráciách.

Ich najväčšou výhodou je rýchla a jednoduchá príprava. Navyše ich môžete robiť rôznymi spôsobmi – smažiť na panvici, grilovať alebo dokonca variť na pare. Kľúčom k ich výnimočnej chuti je sladkastá glazúra z medu, sójovej omáčky a sake, ktorá dokonale podčiarkne jemné kuracie mäso.

Cenná rada: Ak nemáte sake, môžete ho nahradiť bielym vínom alebo jablčným octom – výsledok bude stále výborný.

Ako pripraviť tsukune krok za krokom

Na tieto chutné guľky budete potrebovať bežné suroviny, ktoré zoženiete v každom väčšom obchode. Ich príprava zaberie len niekoľko minút.

Na guľky:

  • 0,5 kg mletého kuracieho mäsa
  • 2 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • 1 vajce
  • 2 jemne nasekané jarné cibuľky
  • 2 PL zemiakového škrobu
  • 1 ČL sezamového oleja
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Na glazúru:

  • 2 PL medu
  • 1 PL sake (alebo bieleho vína)
  • 1 PL cukru
  • 3 PL sójovej omáčky

Postup krok za krokom:

  1. V miske zmiešajte všetky suroviny na guľky a vytvarujte malé kúsky.
  2. Smažte ich na troške oleja, kým nezískajú zlatistú farbu.
  3. V malom hrnci zmiešajte prísady na glazúru a krátko ich povarte, kým nezahustnú.
  4. Zalejte guľky glazúrou a premiešajte, aby sa v nej celé obalili.
  5. Nechajte spolu prehriať ešte 2 minúty – vôňa vám napovie, že sú hotové.
Japonské kuracie guľky tsukune napichnuté na špajdliach s glazúrou a sezamom, podávané s miskou sójovej omáčky.
Tradičný spôsob servírovania – tsukune na špajdliach s lesklou glazúrou a štipkou sezamu. Takto ich podávajú aj v japonských pouličných stánkoch.
Foto: shutterstock/NPDstock

Ako podávať tsukune? Vytvorte si ideálnu večeru

Najčastejšie sa tsukune podávajú s ryžou, no výborne chutia aj s rezancami ramen. V Japonsku sú obľúbené aj ako malá pouličná pochúťka na špajdli, ktorú si ľudia vychutnávajú priamo na ulici.

Ak chcete recept trochu obmeniť, môžete do mäsa pridať nasekanú papriku, mrkvu alebo syr. Pre milovníkov pikantného odporúčame pridať trochu chili pasty alebo ostrú papričku.

Cenná rada: Podávajte s nakladaným zázvorom alebo miso polievkou – zvýrazníte tak autentický japonský zážitok aj doma.

Na záver

Jednoduché suroviny, výnimočná chuť a rýchla príprava – to je tajomstvo japonských kuracích guľôčok tsukune. Ak hľadáte nový nápad na večeru, ktorá nadchne aj tých najnáročnejších, vyskúšajte tento recept. Z jednej misky mletého mäsa vytvoríte jedlo, ktoré chutí ako z luxusnej reštaurácie.

Redakcia Slová Ženy