Plnené kapustové závitky podľa mojej babičky. Tajomstvo chuti je ukryté v ryži
V každej rodine existujú recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. A hoci ich poznáme naspamäť, nikdy nechutia tak ako u babičky. Plnené kapustové závitky sú presne tým jedlom, ktoré sa varilo na narodeniny, nedele aj sviatky. Tajomstvo ich chuti pritom spočívalo v jednej nenápadnej prísade do ryže.

Foto: shutterstock/Kremena Ruseva
Jesenná klasika, ktorá nikdy nesklame
V mnohých slovenských domácnostiach sa plnené kapustové závitky považujú za symbol jesene – obdobia, keď sa zbierala kapusta a varilo sa vo veľkých hrncoch pre celú rodinu. Vôňa dusenej kapusty, cesnaku a kôpru zaplnila celý dom.
Babička mala svoj malý trik – ryžu nevarila len v slanej vode, ale pridávala do nej bobkový list, pár guľôčok nového korenia a sušený ligurček. Vďaka tomu mala ryža nádhernú arómu a závitky chutili tak, že ich bolo možné jesť aj bez mäsa.
Čo budete potrebovať
- 2 menšie hlávky kapusty
- 1 kg mletého mäsa (pliecko alebo krkovička)
- približne 600 g ryže uvarenej do polomäkka
- 2 mrkvy
- 1 väčšia cibuľa
- 2–3 strúčiky cesnaku
- pol zväzku čerstvého kôpru
- 1 PL masla
- 2–3 bobkové listy
- pár guľôčok nového korenia
- soľ, čierne korenie
- voliteľne 2 PL paradajkovej passaty

Foto: shutterstock/Cherries
Babičkin spôsob prípravy
1. Ryža je základ.
Najskôr uvarte ryžu v slanej vode s bobkovým listom, ligurčekom a novým korením. Varíme ju len do polomäkka – dôjde počas dusenia závitkov.
2. Kapustové listy.
Kapustu môžete spariť dvoma spôsobmi – buď po jednotlivých listoch, alebo celú hlávku ponoriť do vriacej vody a postupne ich oddeľovať. Do vody pridajte trošku soli a pár bobkových listov – zvýrazní to chuť.
3. Príprava plnky.
Na masle orestujte nastrúhanú mrkvu a nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nezmäknú. V mise premiešajte mäso, uvarenú ryžu, orestovanú zeleninu, pretlačený cesnak, nasekaný kôpor a dochuťte soľou, čiernym korením a voliteľne aj paradajkovou passatou.
4. Tvarovanie závitkov.
Na každý kapustový list položte lyžicu plnky a zabaľte ju ako krokety – boky zahnite dovnútra a rolujte.
5. Dusenie.
Na dno hrnca položte kúsky slaniny alebo staršie kapustné listy, aby sa závitky nepripálili. Ukladajte ich do vrstiev, medzi ktoré pridajte bobkový list a nové korenie. Zalejte vodou alebo vývarom, prikryte a duste približne hodinu na miernom ohni.
6. Podávanie.
Najlepšie chutia s kôprovou omáčkou alebo hustým paradajkovým prelivom. Babička vždy vravela, že chuť sa ešte zlepší, ak ich necháte „odležať“ do druhého dňa.
Cenná rada: Ak chcete, aby závitky mali ešte výraznejšiu chuť, pridajte do ryže malý kúsok masla hneď po uvarení. Spojí arómy korenia a mäsa a dodá jedlu jemnosť, akú poznáme len z babičkinej kuchyne.

Foto: shutterstock/robert6666
Na záver
Plnené kapustové závitky sú viac než len jedlo – sú spomienkou na detstvo, domov a rodinu. Každá kuchárka si ich môže prispôsobiť, no tajomstvo dokonalosti je vždy to isté: láska, trpezlivosť a malý trik v ryži, ktorý robí z obyčajného jedla sviatok.
Redakcia Slová Ženy
