Hubári ho často prehliadnu. Hríbovec dutohlúbikový rastie len na jednom mieste

Hríbovec dutohlúbikový – šupinkatý klobúk a nepravidelné póry zblízka
Foto: shutterstock/weinkoetz

Jeseň je pre hubárov darom – košíky sa plnia hríbmi, kozákmi, bedľami aj rôznymi masliakmi. No len málokto vie, že práve do tejto početnej skupiny patrí aj menej známy hríbovec dutohlúbikový. Hoci sa na prvý pohľad nepodobá na klasické masliaky, skrýva v sebe zaujímavý príbeh aj nezameniteľné znaky.

Hríbovec dutohlúbikový – šupinkatý klobúk a nepravidelné póry zblízka
Typický vzhľad hríbovca dutohlúbikového – šupinkatý klobúk a póry ako bludisko.
Foto: shutterstock/weinkoetz

Hríbovec dutohlúbikový – ako ho spoznať

Hríbovec dutohlúbikový (Suillus cavipes) patrí medzi menej známe, no jedlé druhy masliakov. Objavuje sa od júna do novembra, najmä v horských lesoch. Spoznáš ho podľa šupinkatého klobúka v odtieňoch zlatožltej až červenohnedej, ktorý je u mladých plodníc jemne plstnatý a v dospelosti sa mení na tmavšie šupinky.

Na spodnej strane má žlté rúrky s pórmi v tvare bludiska, ktoré zbiehajú na hlúbik. Práve hlúbik je jeho najvýraznejší znak – je dutý, kyjakovitý a nesie prsteň so zvyškami bieleho závoja. V dužine sa farba nemení, chuť je mierna až jemne horkastá a vôňa takmer nepostrehnuteľná.

Kde rastie a s čím si ho možno pomýliť

Hríbovec dutohlúbikový rastúci pri kmeni stromu v smrekovcovom lese, obklopený machom a čučoriedím
Typické miesto výskytu hríbovca – mäkký ihličnatý opad, mach a blízkosť smrekovca. Inde túto hubu len ťažko nájdete.
Foto: shutterstock/Grigorii Pisotsckii

Hríbovec dutohlúbikový je viazaný výlučne na smrekovec. Tvorí s ním mykorízu, takže ho nájdete len tam, kde rastú tieto stromy – v zmiešaných či ihličnatých lesoch, na svahoch alebo okrajoch horských ciest. Najviac sa mu darí v horských a pahorkatinných oblastiach, v nížinách sa objavuje len zriedka.

Ľahko si ho môžete pomýliť s niektorými masliakmiMasliak smrekovcový (Suillus grevillei) rastie tiež pri smrekovci, ale má hladký, slizký klobúk bez šupiniek a jasne žlté tónyMasliak kravský (Suillus bovinus) má síce podobné póry, no chýba mu prsteň aj dutý hlúbik a rastie skôr pod borovicami. Ďalším zameniteľným druhom je hríbovník jelšový (Gyrodon lividus), ktorý má tiež labyrintové póry, ale spája sa s jelšami, nie so smrekovcami.

Je hríbovec dutohlúbikový jedlý?

Áno, je jedlý, no chuťovo patrí skôr k priemerným hubám. Mnohí hubári ho zbierajú len vtedy, keď je menej iných druhov – používajú ho ako výplň panvice. Napriek tomu sa dá pripraviť chutne, najmä ak sú plodnice mladé a pevné. Hodí sa na krátke dusenie s cibuľoubobkovým listomborievkou a tymianom, v takomto spojení dokáže príjemne prekvapiť. Na sušenie sa neodporúča, no čerstvý sa výborne uplatní v omáčkach, na panvici alebo ako súčasť hubového ragú.

Restované lesné huby s cesnakom na liatinovej panvici
Najlepšie chutí mladý a krátko dusený – ideálne v zmesi s hríbmi a kozákmi.
Foto: shutterstock/Slatan

Ako ho spoznať na prvý pohľad

Ak si nie ste istí, či ste v lese natrafili na hríbovec dutohlúbikový, všímajte si niekoľko znakov. Rastie len pri smrekovci, takže tento strom je prvým vodidlom. Klobúk má šupinkatýpóry sú nepravidelné a usporiadané do tvarov pripomínajúcich bludisko. Hlúbik je dutý a nesie prsteňdužina nemení farbu a vôňa je slabá.

Cenná rada: pri zbere vždy vyberajte pevné, mladé plodnice. V lese zľahka odstráňte zablatenú bázu a doma huby očistite nasucho. Ak je to nutné, rýchlo ich opláchnite a osušte. Na panvici ich len krátko poduste, aby si zachovali farbu aj vôňu.

Čo si z toho vziať

Hríbovec dutohlúbikový je zaujímavý druh, ktorý si zaslúži väčšiu pozornosť. Spoznáte ho podľa dutého hlúbika, prstenca a šupinkatého klobúka. Rastie výhradne pri smrekovcoch a hoci nepatrí k chuťovým favoritom, v správnej úprave poteší každého milovníka húb svojou poctivou lesnou arómou.

Redakcia Slová Ženy