Babkin liek na kýchanie a kašeľ. Vypite ho, než pôjdete k lekárovi
Pamätáte si tú lyžicu, ktorú vám babka alebo mama podávala, keď ste začínali kýchať a smrkať? Sladko-štipľavý sirup z cibule bol postrachom detstva, no fungoval. Dnes vám ukážeme, ako ho pripraviť tak, aby chutil lepšie, voňal krajšie a účinkoval ešte rýchlejšie. Stačia dve prísady navyše.

Foto: shutterstock/Heike Rau
Cibuľový sirup sa kedysi považoval za domáci zázrak – čistil dýchacie cesty, uvoľňoval hlien a tlmil kašeľ. Bol síce horko-sladký a nepríjemný, no babky dobre vedeli, prečo ho podávajú. Dnes však vieme starý recept vylepšiť – med a čerstvý zázvor mu dodajú nielen príjemnejšiu chuť, ale aj silnejší protizápalový účinok.
Sirup z cibule, ktorý už nechutí ako detská nočná mora
Tradičný sirup z cibule vylepšený o med a zázvor zvyšuje imunitu, znižuje podráždenie hrdla a tlmí kýchanie aj kašeľ. Vďaka medu sa zjemní jeho chuť a zázvor mu pridá hrejivý účinok, ktorý pomáha telu rýchlejšie sa zbaviť vírusov.
Čo budete potrebovať:
- 2 veľké biele cibule,
- kúsoček čerstvého zázvoru,
- 2 lyžice kvalitného medu,
- šťavu z polovice citróna.
Ako pripraviť babkin sirup proti kýchaniu
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Dajte ju do pohára alebo malej misky.
- Očistený zázvor nastrúhajte a primiešajte k cibuli.
- Pridajte med a citrónovú šťavu.
- Všetko premiešajte a mierne popritláčajte lyžicou, aby cibuľa pustila šťavu.
- Zakryte a nechajte niekoľko hodín odstáť na teplom mieste, kým sa vytvorí hustý sirup.
- Potom ho môžete uložiť do chladničky – vydrží 2 až 3 dni.
Už po pár hodinách začne cibuľa púšťať šťavu, ktorá sa spojí s medom do liečivej zmesi. Tento sirup môžete užívať trikrát denne po jednej lyžici. Ak vás trápi silnejšie prechladnutie alebo dráždivý kašeľ, dávku môžete zvýšiť na dve lyžice.

Foto: shutterstock/Chris86
Cenná rada
Na sirup vždy používajte cibule so žltými šupkami – obsahujú viac prírodných sírnych zlúčenín, ktoré majú antibakteriálne účinky. Ak chcete, aby bol sirup jemnejší, pridajte aj trochu škorice – krásne prevonia a zmierni štipľavosť cibule.
Kedy už radšej zájsť k lekárovi
Domáce recepty sú účinné pri prvých príznakoch prechladnutia, no ak sa objaví vysoká teplota, dýchavičnosť, zvracanie či slabosť, treba vyhľadať lekára. Cibuľový sirup vám môže uľaviť, ale nenahrádza liečbu infekcie.
Na záver
Babkin cibuľový sirup má stále svoje miesto v modernej domácej lekárničke. S medom a zázvorom sa zmení na jemnejší, účinnejší a chutnejší prírodný liek, ktorý zvládne prvé štádium nádchy bez nutnosti siahať po tabletkách.
Redakcia Slová Ženy
