Babkin liek na kýchanie a kašeľ. Vypite ho, než pôjdete k lekárovi

Sklenené poháre s medom a cibuľou položené na drevenom lopáriku – domáci sirup proti prechladnutiu.
Foto: shutterstock/Heike Rau

Pamätáte si tú lyžicu, ktorú vám babka alebo mama podávala, keď ste začínali kýchať a smrkať? Sladko-štipľavý sirup z cibule bol postrachom detstva, no fungoval. Dnes vám ukážeme, ako ho pripraviť tak, aby chutil lepšie, voňal krajšie a účinkoval ešte rýchlejšie. Stačia dve prísady navyše.

Sklenené poháre s medom a cibuľou položené na drevenom lopáriku – domáci sirup proti prechladnutiu.
Takto začína babkin liek na kýchanie – obyčajná cibuľa a med, ktoré spolu vytvoria zázračný sirup.
Foto: shutterstock/Heike Rau

Cibuľový sirup sa kedysi považoval za domáci zázrak – čistil dýchacie cesty, uvoľňoval hlien a tlmil kašeľ. Bol síce horko-sladký a nepríjemný, no babky dobre vedeli, prečo ho podávajú. Dnes však vieme starý recept vylepšiť – med a čerstvý zázvor mu dodajú nielen príjemnejšiu chuť, ale aj silnejší protizápalový účinok.

Sirup z cibule, ktorý už nechutí ako detská nočná mora

Tradičný sirup z cibule vylepšený o med a zázvor zvyšuje imunitu, znižuje podráždenie hrdla a tlmí kýchanie aj kašeľ. Vďaka medu sa zjemní jeho chuť a zázvor mu pridá hrejivý účinok, ktorý pomáha telu rýchlejšie sa zbaviť vírusov.

Čo budete potrebovať:

  • 2 veľké biele cibule,
  • kúsoček čerstvého zázvoru,
  • 2 lyžice kvalitného medu,
  • šťavu z polovice citróna.

Ako pripraviť babkin sirup proti kýchaniu

  1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Dajte ju do pohára alebo malej misky.
  2. Očistený zázvor nastrúhajte a primiešajte k cibuli.
  3. Pridajte med a citrónovú šťavu.
  4. Všetko premiešajte a mierne popritláčajte lyžicou, aby cibuľa pustila šťavu.
  5. Zakryte a nechajte niekoľko hodín odstáť na teplom mieste, kým sa vytvorí hustý sirup.
  6. Potom ho môžete uložiť do chladničky – vydrží 2 až 3 dni.

Už po pár hodinách začne cibuľa púšťať šťavu, ktorá sa spojí s medom do liečivej zmesi. Tento sirup môžete užívať trikrát denne po jednej lyžici. Ak vás trápi silnejšie prechladnutie alebo dráždivý kašeľ, dávku môžete zvýšiť na dve lyžice.

Nakrájaná cibuľa, zázvor a hrubozrnná soľ pripravené na výrobu domáceho sirupu proti prechladnutiu.
Zázvor, cibuľa a med, prípadne cukor – trojica, ktorá pomáha telu zvládnuť nádchu aj kýchanie prirodzenou cestou.
Foto: shutterstock/Chris86

Cenná rada

Na sirup vždy používajte cibule so žltými šupkami – obsahujú viac prírodných sírnych zlúčenín, ktoré majú antibakteriálne účinky. Ak chcete, aby bol sirup jemnejší, pridajte aj trochu škorice – krásne prevonia a zmierni štipľavosť cibule.

Kedy už radšej zájsť k lekárovi

Domáce recepty sú účinné pri prvých príznakoch prechladnutia, no ak sa objaví vysoká teplota, dýchavičnosť, zvracanie či slabosť, treba vyhľadať lekára. Cibuľový sirup vám môže uľaviť, ale nenahrádza liečbu infekcie.

Na záver

Babkin cibuľový sirup má stále svoje miesto v modernej domácej lekárničke. S medom a zázvorom sa zmení na jemnejší, účinnejší a chutnejší prírodný liek, ktorý zvládne prvé štádium nádchy bez nutnosti siahať po tabletkách.

Redakcia Slová Ženy