Ako správne umývať ovocie? Tento trik ho zbaví chémie za 1 minútu

Umývanie jabĺk, hrozna a jahôd vo vode s octom
Foto: shutterstock/New Africa

Lesklé jabĺčko, šťavnaté hrozno či voňavé jahody. Vyzerajú dokonale – no pod povrchom sa môže ukrývať neviditeľná hrozba. Pesticídy, herbicídy a ďalšie chemické zvyšky prenikajú cez šupku do dužiny a bežná voda ich neodstráni. Biológ a expert na zdravie a dlhovekosť Gary Brecka preto upozorňuje: ak ovocie neumývame správne, vystavujeme sa zbytočnému riziku.

Umývanie jabĺk, hrozna a jahôd vo vode s octom
Ovocie nestačí opláchnuť vodou – jednoduchý roztok ho zbaví chémie aj nečistôt.
Foto: shutterstock/New Africa

Prečo je dôležité zbaviť ovocie chémie

Pesticídy a herbicídy chránia plodiny pred škodcami, no pre človeka predstavujú záťaž. Ich zvyšky sa hromadia v tele, zaťažujú pečeň, obličky aj hormonálny systém. Dlhodobý príjem týchto látok môže oslabiť imunitu a zvýšiť riziko chronických ochorení.

Pre deti a tehotné ženy sú obzvlášť nebezpečné, preto sa oplatí venovať pár minút dôkladnému čisteniu – chráni to zdravie celej rodiny.

Jednoduchý trik: ocot, sóda a ľadová voda

Ocot a jedlá sóda ako domáci prostriedok na čistenie ovocia
Na dokonalé očistenie ovocia stačí ocot a sóda, ktoré máte doma.
Foto: shutterstock/Luis Echeverri Urrea

Na dokonalé očistenie nepotrebujete drahé prípravky. Stačí to, čo máte doma: ocot a jedlá sóda. Gary Brecka odporúča tento postup:

  1. Do misy nalejte filtrovanú, čo najchladnejšiu vodu (ideálne s ľadom).
  2. Pridajte štvrť šálky bieleho alebo jablčného octu.
  3. Vsypte 1 polievkovú lyžicu jedlej sódy – zmes začne jemne peniť.
  4. Vložte ovocie a jemne ho masírujte rukami asi 1 minútu.
  5. Vodu vylejte, ovocie opláchnite filtrovanou vodou a uložte do chladničky v sklenenej nádobe.

Cenná rada: nikdy nenechávajte ovocie v roztoku dlhšie ako 10–15 minút. Začne sa z neho vyplavovať nielen farba, ale aj sladkosť – a o tú predsa nechceme prísť.

Čo tým odstránite

Tento jednoduchý kúpeľ spoľahlivo odstráni pesticídy, herbicídy, prach, špinu, drobné časti hmyzu a dokonca aj mikroskopické nečistoty, ktoré voľným okom ani nezbadáte. Chuť ovocia ostane zachovaná a po octe nezostane ani stopa.

Kto je Gary Brecka a prečo mu veriť

Gary Brecka je biológ a špecialista na zdravie a dlhovekosť, spoluzakladateľ spoločnosti 10X Health. Dlhé roky skúmal genetické markery a predikciu zdravotných rizík. Dnes patrí medzi najvyhľadávanejších odborníkov v oblasti prevencie a zdravého životného štýlu.

V podcastoch a rozhovoroch oslovuje milióny ľudí po celom svete – a jeho praktické rady, ako sa vyhnúť toxínom, sú oceňované práve pre ich jednoduchosť a vedecký základ.

Čo si z toho vziať

Správne čistenie ovocia nie je len estetika. Je to jednoduchý spôsob, ako predísť zbytočnému príjmu chemikálií a ochrániť zdravie celej rodiny. A keďže ocot aj sóda stoja len pár eur, ide o trik, ktorý sa oplatí zaradiť do každodennej rutiny.

Redakcia Slová Ženy