Ako rýchlo olúpať mladé orechy? Tento trik je hitom

Mladé a zrelé vlašské orechy v miske na drevenom stole, pripravené na lúpanie.
Foto: shutterstock/Fuzull Hanum

Milujete vlašské orechy? Doprajte si ich pokojne každý deň – sú výživné, jemné a na jeseň ešte krehkejšie. Jediná chybička krásy je tenká hnedá šupka (blanka), ktorá im môže dodať horkastý tón. Premýšľate, ako sa jej zbaviť čo najrýchlejšie? Zabudnite na zdĺhavé škrabkanie po kúskoch. Vyskúšajte tieto triky – neuveríte, aké je to jednoduché.

Mladé a zrelé vlašské orechy v miske na drevenom stole, pripravené na lúpanie.
Jesenný zber vlašských orechov. Zelené plody ukrývajú krehké jadrá, ktoré po olúpaní chutia ešte lepšie.
Foto: shutterstock/Fuzull Hanum

Ako odstrániť šupku z mladých vlašských orechov?

Sezóna mladých orechov je krátka, preto sa oplatí využiť čas, keď chutia najjemnejšie. Po rozlúsknutí škrupiny luskáčikom vytiahnete krémové jadro prekryté tmavšou blankou. Dá sa zjesť aj s ňou, ale orechy môžu byť mierne horké. Najlepšie je šupku ošúpať. A dobrá správa? Netreba to robiť ručne po jednej polovičke – s týmito postupmi to zvládnete rýchlejšie aj precíznejšie.

Varenie (klasika, ktorá nikdy nesklame)

  • Vylúskané jadrá vložte do hrnca a zalejte vodou (nech ich prekryje aspoň o 2–3 cm).
  • Varte približne 30 minút.
  • Sceďte a prepláchnite studenou vodou.
  • Šupka sa uvoľní – jemne ju zotrite v čistom kuchynskom uteráku alebo papierovou utierkou.
  • Orechy osušte, aby zostali príjemne krehké.
Detail vlašských orechov s odstránenou šupkou, ukazujúci ich svetlý a jemný vnútorný jadrovník.
Po olúpaní získajú orechy krásne svetlý odtieň a jemnú, krémovú chuť – ideálne do koláčov aj na zdravé maškrtenie.
Foto: shutterstock/Noval

Praženie na panvici (rýchle a voňavé)

  • Najprv orechy namočte do horúcej vody na ~30 minút.
  • Potom ich presypte na rozohriatu suchú panvicu a pražte 3–5 minút.
  • Nechajte krátko vychladnúť a pretrite v uteráku – šupka sa bude sama oddeľovať.

Ohrev v mikrovlnke alebo rúre (keď sa ponáhľate)

  • Mikrovlnka: jadrá vložte do tepluodolnej sklenenej misky, zalejte vodou a zohrievajte 2–4 minúty, kým voda nezačne jemne vrieť. Vyberte, nechajte vychladnúť a zotrite šupku papierovou utierkou.
  • Rúra: rúru predhrejte na 200 °C, orechy rozprestrite v jednej vrstve na plechu a nechajte v rúre asi 15 minút. Po vychladnutí ich pretrite v uteráku – šupka sa uvoľní.

Blanšírovanie (krátky kúpeľ bez nervov)

  • Orechy vhoďte do vriacej vody na 1–3 minúty.
  • Ihneď ich preložte do ľadového kúpeľa.
  • Šupka povolí – jemne ju stiahnite malým nožíkom alebo prstami.
  • Orechy osušte pred uskladnením či ďalším spracovaním.

Tip na záver: Ak sú jadrá extra mladé a mäkké, skracujte časy ohrevu. Naopak, pri tvrdších jadierkach pár minút navyše pomôže, aby sa šupka pustila. Po olúpaní môžete orechy krátko dosušiť a rozvoňať na plechu pri 160 °C ~8–10 minút.

Redakcia Slová Ženy