Ako pestovať olivovník v kvetináči: dotyk Stredomoria doma

Olivovník v kvetináči s prúteným obalom pri okne v modernom interiéri
Foto: shutterstock/New Africa

Olivovník európsky (Olea europaea) je rastlina, ktorá do každého domova prinesie dotyk Stredomoria. Okrem svojej dekoratívnej krásy má aj symbolický význam – predstavuje pokoj, dlhý život a zdravie. Ak mu doprajete správne podmienky, dokáže kvitnúť aj priniesť malé, no skutočné olivy.

Olivovník v kvetináči s prúteným obalom pri okne v modernom interiéri
Olivovník v prútenom kvetináči pôsobí ako elegantný doplnok interiéru a prináša do bytu svieži stredomorský nádych.
Foto: shutterstock/New Africa

Olivovník sa stáva čoraz obľúbenejšou izbovou rastlinou. Je nenáročný, pôsobí elegantne a prináša atmosféru talianskych či gréckych záhrad priamo do vašej obývačky, zimnej záhrady alebo na balkón. Poďme sa pozrieť, ako sa oň starať, aby sa mu darilo a rástol ako v slnečnom Stredomorí.

Olivovník európsky – symbol Stredomoria

Olivovník európsky (Olea europaea) pochádza z oblasti okolo Stredozemného mora, kde sa pestuje už tisíce rokov pre svoje plody – olivy, z ktorých sa lisuje vzácny olivový olej.

V prírode dokáže dorásť až do výšky 10 metrov, no v kvetináči dosahuje spravidla 2 až 3 metre. Staršie rastliny majú charakteristický, skrútený kmeň a hustú korunu s úzkymi kožovitými listami. Zvrchu sú tmavozelené, zospodu majú striebristý lesk – práve ten dodáva olivovníku jeho typický „stredomorský“ vzhľad.

V lete sa objavujú drobné, voňavé, žlto-biele kvety, z ktorých sa po odkvitnutí môžu vytvoriť malé plody – olivy. Ich dozrievanie do tmavofialovej farby však trvá dlho a v našich podmienkach nebýva vždy úplné.

Malé olivovníky vysadené v terakotových kvetináčoch na schodoch
Viacero mladých olivovníkov v terakotových kvetináčoch vytvára dokonalú stredomorskú atmosféru aj na bežných schodoch či terase.
Foto: shutterstock/lanych

Ako pestovať olivovník doma

Pestovanie olivovníka v kvetináči je jednoduchšie, než sa zdá. Dôležité je priblížiť sa čo najviac podmienkam, v ktorých rastie prirodzene – teda teplu, slnku a suchšiemu prostrediu.

Svetlo a umiestnenie

Olivovník miluje slnko. Vyberte mu miesto, kde je najviac svetla, ideálne pri južnom alebo juhozápadnom okne. Nebojte sa, nepopáli sa – slnko mu len prospieva. Počas teplých mesiacov ho môžete dať von – na balkón či terasu, chránené pred silným vetrom.

Pôda a črepník

Olivovník potrebuje ľahkú, priepustnú pôdu s neutrálnym až mierne zásaditým pH (okolo 6–7).

  • Na dno kvetináča dajte drenáž – keramzit alebo kamienky.
  • Použite hlinený alebo terakotový črepník, ktorý „dýcha“ a odvádza prebytočnú vlhkosť.

Cenná rada: Ak sa v črepníku drží voda, korene olivovníka začnú hniť. Preto po zálievke nikdy nenechávajte vodu v miske pod kvetináčom.

Polievanie

V Stredomorí olivovníky rastú v suchých oblastiach, preto im neprekáža, ak zem občas preschne.

  • V lete zalievajte každé 3–4 dni.
  • V zime stačí raz za týždeň, dokonca aj menej.

Rastlina lepšie znáša sucho ako preliatie.

Hnojenie

Počas jari a leta potrebuje živiny, najmä draslík a fosfor, ktoré podporujú kvitnutie a rast.

  • Používajte špeciálne hnojivo pre stredomorské rastliny raz za 6 týždňov, alebo menšiu dávku každé 2 týždne.
  • Na jeseň hnojenie obmedzte a v zime ho úplne vynechajte.

Zimovanie olivovníka

Aby olivovník kvitol a prípadne aj priniesol plody, potrebuje obdobie odpočinku.

  • Počas zimy ho umiestnite do svetlej a chladnej miestnosti (5–12 °C), napríklad do zimnej záhrady či na presvetlenú chodbu.
  • Ak ho necháte vonku, obalte kvetináč slamou alebo polystyrénom a vetvy prekryte záhradným rúnom.

Takto prežije zimu bez ujmy a na jar opäť ožije.

Žena starajúca sa o olivovník, postrekuje jeho listy vodou v interiéri
Olivovník si vyžaduje len trochu pozornosti – jemný postrek listov mu pripomenie vlhký vzduch Stredomoria.
Foto: shutterstock/Vladeep

Bude váš olivovník prinášať olivy?

Olivy sú plné zdravých mononenasýtených tukov, predovšetkým kyseliny olejovej, ktorá znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a posilňuje srdce. Obsahujú aj železo, draslík, horčík a vápnik – preto sa považujú za jeden z pilierov stredomorskej stravy.

V domácich podmienkach môže olivovník zakvitnúť a vytvoriť plody po 5–10 rokoch. Niektoré predávané rastliny už majú prvé drobné olivy, ktoré sú síce skôr dekoratívne, no jedlé.

Cenná rada: Ak chcete podporiť tvorbu plodov, skúste mať dve rastliny v podobnom veku a prenášať peľ z jednej na druhú pomocou malého štetca – napodobníte tým prirodzené opeľovanie.

Záver

Olivovník je rastlina, ktorá prinesie do vášho domova nielen krásu a exotiku, ale aj pocit pokoja. Je nenáročný, dlhoveký a odmení sa vás elegantným vzhľadom po celý rok. Aj keď jeho plody možno nikdy úplne nedozrejú, pocit mať kúsok Stredomoria v obývačke stojí za to.

Redakcia Slová Ženy