Mäkké vo vnútri, zlatisté navonok. Tajomstvo dokonalých palaciniek odhalené
Niekedy stačí jediná zmena v recepte – a výsledok prekvapí dokonca aj skúsené gazdinky. Pridanie kefíru do cesta robí s palacinkami zázraky. Vďaka nemu sú jemné, pružné a krásne zlatisté. Tento jednoduchý trik premení obyčajné raňajky na niečo, čo chutí ako z domácej kaviarne.

Foto: shutterstock/NatalyaBond
Kefír – tajný trik pre mäkké a nadýchané palacinky
Kefír je oveľa viac než len zdravý nápoj. V kuchyni dokáže byť nečakaným pomocníkom, najmä ak ide o cesto. Obsahuje mliečne baktérie a kyselinu mliečnu, ktoré rozvoľňujú lepok v múke. Vďaka tomu je cesto jemnejšie, pružnejšie a nelepí sa na panvicu.
Palacinky z kefíru majú zároveň príjemne ľahkú kyslastú chuť, ktorá sa perfektne hodí k sladkým aj slaným náplniam. A keď sa kefír spojí s perlivou vodou, vznikne dokonalé spojenie – bublinky v ceste ho prirodzene prevzdušnia, čím palacinky získajú ešte ľahšiu, nadýchanejšiu textúru.
To je kombinácia, ktorú s obyčajným mliekom jednoducho nedosiahnete.

Foto: shutterstock/kazoka
Všetko, čo potrebujete, už máte v kuchyni
Na prípravu týchto palaciniek nepotrebujete nič špeciálne – len pár bežných ingrediencií, ktoré sa nájdu v každej chladničke.
Ingrediencie:
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 a ½ hrnčeka kefíru
- ½ hrnčeka perlivej vody
- 1 vajce
- štipka soli
- 2 lyžice oleja alebo roztopeného masla
Tip: Kefír vyberte z chladničky aspoň 15 minút pred prípravou, aby mal izbovú teplotu. Ingrediencie sa tak lepšie spoja a cesto bude hladké a bez hrudiek.
Ako pripraviť dokonalé palacinky s kefírom krok za krokom
- V miske zmiešajte kefír, vajce a perlivú vodu, miešajte do spojenia.
- Pridajte preosiatu múku a štipku soli, miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Nakoniec pridajte olej alebo roztopené maslo a premiešajte, aby bolo cesto lesklé.
- Nechajte ho odpočívať 10–15 minút, aby sa lepok uvoľnil a cesto získalo ideálnu pružnosť.
- Na rozohriatej panvici s kvapkou oleja smažte tenké palacinky z oboch strán do zlatista.
Výsledok? Palacinky, ktoré sa nelepia, nelámu a chutia jemne ako obláčik.

Foto: shutterstock/beats1
Ako ich podávať
Tieto palacinky sú ako biele plátno – môžete ich naplniť čímkoľvek.
Skvelo chutia so sladkými džemami, tvarohom, ovocím, medom či lieskovým krémom, ale aj so slanými náplňami ako špenát, syr alebo údený losos.
Sú ľahké, nadýchané a krásne držia tvar – vďaka kefíru a perlivej vode sa z nich stane váš nový raňajkový favorit.
Redakcia Slová Ženy
