Tajomstvo varenia húb: tieto časy si zapamätajte. Budú chutné a bezpečné

Krájanie a príprava čerstvých dubákov v kuchyni pred varením.
Foto: shutterstock/AS photo family

Jesenná kuchyňa by bez húb nebola úplná. No ak chcete, aby si zachovali svoju arómu, pevnosť a chuť, musíte vedieť, ako dlho ich variť. Príliš krátko – zostanú tvrdé. Príliš dlho – stratia všetko, čo na nich milujeme.

Krájanie a príprava čerstvých dubákov v kuchyni pred varením.
Čerstvo nazbierané huby treba najskôr nakrájať a pripraviť na varenie – len tak si zachovajú svoju arómu aj pevnosť.
Foto: shutterstock/AS photo family

Varené huby sú základom mnohých slovenských jedál – od krémových polievok po chutné omáčky. No málokto vie, že správna dĺžka varenia je rozhodujúca. Od nej závisí nielen ich chuť a vôňa, ale aj bezpečnosť pri konzumácii.

Príprava húb pred varením

Hubysezónny poklad, no predtým, než sa dostanú do hrnca, potrebujú starostlivé čistenie. Lesné huby vždy očistite od machu, ihličia a zvyškov pôdy, ideálne jemnou kefkou alebo handričkou. Až potom ich opláchnite pod prúdom studenej vody. Niektoré druhy (napríklad masliaky) sa oplatí aj ošúpať – zlepší to ich textúru a chuť.

Cenná rada: Nikdy ich nenamáčajte vo vode príliš dlho. Voda z nich vytiahne arómu aj živiny, čo sa neskôr prejaví mdlou chuťou.

Prečo huby treba variť

Huby síce môžete aj sušiť či smažiť, no varenie je najbežnejšia a najbezpečnejšia forma úpravy. Počas varenia sa totiž rozkladajú látky, ktoré môžu dráždiť tráviaci trakt alebo byť mierne toxické. Niektoré druhy húb sú jedlé až po tepelnej úprave – práve preto je dostatočné varenie základom bezpečného jedenia húb.

Ak ich však budete variť príliš dlho, ich dužina zmäkne, stratí tvar a premení sa na nevábnu kašu.

Varenie čerstvo nakrájaných húb vo vode s penou na povrchu počas tepelnej úpravy.
Huby počas varenia vytvárajú penu – je to prirodzený proces, ktorý svedčí o ich čerstvosti.
Foto: shutterstock/Sunbunny Studio

Ako dlho variť jednotlivé druhy húb

Dĺžka varenia závisí od druhu aj veľkosti húb. Najlepšie je vložiť ich do studenej, mierne osolenej vody a priviesť pomaly k varu. Tak si zachovajú prirodzenú pevnosť.

  • Hlivy a masliaky – stačí približne 15 minút.
  • Kuriatka, kozáky, suchohríby a dubáky – potrebujú okolo 30 až 40 minút.
  • Staršie a tvrdšie kúsky – môžu si vyžiadať aj 45 minút.

Počas varenia je vhodné huby priebežne ochutnávať alebo prepichnúť špajdľou. Ak sú ešte tuhé, dajte im pár minút navyše.

Cenná rada: Vodu z varenia húb nevyhadzujte – je plná chuti a hodí sa ako základ do polievky či omáčky.

Stačí variť raz – nie viackrát

Často koluje názor, že huby treba variť „na dvakrát“ – teda prvý vývar vyliať a variť ich znova v čistej vode. Odborníci však upozorňujú, že väčšina druhov si vystačí s jedným, dôkladným varením. Dôležité je len dostatočne dlhé a rovnomerné prevarenie. Tak zostanú jedlé, bezpečné a plné chuti.

Domáca polievka z čerstvých lesných húb s kúskami zeleniny a bylinkami, servírovaná v hlbokej miske na vidieckom stole
Klasická domáca polievka z čerstvo nazbieraných húb, akú si pamätáme z kuchýň našich mám a starých mám.
Foto: shutterstock/Marian Weyo

Čo si z toho vziať

Správne uvarené huby majú jemnú, ale nie rozvarenú konzistenciu, výraznú vôňu lesa a lahodnú chuť. Nepreháňajte to s teplom ani časom – práve v tom tkvie tajomstvo dokonalých húb do polievky, omáčky aj rizota.

Redakcia Slová Ženy