Tajomstvo varenia húb: tieto časy si zapamätajte. Budú chutné a bezpečné
Jesenná kuchyňa by bez húb nebola úplná. No ak chcete, aby si zachovali svoju arómu, pevnosť a chuť, musíte vedieť, ako dlho ich variť. Príliš krátko – zostanú tvrdé. Príliš dlho – stratia všetko, čo na nich milujeme.

Foto: shutterstock/AS photo family
Varené huby sú základom mnohých slovenských jedál – od krémových polievok po chutné omáčky. No málokto vie, že správna dĺžka varenia je rozhodujúca. Od nej závisí nielen ich chuť a vôňa, ale aj bezpečnosť pri konzumácii.
Príprava húb pred varením
Huby sú sezónny poklad, no predtým, než sa dostanú do hrnca, potrebujú starostlivé čistenie. Lesné huby vždy očistite od machu, ihličia a zvyškov pôdy, ideálne jemnou kefkou alebo handričkou. Až potom ich opláchnite pod prúdom studenej vody. Niektoré druhy (napríklad masliaky) sa oplatí aj ošúpať – zlepší to ich textúru a chuť.
Cenná rada: Nikdy ich nenamáčajte vo vode príliš dlho. Voda z nich vytiahne arómu aj živiny, čo sa neskôr prejaví mdlou chuťou.
Prečo huby treba variť
Huby síce môžete aj sušiť či smažiť, no varenie je najbežnejšia a najbezpečnejšia forma úpravy. Počas varenia sa totiž rozkladajú látky, ktoré môžu dráždiť tráviaci trakt alebo byť mierne toxické. Niektoré druhy húb sú jedlé až po tepelnej úprave – práve preto je dostatočné varenie základom bezpečného jedenia húb.
Ak ich však budete variť príliš dlho, ich dužina zmäkne, stratí tvar a premení sa na nevábnu kašu.

Foto: shutterstock/Sunbunny Studio
Ako dlho variť jednotlivé druhy húb
Dĺžka varenia závisí od druhu aj veľkosti húb. Najlepšie je vložiť ich do studenej, mierne osolenej vody a priviesť pomaly k varu. Tak si zachovajú prirodzenú pevnosť.
- Hlivy a masliaky – stačí približne 15 minút.
- Kuriatka, kozáky, suchohríby a dubáky – potrebujú okolo 30 až 40 minút.
- Staršie a tvrdšie kúsky – môžu si vyžiadať aj 45 minút.
Počas varenia je vhodné huby priebežne ochutnávať alebo prepichnúť špajdľou. Ak sú ešte tuhé, dajte im pár minút navyše.
Cenná rada: Vodu z varenia húb nevyhadzujte – je plná chuti a hodí sa ako základ do polievky či omáčky.
Stačí variť raz – nie viackrát
Často koluje názor, že huby treba variť „na dvakrát“ – teda prvý vývar vyliať a variť ich znova v čistej vode. Odborníci však upozorňujú, že väčšina druhov si vystačí s jedným, dôkladným varením. Dôležité je len dostatočne dlhé a rovnomerné prevarenie. Tak zostanú jedlé, bezpečné a plné chuti.

Foto: shutterstock/Marian Weyo
Čo si z toho vziať
Správne uvarené huby majú jemnú, ale nie rozvarenú konzistenciu, výraznú vôňu lesa a lahodnú chuť. Nepreháňajte to s teplom ani časom – práve v tom tkvie tajomstvo dokonalých húb do polievky, omáčky aj rizota.
Redakcia Slová Ženy
