Už roky sa hovorí, že pomáha pri lúpaní. Pravda o soli vo vode s vajciami vás prekvapí

Osoba lúpe uvarené vajíčko po schladení vo vode
Foto: shutterstock/PawelKacperek

Vajíčka patria k najčastejšie vareným potravinám v našich kuchyniach. A hoci sa ich príprava zdá byť úplne banálna, aj tu sa skrýva malý vedecký trik. Roky sa hovorilo, že pridaná soľ uľahčuje lúpanie škrupiny – no pravda je o čosi zaujímavejšia.

Osoba lúpe uvarené vajíčko po schladení vo vode
Roky sa verilo, že soľ vo vode pomáha vajíčka ľahšie ošúpať. Pravda je však inde – rozhoduje vek vajíčka a spôsob chladenia.
Foto: shutterstock/PawelKacperek

Soľ vo vode nemení chuť, ale chráni vajíčko

Mnoho ľudí si myslí, že soľ pridávajú do vody preto, aby vajíčka chutili lepšie. V skutočnosti je jej úloha iná – pôsobí ako ochranná bariéra. Výskumy, napríklad z univerzity v Guelph v Kanade, ukazujú, že soľ síce nemení chuť, ale dokáže pomôcť, ak vajíčko počas varenia praskne.

V takom prípade sa soľ podieľa na rýchlejšom zrážaní bielkovín. Tie v mieste praskliny vytvoria akoby „zátku“, ktorá zabráni, aby sa obsah vajíčka rozlial do vody. Stačí pár kryštálikov soli – a vznikne prirodzená „náplasť“, ktorá zachráni celé vajíčko.

Cenná rada:
Ak sa vám vajíčka počas varenia často praskajú, pridajte do vody lyžičku soli a kvapku octu. Obe zložky pomáhajú spevniť škrupinu a znížiť riziko vytekania bielka.

Soľ neovplyvňuje lúpanie škrupiny

Dve vajíčka vo vode s pridanou soľou počas varenia
Soľ vo vode má svoj význam, no s lúpaním vajec nemá nič spoločné. Oveľa dôležitejšie je, ako ich schladíte po varení.
Foto: shutterstock/Fangfy

Roky sa verilo, že soľ vo vode pomáha jednoduchšiemu lúpaníu vajíčok. Pravda je však taká, že na tento proces nemá žiadny vplyv. Oveľa viac záleží na veku vajíčka a na tom, ako ho po uvarení schladíte.

Čerstvé vajíčka sa lúpu najťažšie, pretože ich vnútorná blana ešte pevne prilieha k bielku. Vajcia, ktoré majú 3 až 5 dní, sa lúpu omnoho ľahšie. Pomáha tiež prudké ochladenie v ľadovej vode, ktoré spôsobí, že sa bielko mierne stiahne a škrupina sa oddelí.

Cenná rada:
Ak chcete vajíčka, ktoré sa lúpu bez námahy, vkladajte ich priamo do vriacej vody a po uvarení ich hneď ponorte do studenej. Tento kontrast teplôt robí zázraky.

Malá lekcia chémie: ako soľ pôsobí na bielkoviny

Muž pridáva soľ do hrnca s vodou počas varenia na sporáku
Soľ pri varení vajíčok urýchľuje zrážanie bielkovín a pomáha udržať ich tvar, ak vajíčko praskne.
Foto: shutterstock/PawelKacperek

Keď sa vajíčko varí, bielko sa mení z tekutej formy na pevnú – to je proces nazývaný koagulácia bielkovín. Ak škrupina praskne, bielko vytečie a vytvára biele stopy vo vode. Prítomnosť soli spôsobí, že sa bielko zrazí rýchlejšie a vytvorí zátku, ktorá zabráni ďalšiemu úniku.

Tento efekt poznajú aj syrári a mäsiari – soľ totiž ovplyvňuje štruktúru bielkovín aj zadržiavanie vody. Preto sa využíva aj pri nasolení mäsa či výrobe syra.

Vajíčko – malý laboratórny zázrak

Napriek svojej jednoduchosti je vajíčko komplexný biologický systém. Obsahuje viac než 40 rôznych druhov bielkovín, ktoré reagujú na teplo inak. Teplota vody, dĺžka varenia, množstvo soli a spôsob chladenia – to všetko má vplyv na výsledok.

Vedci potvrdzujú, že soľ môže pomôcť udržať tvar vajíčka pri prasknutí, ale nezaručuje, že sa bude lepšie lúpať. A práve to robí z obyčajného varenia vajíčok zaujímavý experiment, v ktorom sa spája veda a každodenná prax.

Čo si z toho vziať

Vajíčka sa po uvarení chladia pod tečúcou studenou vodou
Tajomstvo hladko ošúpaných vajíčok nespočíva v soli, ale v rýchlom schladení v studenej vode hneď po uvarení.
Foto: shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn

Soľ vo vode s vajíčkami je síce užitočná – ale nie preto, aby sa lepšie lúpali. Jej úloha spočíva v ochrane prasknutých vajec a v rýchlejšej koagulácii bielka. Ak chcete dokonalé vajíčko, sústreďte sa na teplotu vody, rýchle ochladenie a vek vajíčok, nie na množstvo soli.

Redakcia Slová Ženy