Mleté rezne s krémovou tekvicovo-chrenovou omáčkou: jesenný obed, ktorý si zamilujete

Mleté rezne s tekvicovou omáčkou na tanieri
Foto: shutterstock/Dee-n

Tekvica a chren – na prvé počutie nezvyčajné spojenie, no spolu tvoria omáčku, ktorá z obyčajného obeda spraví zážitok. Tento recept je dôkazom, že aj jednoduché jedlá môžu chutiť výnimočne.

Mleté rezne s tekvicovou omáčkou na tanieri
Sladkastá tekvica, výrazný chren a jemné mleté mäso – kombinácia, ktorá dokonale zahreje počas jesene.
Foto: shutterstock/Dee-n

Nečakané spojenie chutí

V sezóne tekvíc je ťažké prísť s niečím novým. No tento recept vás prekvapípečená tekvica, cesnak, voňavé bylinky a kvapka citrónovej šťavy sa premieňajú na jemnú krémovú omáčku, ktorá sa dokonale hodí k mletým rezňom.

Autorkou receptu je poľská kuchárka a influencerka Ewa Szczesna, ktorú sleduje viac než 1,3 milióna ľudí. Jej kuchyňa je plná tepla, vôní a jednoduchých nápadov, ktoré zvládne každý.

Ingrediencie

Pečená tekvica

  • tekvica (napr. maslová alebo hokkaido)
  • 3–4 strúčiky cesnaku
  • čerstvé bylinky (tymian, rozmarín, šalvia)
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej

Mleté rezne

  • 500 g mletého mäsa
  • strúhanka alebo namočené pečivo
  • 2 vajcia
  • trochu mlieka
  • 1 cibuľa
  • soľ, čierne korenie
  • 2 lyžice nastrúhaného parmezánu (voliteľné)
  • nasekaná petržlenová vňať

Tekvicovo-chrenová omáčka

  • upečená tekvica
  • upečený cesnak
  • šťava z polovice citróna
  • 1–2 lyžice chrenu
  • 200 ml smotany na varenie (30 %)
  • soľ, čierne korenie

Ako na to: krok za krokom

@ewa.masterchef

Zaskakujący sos dyniowo-chrzanowy: Składniki Dynia Sól Zioła (tymianek, rozmaryn szałwia) Czosnek Sól Pieprz Pieczemy w 200 stopniach Ok 40 min Kotlety 500 g mielonego mięsa Bułka tarta 2 jajka Mleko 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki sera typu parmigiano (opcjonalnie) Sos Pieczona dynia Czosnek Sól pieprz Sok z połowy cytryny 1-2 łyżki chrzanu 200 ml śmietanki 30% #dynia #kotlet #mięso #obiad #polishfood

♬ Radetsky March Classic Classic(829541) – Yuumi Iida

1. Pečená tekvica.
Tekvicu nakrájajte na mesiačiky, rozložte ju na plech, pridajte cesnak, bylinky, soľ, korenie a pokvapkajte olivovým olejom. Zakryte alobalom a pečte pri 200 °C približne 40 minút, kým nezmäkne a nezozlatne.

2. Mleté rezne.
Kým sa tekvica pečie, pripravte mäsovú zmes. Strúhanku alebo pečivo namočte v mlieku, pridajte vajcia, cibuľu, soľ, korenie, petržlenovú vňať a parmezán. Primiešajte mleté mäso a všetko dôkladne premiešajte. Zo zmesi vytvarujte rezne a opečte ich na panvici z oboch strán dozlatista.

3. Tekvicovo-chrenová omáčka.
Upečenú tekvicu a cesnak vložte do mixéra, pridajte citrónovú šťavu, chren, smotanu, štipku soli a korenia. Rozmixujte do hladka a omáčku krátko prevarte v menšom hrnci, aby získala zamatovú konzistenciu.

4. Servírovanie.
Mleté rezne prelejte ešte teplou omáčkou, ozdobte čerstvými bylinkami a podávajte so zemiakmi, ryžou alebo chrumkavým chlebom.

Cenná rada

Ak chcete omáčku jemnejšiu, pridajte viac smotany. Milovníkom výraznej chuti naopak odporúčame pridať o lyžicu chrenu navyše – výsledok bude pikantnejší a krásne prehreje celé telo.

Slová na záver

Mleté rezne preliate krémovou tekvicovo-chrenovou omáčkou podľa receptu Ewy Szczesnej.
Ewa Szczesna vo svojom videu ukázala, ako obyčajné mleté rezne premení na dokonalý jesenný obed s krémovou omáčkou z tekvice a chrenu.
Foto: snímka obrazovky TikTok/ewa.masterchef

Mleté rezne s tekvicovo-chrenovou omáčkou sú jedlom, ktoré spája vône jesene s teplom domova. Omáčka je taká lahodná, že sa hodí aj k rybe, zeleninovým plackám či zemiakovej kaši. A čo je najlepšie – zvládnete ju pripraviť z bežných surovín, ktoré už možno máte v kuchyni.

Redakcia Slová Ženy