Recept na čokoládový korpus ľahký ako obláčik. Vďaka tomu sa nikdy neprepadne

Čokoládový piškótový korpus – recept na nadýchaný koláč, ktorý sa nikdy neprepadne
Foto: shutterstock/Alexandra Harashchenko

Čokoládový piškótový koláč patrí medzi najobľúbenejšie korpusy na torty či koláče. Problém je, že často sa prepadá alebo v strede vzniká zakalec. Tento jednoduchý trik používaný cukrármi zabezpečí, že váš korpus bude nadýchaný, vysoký a nikdy nespadne.

Čokoládový piškótový korpus – recept na nadýchaný koláč, ktorý sa nikdy neprepadne
Dokonalý základ na torty či koláče: kakaový korpus, ktorý drží tvar a nerozpadáva sa.
Foto: shutterstock/Alexandra Harashchenko

Čokoládový korpus sa od klasického odlišuje tým, že je vlhkejší a hutnejší vďaka kakau. Práve táto vlhkosť spôsobuje, že sa cesto po vytiahnutí z rúry zvyčajne scvrkne. Aby ste tomu zabránili, existuje starý trik, ktorý cukrári poznajú už roky – pridanie obyčajnej studenej vody.

Ako spraviť, aby sa čokoládový korpus nikdy neprepadol?

Stačí si zapamätať pomer: na 6 vajec pridajte 5 lyžíc studenej vody priamo z kohútika. Vďaka tomu bude cesto o niečo redšie a ľahšie sa spojí s múkou. Po upečení zostane koláč mäkký, nadýchaný, ale stabilný – takže bez problémov znesie aj ťažší čokoládový krém.

Dôležité je, kedy vodu pridať. Ideálne do vyšľahanej bielkovej peny s cukrom, ešte pred tým, než začnete pridávať žĺtky. Voda sa krásne zapracuje a cesto má potom ideálnu štruktúru.

Recept na čokoládový korpus

Šľahanie vajec a cukru na penu pri príprave piškótu
Tajomstvo nadýchaného cesta začína pri dokonale vyšľahaných bielkoch.
Foto: shutterstock/Boibin

Suroviny:

  • 6 vajec (izbovej teploty)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 140 g polohrubej alebo tortovej múky
  • 50 g kakaa
  • 5 lyžíc studenej vody
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme vanilkový cukor a postupne prisypávame kryštálový cukor. Vyšľahaný sneh z bielkov musí byť lesklý a hladký, bez kryštálikov cukru.
  2. Pridáme studenú vodu a ešte chvíľu šľaháme.
  3. Postupne zašľaháme žĺtky, aby vznikla jednotná nadýchaná hmota.
  4. V miske premiešame preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Po častiach zľahka primiešame do peny.
  5. Cesto nalejeme do formy (22–24 cm, vystlaná papierom na pečenie) a uhladíme povrch.
  6. Pečieme pri 180 °C približne 40–45 minút, kým špajdľa po zapichnutí zostane suchá.
  7. Necháme úplne vychladnúť, až potom vyberieme z formy.

Čo si z toho vziať

Čokoládový piškótový korpus prekrojený na pláty – ideálny základ na tortu alebo krémový koláč
Takto pripravený korpus je ľahký ako obláčik, vysoký a stabilný, ideálny na prekrojenie a plnenie krémom.
Foto: shutterstock/New Africa

Tajomstvom dokonalého čokoládového piškótu je obyčajná studená voda. Tento malý trik spôsobí veľký rozdiel – koláč už nikdy nespadne a bude nadýchaný aj na druhý deň.

Redakcia Slová Ženy