Diétna kola zabíja tvoj mozog. Odborník odhaľuje šokujúcu pravdu o nápojoch zero a bez cukru
Myslíš si, že si zdravšia, keď namiesto sladenej koly siahneš po diétnej alebo zero verzii? Pravda je desivá. Diétna kola a ďalšie nápoje bez cukru poškodzujú mozog, ničia jeho energetické bunky a zvyšujú riziko depresie aj demencie. Svetoznámy lekár Robert Lustig varuje: „Diétna kola nie je riešením, ale súčasťou problému.“

Foto: shutterstock/Mulevich
Odborník, ktorého počúva svet
Dr. Robert Lustig je pediater, endokrinológ a celosvetovo uznávaný „sugar expert“. Roky bojuje proti potravinárskemu priemyslu, ktorý pod heslom „bez cukru“ predáva výrobky s nebezpečnými náhradami.
Svoje varovania predstavil aj v podcaste Diary of a CEO so Stevenom Bartlettom, ktorý sleduje viac než 12 miliónov ľudí.
V rozhovore šokoval tvrdením, že diétne nápoje nie sú zdravšia alternatíva, ale chemická pasca, ktorá urýchľuje starnutie mozgu.
Sladidlá – tichí ničitelia mozgových buniek
Aspartám, sukralóza a ďalšie sladidlá síce dokážu oklamať chuťové poháriky, ale nie mozog. Lustig vysvetľuje, že pri ich rozklade vznikajú reaktívne formy kyslíka (ROS) – tzv. voľné radikály.
Tie poškodzujú mitochondrie, ktoré sú akýmisi elektrárňami buniek. Keď mitochondrie zlyhávajú, neuróny nedokážu vyrábať energiu.
Bez energie mozgové bunky postupne odumierajú – a výsledkom je únava, zlá koncentrácia a časom aj vyššie riziko Alzheimerovej choroby.
Ilúzia bez kalórií
Najväčšie nebezpečenstvo diétnych a zero nápojov spočíva v tom, že vytvárajú klamlivý pocit bezpečia. Mozog očakáva energiu, pretože chuť sladkého vždy signalizovala príchod glukózy.
Keď energia nepríde, organizmus zareaguje zmätkom – uvoľní sa inzulín, hladina cukru klesne a telo začne túžiť po ešte väčšom množstve sladkého. Tento cyklus zároveň narúša aj hormón leptín, ktorý riadi pocit sýtosti. Preto majú ľudia pijúci diétne nápoje často rovnaké alebo ešte väčšie problémy s priberaním ako tí, ktorí pijú klasickú kolu.
Prečo je mozog ohrozený

Foto: shutterstock/Julien Tromeur
Dlhodobá konzumácia umelých sladidiel nezasahuje len do chuti či metabolizmu, ale priamo do nervových buniek. Neustály oxidačný stres z voľných radikálov oslabuje schopnosť mozgu opravovať poškodenia. Výsledkom je zrýchlené starnutie, zhoršená pamäť, výpadky koncentrácie a vyššie riziko depresie. Podľa Lustiga tieto mechanizmy už potvrdzujú aj nové klinické štúdie, ktoré spájajú sladidlá so zvýšeným rizikom neurodegeneratívnych ochorení.
Ako sa oslobodiť
Riešenie je jednoduchšie, než si myslíme. Namiesto diétnych a zero nápojov siahnite po vode, minerálke alebo nesladenom čaji. Už po pár týždňoch bez sladidiel sa chuťové poháriky zresetujú a prestanú vyžadovať falošnú sladkosť. Mozog sa upokojí, dopamínový systém sa stabilizuje a telo získa späť energiu aj rovnováhu.
Čo si z toho vziať

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Diétne a zero nápoje nie sú riešením, ale tichým nepriateľom mozgu. Poškodzujú mitochondrie, zvyšujú riziko depresie, narúšajú hormóny hladu a sýtosti a urýchľujú starnutie. Ak chceme ochrániť svoje zdravie a myseľ, musíme si priznať pravdu: žiadna limonáda, hoci aj „bez cukru“, nás nezachráni.
Skutočnú slobodu prináša len návrat k vode a skutočným potravinám.
Redakcia Slová Ženy
