Domáci kebab: recept, ktorý chutí lepšie než zo stánku
Kebab je symbolom pouličnej kuchyne, no nemusíte za ním chodiť do mesta. TikTok hviezda Ewa Szczesna, ktorú sleduje viac než 1,3 milióna fanúšikov, ukázala, že tento street food si môžete pripraviť aj doma – od nadýchaného pita chleba až po šťavnaté mäso a cesnakovú omáčku. Výsledok vás prekvapí – domáci kebab má všetko, čo milujete, a ešte viac.

Foto: shutterstock/smspsy
Od TikToku až na váš stôl
Recept na kebab sa stal jedným z najviac sledovaných videí Ewy Szczesnej. Nie je sa čomu čudovať – postup je jednoduchý, no výsledok pôsobí profesionálne. Mäso sa pečie pomaly, pita sa nafúkne do nadýchaného vrecka a dip dotiahne všetko do dokonalosti.
Čo budete potrebovať
Na pita chlieb
- 400 g hladkej múky
- 8 g droždia
- 8 g soli
- pohár vody
- 1 lyžica olivového oleja
Na mäso
- 1 kg kuracích stehien bez kostí a kože
- soľ, čierne korenie, sladká a údená paprika, štipka pálivej papriky
- štipka rasce a koriandra
- 1 lyžica jogurtu
- šťava z citróna
- olivový olej
Na cesnakovú omáčku
- 4 strúčiky cesnaku
- štipka soli a korenia
- šťava z citróna
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice jogurtu
- 2 lyžice majonézy
Postup prípravy
1. Cesto na pita
Múku, droždie a vodu vymiesime do hladkého cesta. Pridáme soľ a lyžicu oleja. Necháme vykysnúť, rozdelíme na bochníčky, necháme ešte podkysnúť a potom rozvaľkáme. Pečieme v rúre pri 250 °C alebo na suchej panvici len niekoľko minút, kým sa pita krásne nenafúkne.
2. Mäso v marináde
Kuracie stehná jemne naklepeme a pridáme koreniny, jogurt, citrónovú šťavu a olivový olej. Rukami mäso dôkladne vymasírujeme a necháme marinovať.
3. Trik so špajdlami
Do polovice zemiaka alebo cibule zapichneme špajdle a navliekame marinované mäso. Nepretláčame príliš, aby teplo preniklo aj dovnútra. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút.
4. Omáčka
Cesnak, citrónovú šťavu, soľ, korenie, jogurt, majonézu a olej rozmixujeme do hladkého dipu.
5. Servírovanie
Mäso nakrájame, premiešame s výpekom a vložíme do pita chleba. Doplníme zeleninou a polejeme omáčkou.
Kto stojí za receptom?
Autorkou je Ewa Szczesna, poľská foodblogerka, ktorá si získala srdcia fanúšikov jednoduchými a pritom gurmánskymi receptami. Jej domáci kebab je dôkazom, že street food nemusí byť výsadou mesta – dokáže sa premeniť na lahôdku priamo vo vašej kuchyni.
Čo si z toho vziať
Domáci kebab od Ewy Szczesnej nie je len jedlo – je to zážitok. Kombinuje vôňu korenia, nadýchaný chlieb a šťavnaté mäso do harmónie chutí, ktorá sa vyrovná aj najlepším stánkom. A možno ich dokonca predčí.
Redakcia Slová Ženy
