Domáce škoricové slimáky s krémovou polevou. Voňajú úžasne a chutia ešte lepšie
Jeseň má svoju jedinečnú vôňu. Ak by sme ju mali uzavrieť do jedného plechu, boli by to nepochybne čerstvo upečené škoricové slimáky. Nadýchané cesto, sladká škoricová plnka a krémová poleva vytvoria kombináciu, ktorá rozvonia celý dom a premení obyčajné popoludnie na chvíľku pohody. Tento dezert, ktorý si pripravíte doma, chutí ako z kaviarne – no s ešte väčším kúzlom domácej atmosféry.

Foto: shutterstock/Mohamed-Kareem Mohamed
Cesto ako základ úspechu
Na prípravu nadýchaných škoricových slimákov si vyhraďte približne hodinu a pol. Všetko začína poctivým kysnutým cestom:
- 320 g hladkej múky
- 180 g mlieka
- 20 g cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 40 g masla
- 1 vajce
- ¼ čajovej lyžičky soli
Najskôr si pripravíme kvások – vlažné mlieko zmiešame s droždím, cukrom a trochou múky. Necháme 30 minút odpočívať. Potom pridáme zvyšok múky, maslo, vajce a štipku soli. Vymiesime hladké a pružné cesto (asi 10 minút), prikryjeme utierkou a necháme znovu vykysnúť.
Voňavé škoricové slimáky so škoricou

Foto: shutterstock/Vectronaut
Kým cesto odpočíva, pripravíme si náplň:
- 30 g masla
- 50 g cukru
- 1 lyžica mletej škorice
Maslo rozpustíme, cukor zmiešame so škoricou. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik (cca 15 × 30 cm), potrieme maslom a posypeme škoricovým cukrom. Stočíme do rolády a nakrájame na 6–8 kúskov. Krúžky uložíme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť.
Pečieme pri 180 °C približne 20–25 minút, kým slimáky získajú zlatistú farbu a nádhernú vôňu.
Krémová poleva, ktorá robí zázraky
Samotné slimáky chutia výborne, ale s touto polevou sa menia na neodolateľný dezert:
- 20 g masla
- 10 g mlieka
- 70 g práškového cukru
- 150 g smotanového syra (napr. Philadelphia)
Maslo rozpustíme, mlieko zohrejeme a spolu s cukrom vyšľaháme. Nakoniec pridáme smotanový syr a vyšľaháme dohladka. Slimáky necháme chvíľu vychladnúť, potrieme polevou a užívame si dokonalý jesenný zážitok.

Foto: shutterstock/Olena Rudo
Slová na záver
Škoricové slimáky sú viac než len sladké pečivo. Sú symbolom pohody, útulnosti a radosti z malých chvíľ. Vyskúšajte ich podľa nášho receptu a pripravte si doma voňavú terapiu, ktorá rozveselí každý jesenný deň.
Redakcia Slová Ženy.
