Domáce škoricové slimáky s krémovou polevou. Voňajú úžasne a chutia ešte lepšie

Domáce škoricové slimáky s krémovou polevou. Voňajú úžasne a chutia ešte lepšie
Foto: shutterstock/Mohamed-Kareem Mohamed

Jeseň má svoju jedinečnú vôňu. Ak by sme ju mali uzavrieť do jedného plechu, boli by to nepochybne čerstvo upečené škoricové slimáky. Nadýchané cesto, sladká škoricová plnka a krémová poleva vytvoria kombináciu, ktorá rozvonia celý dom a premení obyčajné popoludnie na chvíľku pohody. Tento dezert, ktorý si pripravíte doma, chutí ako z kaviarne – no s ešte väčším kúzlom domácej atmosféry.

Domáce škoricové slimáky s krémovou polevou. Voňajú úžasne a chutia ešte lepšie
Domáce škoricové slimáky rozvoňajú celý dom a poleva ich povýši na dokonalý koláčik.
Foto: shutterstock/Mohamed-Kareem Mohamed

Cesto ako základ úspechu

Na prípravu nadýchaných škoricových slimákov si vyhraďte približne hodinu a pol. Všetko začína poctivým kysnutým cestom:

  • 320 g hladkej múky
  • 180 g mlieka
  • 20 g cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 40 g masla
  • 1 vajce
  • ¼ čajovej lyžičky soli

Najskôr si pripravíme kvások – vlažné mlieko zmiešame s droždím, cukrom a trochou múky. Necháme 30 minút odpočívať. Potom pridáme zvyšok múky, maslo, vajce a štipku soli. Vymiesime hladké a pružné cesto (asi 10 minút), prikryjeme utierkou a necháme znovu vykysnúť.

Voňavé škoricové slimáky so škoricou

Príprava domácich škoricových slimákov – krájanie cesta a ukladanie na plech
Príprava slimákov je rovnako príjemná ako ich vôňa – stačí nakrájať cesto a uložiť kúsky na plech.
Foto: shutterstock/Vectronaut

Kým cesto odpočíva, pripravíme si náplň:

  • 30 g masla
  • 50 g cukru
  • 1 lyžica mletej škorice

Maslo rozpustíme, cukor zmiešame so škoricou. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik (cca 15 × 30 cm), potrieme maslom a posypeme škoricovým cukrom. Stočíme do rolády a nakrájame na 6–8 kúskov. Krúžky uložíme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť.

Pečieme pri 180 °C približne 20–25 minút, kým slimáky získajú zlatistú farbu a nádhernú vôňu.

Krémová poleva, ktorá robí zázraky

Samotné slimáky chutia výborne, ale s touto polevou sa menia na neodolateľný dezert:

  • 20 g masla
  • 10 g mlieka
  • 70 g práškového cukru
  • 150 g smotanového syra (napr. Philadelphia)

Maslo rozpustíme, mlieko zohrejeme a spolu s cukrom vyšľaháme. Nakoniec pridáme smotanový syr a vyšľaháme dohladka. Slimáky necháme chvíľu vychladnúť, potrieme polevou a užívame si dokonalý jesenný zážitok.

Domáce škoricové slimáky s krémovou polevou a plátkami mandlí
Krémová poleva robí zo škoricových slimákov neodolateľný dezert – maslo, cukor a smotanový syr vyšľahané dohladka sú dokonalým záverom.
Foto: shutterstock/Olena Rudo

Slová na záver

Škoricové slimáky sú viac než len sladké pečivo. Sú symbolom pohody, útulnosti a radosti z malých chvíľ. Vyskúšajte ich podľa nášho receptu a pripravte si doma voňavú terapiu, ktorá rozveselí každý jesenný deň.

Redakcia Slová Ženy.