Avokádo nezhnedne ani po rozkrojení. Stačí len toto urobiť

Rozkrojené avokádo s citrónom pripraveným na pokvapkanie
Foto: shutterstock/Africa Studio

Avokádo sa právom označuje za superpotravinu – je chutné, zdravé a výborne sa hodí do šalátov či nátierok. No každý, kto si ho už rozkrojil, pozná ten problém – po chvíli začne hnednúť a vyzerať nechutne. Dá sa tomu jednoducho zabrániť. Stačí poznať jeden rýchly trik.

Rozkrojené avokádo s citrónom pripraveným na pokvapkanie
Rozkrojené avokádo často rýchlo zhnedne. S týmto trikom zostane zelené a svieže aj niekoľko dní.
Foto: shutterstock/Africa Studio

Prečo je avokádo také výnimočné?

Avokádo je bohaté na zdravé tuky, ktoré podporujú srdce a správnu hladinu cholesterolu. Obsahuje aj vlákninu, ktorá prospieva tráveniu a udržiava dlhší pocit sýtosti – vďaka tomu je ideálnym spoločníkom pri chudnutí.

Okrem toho v ňom nájdeme vitamíny A, C, K a draslík, ktoré pomáhajú pokožke vyzerať zdravo a mladistvo. Antioxidanty navyše spomaľujú proces starnutia. Nie je teda div, že si avokádo získalo takú obľubu.

Ako vybrať správne zrelé avokádo

Aby avokádo chutilo naozaj dobre, musí byť zrelé. Spoznáte ho podľa toho, že sa jeho šupka jemne poddá pod prstami. Ak je tvrdé, ešte potrebuje čas. Ak je priveľmi mäkké, už je po zenite.

Malý trik: odlomte šupku pri stopke.

  • Žltkastá farba znamená, že je ideálne na jedenie.
  • Svetlozelená farba hovorí, že ešte nie je dozreté.
  • Hnedastá farba je znakom prezretia.

Ako zabrániť tomu, aby avokádo zhnedlo

Rozkrojené avokádo s citrónom pripraveným na pokvapkanie
Pár kvapiek citrónu dokáže udržať avokádo zelené a chutné aj niekoľko dní.
Foto: shutterstock/Africa Studio

Najčastejší problém nastáva vtedy, keď zjeme len polovicu a zvyšok odložíme. Oxidácia spôsobí, že povrch ovocia zhnedne a stratí sviežosť.

Našťastie existuje jednoduchý trik:

  • Použite najprv polovicu bez kôstky. Druhú časť s kôstkou vložte do vzduchotesnej nádoby a uložte do chladničky.
  • Nízka teplota spomalí proces hnednutia až o 3 dni.
  • A navyše – povrch avokáda pokvapkajte citrónovou alebo limetkovou šťavou. Tá zabráni oxidácii a ovocie si zachová sviežu zelenú farbu a lepšiu chuť.

Čo si z toho vziať

Avokádová nátierka na chlebe pokvapkaná citrónovou šťavou
Cenná rada: Rovnaký trik môžete použiť aj pri domácej nátierke z avokáda. Pokvapkaná citrónom bude vyzerať a chutiť dobre aj na ďalší deň.
Foto: shutterstock/RESTOCK images

Avokádo nemusí hnednúť hneď po rozkrojení. Stačí správne skladovanie a pár kvapiek citrónovej šťavy. Vďaka tomu si na ňom môžete pochutnať aj na druhý či tretí deň – svieže, chutné a stále plné vitamínov.

Redakcia Slová Ženy