Taliani ich jedia denne, Slováci o nich netušia. Škoda, pretože prospievajú pečeni
Na stoloch v Taliansku sú bežnou súčasťou kuchyne, u nás ich však pozná len málokto. Pritom ide o rastlinu, ktorá má nielen originálnu chuť, ale aj výrazný vplyv na zdravie pečene. Artičoky, ako sa nazývajú, si zaslúžia viac pozornosti – a to aj v slovenských kuchyniach.

Foto: shutterstock/javarman
Artičoky – obľúbené v Taliansku, zabudnuté na Slovensku
Artičok obyčajný je viacročná rastlina z čeľade astrovitých, ktorá pochádza z oblasti Stredomoria. Už po stáročia sa využíva nielen v kuchyni, ale aj v ľudovom liečiteľstve. Najväčšiu popularitu má v Taliansku či Španielsku, kde tvorí súčasť tradičných jedál. U nás sa o ňom hovorí málo, a tak v slovenských domácnostiach artičoky stále chýbajú.
Jedlé sú vnútorné časti hlavičiek po odstránení tvrdých vonkajších listov. Ich chuť je špecifická – jemne horkastá a niekedy až trochu trpká, čo spôsobuje látka cynarín. Mladé menšie artičoky sa považujú za najchutnejšie a majú príjemný orieškový podtón.
Prečo sú také zdravé

Foto: shutterstock/Fuzull Hanum
Artičoky si získali uznanie odborníkov na výživu po celom svete. Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, horčík, železo, zinok a kyselinu listovú. Sú tiež bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Veľkým prínosom je ich vplyv na tráviaci systém a pečeň. Obsah cynarínu podporuje tvorbu žlče, čím sa uľahčuje trávenie tukov a zároveň odstraňujú toxíny z tela. Artičoky navyše pomáhajú udržiavať správnu hladinu cholesterolu.
Cenná rada: Ak často trpíte ťažobou po jedle alebo máte problémy s trávením mastných pokrmov, zaradiť artičoky do jedálnička môže byť prirodzeným riešením.
Ako zaradiť artičoky do jedálnička
Artičoky môžete pripraviť na viacero spôsobov. Dajú sa variť, piecť, smažiť či blanšírovať. V kuchyni fungujú ako skvelý základ pre cestoviny, polievky aj nátierky. V Taliansku sa často podávajú ako predjedlo – poliate olivovým olejom, posypané cesnakom alebo servírované s jogurtovým dresingom.
Hodí sa ich pridať aj do šalátov či použiť ako prílohu k mäsu a rybám. Pri správnej úprave dokážu prekvapiť výraznou chuťou a spestriť každodenné varenie.

Foto: shutterstock/Food magic
Čo si z toho vziať
Artičoky sú príkladom toho, ako môže jedlo pôsobiť nielen ako pochúťka, ale aj ako liek. Pomáhajú pečeni, podporujú trávenie a posilňujú imunitu. Taliani to vedia už stáročia, teraz je rad aj na nás.
Redakcia Slová Ženy
