Šakšuka: jednoduchý recept na najobľúbenejšie raňajky zo sociálnych sietí

Šakšuka na panvici s paradajkovou omáčkou, vajíčkami, bylinkami a syrom feta
Foto: shutterstock/Nata Bene

Paradajky, vajíčka a bylinky – jednoduchá kombinácia, ktorá sa zmenila na globálny fenomén. Šakšuka pochádza z Tuniska, no vďaka sociálnym sieťam sa stala hitom a inšpiráciou pre milióny domácich kuchárov.

Šakšuka na panvici s paradajkovou omáčkou, vajíčkami, bylinkami a syrom feta
Horúca šakšuka priamo z panvice – paradajky, vajíčka a feta tvoria nezabudnuteľnú kombináciu chutí.
Foto: shutterstock/Nata Bene

Kto ju preslávil na sociálnych sieťach

Jednou z najznámejších tvárí, ktorá šakšuku ukázala svojim fanúšikom, je poľská influencerka Ewa Szczesna. Jej videá s jednoduchými, tradičnými a pritom modernými receptami sleduje už vyše 1,3 milióna ľudí. Sledujúcich láka najmä tým, že jedlá sú ľahko dostupné, rýchle a zároveň efektné – presne také, aké šakšuka je.

Čo potrebuješ na legendárnu šakšuku

  • 5 zrelých paradajok
  • 1 veľká šalotka alebo cibuľa
  • 1 lyžica paradajkového koncentrátu
  • olivový olej
  • soľ a čierne korenie
  • syr (mozzarella alebo feta)
  • 3–4 vajíčka
  • čerstvé bylinky (petržlen, bazalka alebo pažítka)

Ako na to: krok za krokom

@ewa.masterchef

shakshuka idealna na wszystkie okazje 🇵🇱/The perfect shakshuka for any occasion🌎 Jednogarnkowa szakszuka, to idealna propozycja dla wszystkich na śniadanie. Składniki: 5 pomidorów 1 duża szalotka lub cebula 1 łyżka koncentratu Oliwa Sól Pieprz Ser np mozzarella Jajka Na patelnię z oliwą wykładamy pomidory ( można podlać odrobiną wody) przykrywamy i smażymy ok 5 min, aż popęka skórka. Zdejmujemy skórkę z pomidorów, dodajemy pokrojoną szalotkę i przesmażamy 5 min, zagniatamy pomidory dodajemy koncentrat, przyprawy i gotujemy kolejne 10 min. Na patelnię wykładamy pokrojony ser, wybijamy jajka (doprawiamy po wierzchu solą i pieprzem) przykrywamy i smażymy 3 min. Posypujemy zieleniną (pietruszka, bazylia, szczypiorek) Testujemy chleb, możemy posmarować go masłem czosnkowym. #shakshuka #jajko #śniadanie #przepis #recipe

♬ オリジナル楽曲 – shoko5133 – shoko5133

Krok 1 – Paradajky zmäkčiť a ošúpať:
Na panvici rozohrej trocha olivového oleja, vlož celé paradajky a pridaj pár lyžíc vody. Prikry a dust 5 minút, kým šupky neprasknú. Paradajky vyber, ošúp, vráť späť a roztlač na omáčku.

Krok 2 – Cibuľa a koncentrát:
Pridaj najemno nasekanú cibuľu/šalotku a orestuj 2–3 minúty. Vmiešaj lyžicu koncentrátu, osol, okoreň a var 8–10 minút, kým základ zhustne.

Krok 3 – Syr do základu:
Do hustej omáčky vlož kúsky syra (mozzarella sa roztopí, feta dodá slanosť). Jemne premiešaj, len aby sa ponoril.

Krok 4 – Vajíčka:
Lyžicou urob v omáčke jamky a rozbi do nich vajíčka. Zľahka posoľ a okoreň.

Krok 5 – Zatiahnutie vajíčok:
Prikry a dus 2–4 minúty na miernom ohni, kým sa bielka zatiahnu. Žĺtka nechaj krémové podľa chuti.

Krok 6 – Dokončenie a servírovanie:
Stiahni z ohňa, posyp čerstvými bylinkami a podávaj horúce s chrumkavým chlebom (výborný je aj s cesnakovým maslom).

Tip na chuť: Predlž var v kroku 2 o 2–3 minúty, ak chceš výraznejší, sladkastý paradajkový základ.

Prečo sa šakšuka oplatí zaradiť do jedálnička

Domáca šakšuka s vajíčkami, paradajkovou omáčkou a čerstvou bazalkou, podávaná s chrumkavým chlebom
Ewa zo svojho TikToku ukazuje, že šakšuka chutí najlepšie s kúskom čerstvého chleba.
Foto: TikTok/ewa.masterchef

Šakšuka nie je len chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Paradajky sú bohaté na lykopén, silný antioxidant, ktorý prospieva srdcu a pokožke. Vajíčka dodajú kvalitné bielkoviny, vitamín D aj vitamíny skupiny B. Olivový olej prináša zdravé tuky, ktoré chránia cievy a podporujú trávenie. A napokon bylinky sú zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré posilňujú imunitu a dodávajú jedlu sviežosť.

Vďaka tejto kombinácii je šakšuka ľahkým, no výživným jedlom, ktoré zasýti bez pocitu ťažoby.

Redakcia Slová Ženy