Letuška varuje: Tieto jedlá a nápoje v lietadle nikdy neobjednávajte
Let lietadlom je pre mnohých časom oddychu, dobiehania seriálov a chrúmania drobných snackov vo výške desaťtisíc metrov. No podľa bývalého člena palubnej posádky nie všetko, čo nájdete na palubnom vozíku, je dobrý nápad. Niektoré jedlá a nápoje môžu váš let zmeniť na nepríjemnú skúsenosť.

Foto: shutterstock/Bignai
Prečo by sme mali byť opatrní aj na palube
Dlhé kontroly, bezpečnostné bránky a detailné procedúry nás vedú k presvedčeniu, že v lietadle je všetko dokonale bezpečné. Pravda je však o niečo zložitejšia. Aj keď jednotlivé aerolinky dodržiavajú vlastné štandardy, nie všetky produkty sú skladované a servírované v ideálnych podmienkach.
Bývalá letuška Alex Quigley pre magazín Women’s Health prezradila, ktoré položky by si ona sama nikdy neobjednala. A dôvody sú presvedčivé.
Káva a čaj: skrytá hrozba vo vode
Najväčší šok prichádza pri káve a čaji. Voda použitá na ich prípravu pochádza z nádrží v lietadle, ktoré sa čistia zriedkavo. To otvára dvere baktériám. Navyše, džbány, v ktorých sa nápoje podávajú, bývajú často vynášané do toaliet a málokedy dôkladne umyté.
Zapáchajúce snacky: pohroma pre kabínu
Čipsy s príchuťou cesnaku, cibule či barbecue môžu vo vzduchu pôsobiť omnoho intenzívnejšie než na zemi. Keďže v lietadle cirkuluje uzavretý vzduch, vône sa násobia a dokážu znepríjemniť let celému okoliu.
Mäso: riziko zle uskladneného jedla
Mäsité jedlá sú v lietadle obzvlášť rizikové. Ak sa podávanie oneskorí alebo jedlo nebolo správne skladované, riziko otravy stúpa. A to je posledná vec, ktorú chcete zažiť niekoľko kilometrov nad zemou.
Jedlá spôsobujúce nafukovanie
Brokolica, fazuľa, tučné potraviny či mliečne výrobky – všetky tieto jedlá môžu vo výške spôsobiť nepríjemné nadúvanie. V kombinácii s tlakom v kabíne sa stávajú receptom na poriadny diskomfort.
Alkohol: účinky silnejšie než na zemi

Foto: shutterstock/Alvaro Alonso Garcia
Pohár vína či kokteil v lietadle pôsobí omnoho intenzívnejšie ako doma. V nižšom tlaku a s menším množstvom kyslíka v kabíne sa telo opije rýchlejšie. Navyše alkohol odvodňuje a môže podráždiť žalúdok.
Ako sa stravovať bezpečne?
To, že si na palube nedáte kávu alebo mäso, neznamená, že musíte hladovať. Najlepšou voľbou je čistá voda a ľahký vegetariánsky pokrm. Jedzte ešte pred letom a počas cesty sa sústreďte na hydratáciu.
Opatrnosť je na mieste – pretože v lietadle sa oplatí dodržiavať starú múdrosť: „pripravenému šťastie praje.“
Redakcia Slová Ženy
