Nudí vás tradičná kuracia polievka? Skúste do nej pridať palacinky

Rakúska frittatensuppe – kuracia polievka s pásikmi palaciniek a bylinkami
Foto: shutterstock/Chatham172

Kuracia polievka alebo silný vývar patrí na slovenské stoly už celé generácie. No kým pre niektorých je nenahraditeľnou súčasťou nedeľného obeda, iní už hľadajú niečo nové. A tu prichádza inšpirácia zo zahraničia – namiesto rezancov či cestovín pridajte do polievky palacinky. Výsledok vás prekvapí.

Rakúska frittatensuppe – kuracia polievka s pásikmi palaciniek a bylinkami
Namiesto rezancov pridajte do vývaru palacinky. V Rakúsku a Nemecku sa takto podáva tradičná frittatensuppe.
Foto: shutterstock/Chatham172

Klasika, ktorá sa mení na prekvapenie

Vývar je obľúbenou polievkou v mnohých krajinách Európy. Zatiaľ čo u nás si ho bežne spájame s cestovinami alebo domácimi rezancami, v Rakúsku či Nemecku ho podávajú celkom inak. Namiesto rezancov sa doň krájajú tenučké pásiky palaciniek. Tento variant sa nazýva frittatensuppe a hoci znie prekvapivo, chutí veľmi podobne ako náš vývar.

Čo je frittatensuppe? Polievka s palacinkami

Frittatensuppe je tradičná polievka najmä v Rakúsku, ale jej popularita siaha aj do Nemecka, Švajčiarska či severného Talianska. Základom je klasický mäsový vývar – často hovädzí – doplnený zeleninou. Rozdielom je, že namiesto cestovín sa do taniera pridávajú tenké pásiky zo slaných palaciniek.

Na prvý pohľad to môže pôsobiť zvláštne, no chuťovo je to veľmi lahodná kombinácia. Palacinky dodajú polievke jemnosť a sýtosť, pritom si vývar zachová svoju typickú chuť.

Ako si pripraviť z polievky zahraničný hit

Na prípravu budete potrebovať:
– liter silného mäsového vývaru (najlepšie hovädzieho, no výborne poslúži aj kurací),
– mrkvu, petržlen a bylinky na dochutenie,
– a samozrejme palacinky, ktoré si urobíte zo 120 g hladkej múky, 200 ml mlieka, 3 vajec a štipky soli.

Palacinky upečiete klasickým spôsobom a necháte vychladnúť. Potom ich zrolujete a nakrájate na tenké pásiky. Do taniera vložte palacinkové rezance, zalejte horúcim vývarom a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Prečo stojí za to skúsiť tento recept

Frittatensuppe – tradičná rakúska polievka s palacinkovými rezancami a pažítkou v kuracom vývare
Frittatensuppe je dôkazom, že aj obyčajná kuracia polievka môže získať nový a lákavý charakter.
Foto: shutterstock/HelgaQ

Tento variant vývaru je ideálny, keď chcete rodine alebo hosťom priniesť na stôl niečo tradičné, no zároveň nečakané. Polievka chutí známo, ale palacinkové rezance dodajú pocit, že ste sa ocitli v rakúskej horskej chate alebo v nemeckej dedinskej krčmičke. A to všetko bez toho, aby ste opustili svoju kuchyňu.

Redakcia Slová Ženy