Tieto kuchynské pomôcky môžu škodiť zdraviu. Odborníci radia, čo okamžite vyhodiť
Plastové dosky, teflónové panvice či jednorazové fľaše na vodu. Predmety, ktoré používame denne, môžu byť škodlivé pre naše zdravie aj prírodu. Odborníci vysvetľujú, čo z kuchyne radšej vyradiť a čím to nahradiť, aby sme varili zdravšie a bezpečnejšie.

Foto: shutterstock/Evgrafova Svetlana
Každodenne siahneme po desiatkach kuchynských pomôcok bez toho, aby sme rozmýšľali nad ich vplyvom. Plast uvoľňuje mikročiastočky, teflón pri prehrievaní emituje chemikálie a jednorazové obaly zbytočne zaťažujú prírodu. Dietológovia zdôrazňujú, že výmena pár kusov vybavenia dokáže zlepšiť zdravie celej rodiny aj znížiť ekologickú stopu.
Čo namiesto plastových pomôcok?
Kanadská dietologička Avery Zenker upozorňuje, že plastové dosky na krájanie môžu do tela dostať aj 50 gramov mikroplastov ročne. Preto odporúča nahradiť ich drevenými, bambusovými či sklenenými. Sú odolnejšie a zároveň bezpečnejšie.
Podobne je to s plastovými nádobami. BPA a iné chemikálie sa pri zohrievaní dostávajú priamo do jedla. Odborníčka Helen Tieu radí siahnuť po sklenených dózach, ktoré sú hygienické a ekologické.
Aj fľaše na vodu si zaslúžia pozornosť. Dietologička Brierley Horton hovorí, že plast úplne nahradila nerezovou oceľou. Takéto fľaše sú praktické, bezpečné aj pre deti a vydržia celé roky.
Prečo si dať pozor na plastové kanvice
Niektorí odborníci idú ešte ďalej – na čiernej listine sú aj plastové rýchlovarné kanvice. Pri varení vody sa do nej môžu uvoľňovať zdraviu škodlivé látky. Najlepšou voľbou sú kanvice sklenené alebo z nerezu. Jednoduchá zmena, ktorá má veľký význam.
Nielen plast škodí v kuchyni

Foto: shutterstock/Angelique clic
Zenker a Tieu upozorňujú aj na panvice s nepriľnavou povrchovou úpravou. Pri prehriatí môžu uvoľňovať látky PFOA a PFAS, ktoré sú spájané so zdravotnými rizikami. Oveľa lepšou voľbou sú liatinové alebo nerezové panvice, ktoré vydržia celé desaťročia. Bonusom je, že liatina obohacuje stravu o železo.
Ako vyprážať zdravšie
Helen Tieu varuje pred klasickými fritézami – podporujú nadmerný príjem nezdravých tukov. Teplovzdušné fritézy sú modernejšia a zdravšia alternatíva. Ak sa rozhodnete pre model, ktorý spája funkciu rúry a hriankovača, získate praktického pomocníka s viacerými možnosťami využitia.
Aj nože rozhodujú o bezpečnosti

Foto: shutterstock/Cherepanova Anastasiia
Nie každý problém je o materiáloch. Zenker zdôrazňuje, že aj obyčajné nože si zaslúžia našu pozornosť. Tupý nôž je paradoxne nebezpečnejší ako ostrý. Investícia do kvalitnej súpravy sa preto oplatí – vydrží roky a robí prácu v kuchyni bezpečnejšou.
Redakcia Slová Ženy.
