Tieto kuchynské pomôcky môžu škodiť zdraviu. Odborníci radia, čo okamžite vyhodiť

Plastové dosky na krájanie v kuchyni – predmet, ktorý odborníci odporúčajú nahradiť dreveným alebo skleneným variantom
Foto: shutterstock/Evgrafova Svetlana

Plastové dosky, teflónové panvice či jednorazové fľaše na vodu. Predmety, ktoré používame denne, môžu byť škodlivé pre naše zdravie aj prírodu. Odborníci vysvetľujú, čo z kuchyne radšej vyradiť a čím to nahradiť, aby sme varili zdravšie a bezpečnejšie.

Plastové dosky na krájanie v kuchyni – predmet, ktorý odborníci odporúčajú nahradiť dreveným alebo skleneným variantom
Plastové dosky môžu uvoľňovať mikroplasty priamo do jedla – odborníci odporúčajú radšej drevo, bambus či sklo.
Foto: shutterstock/Evgrafova Svetlana

Každodenne siahneme po desiatkach kuchynských pomôcok bez toho, aby sme rozmýšľali nad ich vplyvom. Plast uvoľňuje mikročiastočky, teflón pri prehrievaní emituje chemikálie a jednorazové obaly zbytočne zaťažujú prírodu. Dietológovia zdôrazňujú, že výmena pár kusov vybavenia dokáže zlepšiť zdravie celej rodiny aj znížiť ekologickú stopu.

Čo namiesto plastových pomôcok?

Kanadská dietologička Avery Zenker upozorňuje, že plastové dosky na krájanie môžu do tela dostať aj 50 gramov mikroplastov ročne. Preto odporúča nahradiť ich drevenými, bambusovými či sklenenými. Sú odolnejšie a zároveň bezpečnejšie.

Podobne je to s plastovými nádobami. BPA a iné chemikálie sa pri zohrievaní dostávajú priamo do jedla. Odborníčka Helen Tieu radí siahnuť po sklenených dózach, ktoré sú hygienické a ekologické.

Aj fľaše na vodu si zaslúžia pozornosť. Dietologička Brierley Horton hovorí, že plast úplne nahradila nerezovou oceľou. Takéto fľaše sú praktické, bezpečné aj pre deti a vydržia celé roky.

Prečo si dať pozor na plastové kanvice

Niektorí odborníci idú ešte ďalej – na čiernej listine sú aj plastové rýchlovarné kanvice. Pri varení vody sa do nej môžu uvoľňovať zdraviu škodlivé látky. Najlepšou voľbou sú kanvice sklenené alebo z nerezu. Jednoduchá zmena, ktorá má veľký význam.

Nielen plast škodí v kuchyni

Liatinová a nerezová panvica – zdravšia alternatíva k teflónovým panviciam v kuchyni
Namiesto teflónu odborníci odporúčajú liatinové alebo nerezové panvice, ktoré vydržia dlhé roky.
Foto: shutterstock/Angelique clic

Zenker a Tieu upozorňujú aj na panvice s nepriľnavou povrchovou úpravou. Pri prehriatí môžu uvoľňovať látky PFOA a PFAS, ktoré sú spájané so zdravotnými rizikami. Oveľa lepšou voľbou sú liatinové alebo nerezové panvice, ktoré vydržia celé desaťročia. Bonusom je, že liatina obohacuje stravu o železo.

Ako vyprážať zdravšie

Helen Tieu varuje pred klasickými fritézami – podporujú nadmerný príjem nezdravých tukov. Teplovzdušné fritézy sú modernejšia a zdravšia alternatíva. Ak sa rozhodnete pre model, ktorý spája funkciu rúry a hriankovača, získate praktického pomocníka s viacerými možnosťami využitia.

Aj nože rozhodujú o bezpečnosti

Sada ostrých kuchynských nožov uložených v drevenej zásuvke – bezpečná a dlhodobá voľba do kuchyne
Ostré nože sú paradoxne bezpečnejšie než tupé – práve preto sa oplatí investovať do kvality.
Foto: shutterstock/Cherepanova Anastasiia

Nie každý problém je o materiáloch. Zenker zdôrazňuje, že aj obyčajné nože si zaslúžia našu pozornosť. Tupý nôž je paradoxne nebezpečnejší ako ostrý. Investícia do kvalitnej súpravy sa preto oplatí – vydrží roky a robí prácu v kuchyni bezpečnejšou.

Redakcia Slová Ženy.