Lesklý príbor bez driny: metóda, ktorá funguje lepšie než soda či ocot

Čistenie príboru v hrnci s alobalom a vodou – domáci trik na odstránenie tmavého povlaku
Foto: shutterstock/KrimKate

Nablýskané príbory patria k slávnostnému stolu rovnako ako biely obrus. Mnohí skúšali sódu či ocot, ale výsledok nebýva vždy dokonalý. Existuje však jednoduchý trik s alobalom, ktorý vracia príboru žiarivý lesk bez driny.

Čistenie príboru v hrnci s alobalom a vodou – domáci trik na odstránenie tmavého povlaku
Trik s alobalom a horúcou vodou patrí medzi najúčinnejšie spôsoby, ako vrátiť príboru pôvodný lesk.
Foto: shutterstock/KrimKate

Prečo príbory tmavnú?

Predstavte si sviatočný obed bez lesklých príborov – nejde to. Časom však aj tie najkrajšie kúsky strácajú svoj pôvab a na ich povrchu sa objavuje tmavý povlak či matný osad. Na vine je každodenné používanie, kontakt s jedlom a saponátmi.

Proces je ešte rýchlejší, ak príbor umývate v umývačke. Strieborné kúsky by sa do nej nemali dostať vôbec – patria iba do ruky. Problém poznajú najmä tí, ktorí majú doma tvrdú vodu, pretože práve tá zanecháva na kovoch nepríjemný film.

Najlepší trik? Alobal a horúca voda

Alobal a horúca voda v hrnci – jednoduchý domáci trik na čistenie príboru
Jednoduchý trik z kuchyne: alobal vo vode dokáže odstrániť nánosy z príboru rýchlejšie než ocot či sóda.
Foto: shutterstock/KrimKate

Zatiaľ čo sóda alebo ocot majú len obmedzený účinok, folie z alobalu dokáže s tmavými príbormi hotové zázraky. Ako na to?

Do hrnca nalejte asi 1,5 až 2 litre vody a vložte príbory. Keď voda zovrie, pridajte dva zmačkané kúsky alobalu. Nechajte spolu variť približne 15 minút. Potom príbory opláchnite čistou vodou a osušte mäkkou handričkou. Výsledok vás prekvapí – lesk ako nový.

Čo ešte môže pomôcť

Samozrejme, existujú aj iné spôsoby. Pasta zo sódy bikarbóny a trochy vody odstráni nános nečistôt, ak ju necháte pôsobiť niekoľko minút. Ocot zriedený vo vode môže fungovať podobne, no efekt nebýva taký trvácny.

Sóda bikarbóna pridaná do hrnca s horúcou vodou a alobalom pri čistení tmavého príboru
Sóda bikarbóna sa dá použiť aj tak, že ju pridáme do hrnca s alobalom a horúcou vodou – účinok bude ešte silnejší.
Foto: shutterstock/KrimKate

Ako predísť tmavnutiu príboru

Najlepšia starostlivosť je prevencia. Príbory odkladajte do suchých organizérov alebo špeciálnych puzdier, najmä ak ide o striebro. Vlhkosť je nepriateľ číslo jeden. Vždy ich po umytí dôkladne vysušte a z času na čas vyleštite jemnou handričkou.

Takto ostanú vaše príbory čisté, lesklé a pripravené na každú slávnostnú príležitosť.

Redakcia Slová Ženy