Grilované kuracie krídelká v aromatickej marináde. Recept na chrumkavú kožku ako z reštaurácie

Grilované kuracie krídelká s chrumkavou kožkou priamo na rozohriatom rošte nad plameňom
Foto: shutterstock/MehmetTeke

15.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/MehmetTeke).

Sezóna grilovačiek, piknikov a letných posedení pri ohni je v plnom prúde – a práve teraz je ideálny čas vyskúšať tento recept na grilované kuracie krídelká. Tajomstvo spočíva v marináde, ktorá mäso krásne prevonia a kožku nechá dokonale chrumkavú.

Grilované kuracie krídelká s chrumkavou kožkou priamo na rozohriatom rošte nad plameňom
Krídelká na rošte získavajú zlatistú farbu a neodolateľnú vôňu – presne takto chutí leto.
Foto: shutterstock/MehmetTeke

Najlepšia marináda na grilované kuracie krídelká

Grilované krídelká patria medzi stálice letných menu – sú rýchlo hotové, šťavnaté, s jemným mäsom, a keď sa podaria, ich kožka chrumká pri každom zahryznutí. Tajomstvo úspechu sa skrýva v marináde. Tá dokáže mäso zmäkčiť, preniknúť do každej štrbinky a obohatiť ho o intenzívnu chuť. Správne zvolená kombinácia ingrediencií a dostatočne dlhý čas marinovania urobia z obyčajných krídeliek kulinársku hviezdu večera.

Medovo-cesnaková marináda – sladko-pikantný základ na grilované kuracie krídelká

Med a cesnak sú dvojica, ktorá funguje vždy. Táto marináda dodá krídelkám sladkú vôňu, jemnú pikantnosť a nádhernú zlatú farbu. Na približne 10 krídeliek budete potrebovať:

  • 6 strúčikov cesnaku
  • ½ pohára kvalitného medu
  • šťavu z 1 citróna
  • soľ, čierne korenie a bulharské bylinné korenie čubricu červenú (alebo náhrada: zmes sladkej papriky, majoránky a štipky sušeného cesnaku)

Postup:

  1. Krídelká opláchnite a osušte papierovou utierkou.
  2. Osoľte, okoreňte a pridajte červenú čubricu alebo jej náhradu.
  3. V miske zmiešajte med, pretlačený cesnak a citrónovú šťavu.
  4. Krídelká ponorte do marinády aspoň na niekoľko hodín – ideálne na celú noc.
  5. Pred grilovaním ich vyberte z chladničky hodinu vopred.
  6. Grilujte na stredne rozohriatom rošte približne 15 minút, občas otočte.

Jogurtovo-cesnaková marináda – jemná a šťavnatá verzia na grilované kuracie krídelká

Jogurtová marináda s cesnakom a koreninami pripravená v miske
Kombinácia jogurtu, cesnaku a korenín je tajomstvom dokonale marinovaných kuracích krídeliek.
Foto: shutterstock/Lapina Maria

Ak chcete krídelká pripraviť tak, aby mäso ostalo extra šťavnaté a kožka chrumkavá, siahnite po jogurtovej marináde. Potrebujete:

  • 2 poháre bieleho jogurtu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • šťavu z 1 citróna
  • 2 lyžice repkového oleja
  • soľ, korenie, 1 ČL kari, 1 ČL sladkej papriky, ½ ČL pálivej papriky

Postup:

  1. Krídelká umyte a osušte.
  2. V miske zmiešajte jogurt, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, olej a koreniny.
  3. Mäso obalte v marináde a nechajte odležať aspoň 4 hodiny.
  4. Grilujte približne 15–20 minút, kým kožka nebude zlatistá.

Domáci BBQ dip – bodka s údenou arómou na grilované kuracie krídelká

Milovníci výrazných chutí môžu krídelká dotiahnuť do dokonalosti domácim BBQ dipom. Na jeho prípravu zmiešajte:

  • 5–6 lyžíc kečupu
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 ČL horčice
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • soľ, korenie, štipku chilli, 1 ČL údenej papriky

Krídelká ugrilujte takmer do hotova, potom ich potrite BBQ omáčkou a nechajte na rošte ešte 5–7 minút, aby sa glazúra jemne skaramelizovala.

Ako dosiahnuť chrumkavú kožku pri grilovaní

Pečené kuracie krídelká servírované na tanieri s dipom a čerstvou bazalkou
Po grilovaní ich stačí podávať s obľúbenou omáčkou – a úspech u hostí máte zaručený.
Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova

Ak máte väčšie kusy alebo chcete mať istotu, že mäso bude upečené aj vnútri, môžete krídelká predvariť. Stačí ich vložiť do osolenej vriacej vody na 10 minút, potom marinovať a grilovať. Tento trik pomôže udržať mäso šťavnaté a zníži riziko vysušenia.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Nikdy ste nemali lepšie kuracie stehná. Všetci doma sa do nich zbláznia
– Pripravte si ich na obed a budete sa cítiť ako v drahej reštaurácii. Toto je najjemnejšia časť hovädzieho mäsa

Redakcia Slová Ženy