Koláč, o ktorý sa doma pobijete. Recept na kysnutý jahodový koláč s maslovou posýpkou

Domáci koláč s čerstvými jahodami a posýpkou, ozdobený lístkami mäty na bielom podnose.
Foto: shutterstock/Mariiadigiart

11.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Mariiadigiart).

Nemusíte byť majster cukrár, aby ste pripravili koláč ako z vychýrenej cukrárne – jemný, voňavý, s dokonale vyváženou chuťou. Tento recept na kysnutý jahodový koláč s posýpkou je dôkazom, že krása je v jednoduchosti. Upečiete ho raz a rodina si ho vyžiada znova.

Domáci koláč s čerstvými jahodami a posýpkou, ozdobený lístkami mäty na bielom podnose.
Letný jahodový koláč s voňavou posýpkou a čerstvou mätou je neodolateľnou pozvánkou k popoludňajšej káve.
Foto: shutterstock/Mariiadigiart

Prečo je kysnutý jahodový koláč vždy stávka na istotu

Keď sa jahody a maslové cesto stretnú v jednej forme, vzniká kombinácia, ktorej sa nedá odolať. Tento koláč je mäkký ako obláčik, maslový a šťavnatý vďaka ovociu. A navyše – pripravíte ho bez zbytočného stresu.

Stačí mať po ruke jahody a droždie a môžete sa pustiť do pečenia. Každý kúsok vám pripomenie bezstarostné letné dni a vôňu dovolenky.

Čo budete potrebovať na jahodový koláč s posýpkou

Na cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 40 g čerstvého droždia
  • 250 ml mlieka
  • 3 žĺtky
  • 120 g masla
  • štipka soli

Na posýpku:

  • 150 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Ďalej:

  • 400 g jahôd
  • maslo a strúhanka na prípravu plechu

Najlepší recept na jahodový koláč s posýpkou

Ingrediencie na domáci jahodový koláč – múka, vajcia, maslo, cukor, mlieko, droždie a čerstvé jahody pripravené na pečenie.
Vôňa čerstvých jahôd a masla sa šíri kuchyňou ešte predtým, než koláč putuje do rúry.
Foto: shutterstock/Shaiith
  1. Maslo si najskôr rozpustite a nechajte vychladnúť.
  2. Pripravte kvások – mlieko zohrejte na vlažnú teplotu, pridajte rozdrobené droždie, lyžičku cukru a 2 lyžice múky. Premiešajte, prikryte a nechajte asi 15 minút odstáť, kým kvások napení.
  3. Do misy preosejte múku, pridajte cukor, vanilkový cukor, soľ, žĺtky a pripravený kvások. Začnite miesiť rukou alebo mixérom s hnetacím hákom.
  4. Postupne zapracujte vychladnuté maslo a miesite, kým cesto nebude hladké a pružné. Prikryte ho a nechajte kysnúť asi hodinu.
  5. Posýpku pripravíte spojením všetkých ingrediencií prstami, aby vznikli maslové hrudky.
  6. Jahody umyte, odstráňte stopky a podľa veľkosti ich môžete prekrojiť.
  7. Plech (cca 35 × 25 cm) vymastite maslom a vysypte strúhankou.
  8. Na plech rozprestrite vykysnuté cesto, navrch naukladajte jahody reznou stranou hore a jemne ich zatlačte. Posypte pripravenou posýpkou.
  9. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C (horný + dolný ohrev) približne 50 minút, kým vrch krásne nezružovie.

Tipy, ako vylepšiť jahodový koláč podľa chuti

Ak chcete, aby bol koláč ešte voňavejší, pridajte do posýpky štipku škorice alebo kardamónu. Podávajte ešte mierne teplý – chutí ako kúsok leta na tanieri.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Zabudnite na klasický cheesecake. Tento dezert s mascarpone a višňami prekvapí aj gurmáno
– Nadýchaný koláč so slivkami a posýpkou. V auguste neexistuje nič lepšie

Redakcia Slová Ženy