Tieto potraviny chránia mozog pred starnutím. Seniori by ich mali jesť pravidelne

Foto: shutterstock/Kristini

18.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Kristini).

Vedci potvrdili, že niektoré potraviny môžu oddialiť zhoršovanie pamäti a pomôcť mozgu zostať dlhšie mladým. Ktoré to sú a prečo by nemali chýbať najmä v jedálničku seniorov?

Miska plná čerstvých čučoriedok s niekoľkými kusmi roztrúsenými okolo.
Borievky, čučoriedky či maliny nie sú len chutné. Ich pravidelná konzumácia dokáže podľa vedcov oddialiť starnutie mozgu aj o 2,5 roka.
Foto: shutterstock/Kristini

Mozog starne skôr, než si myslíme

Mnoho ľudí sa domnieva, že k starnutiu mozgu dochádza až vo vyššom veku. Pravdou však je, že mozog sa začne meniť už po 25. roku života, keď sa pozvoľna znižuje objem sivej hmoty. Tento proces urýchľujú faktory ako stres, alkohol či fajčenie. Po štyridsiatke sa zmeny v mozgu zintenzívňujú a po sedemdesiatke dochádza k jeho viditeľnému zmenšovaniu.

Pamäť a učenie sú najviac postihnuté

Starší ľudia často bojujú so zabúdaním detailov, horšou schopnosťou učiť sa nové veci či orientovať sa v priestore. Neurológovia však zdôrazňujú, že tieto zmeny sú prirodzené — no dajú sa spomaliť. A práve strava zohráva v tomto procese zásadnú úlohu.

Flavonoidy – tajná zbraň proti starnutiu mozgu

Flavonoidy sú rastlinné zlúčeniny, ktoré majú silné antioxidačné a protizápalové účinky. Nájdeme ich najmä v ovocí a zelenine. Vedci z Harvardovej nemocnice Brigham and Women’s Hospital dokázali, že ľudia, ktorí konzumujú potraviny bohaté na flavonoidy, majú až o 19 % nižšie riziko zhoršenej pamäti a myslenia.

Dve porcie týždenne stačia

Štúdia sledovala ženy, ktoré konzumovali aspoň dve porcie jahôd a čučoriedok týždenne. Výsledky boli prekvapivé: zhoršovanie kognitívnych schopností sa u nich oddialilo o 2,5 roka. Profesor Walter Willett z Harvard TH Chan School of Public Health dodáva, že flavonoidy v ovocí chránia nervové bunky a spomaľujú ich degeneráciu.

Najlepšie potraviny pre mozog seniora

Podľa vedcov by sa v jedálničku seniorov mali objavovať najmä:

  • Ovocie: čučoriedky, jahody, maliny, melóny a broskyne
  • Zelenina: špenát, kel, bataty, karfiol
  • Nápoje: zelený čaj, čierny čaj

Medzi zdroje flavonoidov patrí aj červené víno, no v kontexte tejto konkrétnej štúdie z Harvardu nebolo skúmané. Vedci zároveň zdôrazňujú, že ak aj červené víno obsahuje látky prospešné pre mozog, jeho pozitívne účinky sa môžu prejaviť iba pri výnimočne miernej konzumácii – a nikdy nie sú dôvodom začať s pitím alkoholu, ak človek doteraz nepil.

Jednoduchá prevencia, veľký účinok

Mozog je orgán, ktorý sa mení počas celého života. No aj vo vyššom veku ho možno účinne podporiť. Zaradením ovocia, zeleniny a ďalších prírodných zdrojov flavonoidov do denného jedálnička urobíte pre svoju pamäť viac než by ste čakali. Prevencia nemusí byť zložitá – niekedy stačí len hrnček čučoriedok denne.

Mohlo by vás zaujímať aj:

– Výskum potvrdzuje, že tieto cvičenia môžu znížiť váš biologický vek o 9 rokov
– Táto káva vás nielen prebudí, ale aj omladí. Pridajte len jednu lyžicu

Redakcia Slová Ženy