Pripálenú panvicu zachráni papierová utierka. Trik so sódou a octom vás dostane
18.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/SrideeStudio).
Pripálená panvica? Zabudnite na drôtenku a nekonečné drhnutie. Na TikToku sa objavil trik, ktorý zvládnete s jedlou sódou, octom a papierovou utierkou. Stačí pár minút a panvica bude opäť čistá – bez námahy a bez poškriabania.

Foto: shutterstock/SrideeStudio
Trik na pripálenú panvicu z vúnutra: Sóda, ocot a varenie
Používateľka TikToku @norfolkavenue zverejnila video s názvom Ako vyčistiť pripálený hrniec za menej ako 10 minút!. Nazvala ho najjednoduchšou metódou na spálené panvice a reakcie potvrdzujú, že funguje.
Ako na to?
- Do pripálenej panvice pridajte 2 väčšie lyžice jedlej sódy.
- Zalejte ich octom, kým sa nevytvorí pena a nezačne bublanie.
- Pridajte kvapku prostriedku na umývanie riadu.
- Zmes nechajte variť 5 minút.
- Odstavte, nechajte mierne vychladnúť a vyčistite hubkou.
Výsledok? Váš hrniec alebo panvica bude vyzerať ako čisto nová.
Trik na spodok panvice: Papierové utierky a štipka trpezlivosti
Druhý TikTok trik od užívateľka @g_living sa venuje tomu, čo v kuchyni otravuje najviac – pripálené a začernané dno panvice.
Ako postupovať?
- Spodok panvice posypte soľou a sódou bikarbónou.
- Pridajte trochu prostriedku na umývanie riadu a rozotrite.
- Celý povrch prikryte papierovou utierkou.
- Na záver polejte octom, nech sa utierka nasiakne.
Podľa komentárov:
- Papierové utierky nechajte pôsobiť od 2 do 20 minút, podľa úrovne znečistenia pripáleného povrchu.
- Po čase zotrite utierkou a sledujte prekvapivý efekt.
Čistenie bez poškodenia povrchu
Jedlá sóda a ocot sú známe pre svoje čistiace účinky, no v kombinácii s papierovou utierkou a trochou trpezlivosti dokážu hotové zázraky. Navyše ide o šetrný spôsob, ktorý nepoškriabe panvicu.
Komentáre pod videami hovoria za všetko:
- „Funguje to – aj iné videá ukazujú rovnaký výsledok. Dôležitý je typ panvice.“
- „Skvelá robota, milujem tento trik!“
Kľúčový je aj povrch panvice
Nie každá panvica znesie všetko. Triky so sódou a octom sa najviac osvedčili pri nerezových a hliníkových panviciach. Pri keramických alebo teflónových odporúčame opatrnosť a kratšie pôsobenie.
Vyskúšajte tieto triky a dajte panvici druhú šancu. Budete prekvapení, ako jednoducho sa dá v kuchyni šetriť čas aj nervy.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Zapácha vám práčka? Skontrolujte tesnenie – tento jednoduchý trik vás zbaví plesne aj zápachu.
– Vodný kameň a šmuhy sú minulosťou. Jednoduchý patent na žiarivú kúpeľňu
Redakcia Slová ženy
