Zabudnite na vajcia a múku. Tento recept na placky je oveľa lepší ako klasická verzia

Chrumkavé zemiakové placky podávané so smotanou a petržlenom.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Placky bez vajec a bez múky znejú ako kuchárska fikcia, no stačí správny postup a výsledok prekvapí aj tých najnáročnejších. Jemné, zlatisté a prirodzene vláčne – tak chutí verzia, ktorá si vystačí iba s pár surovinami a šikovnou úpravou cesta. Je to jednoduchý trik, ktorý môže zmeniť váš pohľad na tradičné placky.

Chrumkavé zemiakové placky podávané so smotanou a petržlenom.
Moje hotové placky – ľahučké, chrumkavé a bez jedinej štipky múky či vajec. Takto vyzerajú priamo po zložení z panvice.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Spraviť placky ľahšie, rýchlejšie a bez alergénov už nie je žiadna veda. A čo je najzaujímavejšie? Práve prirodzená štruktúra surovín zabezpečí, že cesto drží pokope bez toho, aby ste museli čokoľvek zahusťovať. Výsledkom je ľahký recept, ktorý šetrí čas, nezaťažuje trávenie a chuťovo nezaostáva za klasickou verziou.

Základ drží pokope prirodzene. Tajomstvo je v škrobe a správnej úprave cesta

Žiadne vajcia, žiadna múka – a predsa pevná konzistencia. O všetko sa postará prirodzený škrob, ktorý pri tepelnej úprave krásne spevňuje cesto a dodáva mu jemnú elasticitu.

Najlepšie fungujú žlté, múčnaté zemiaky – áno, presne tie, ktoré si bežne spájate so zemiakovými plackami. Majú menej vody a viac škrobu, vďaka čomu vytvoria základ podobný hustému palacinkovému cestu. Dôležité je jemné strúhanie, ktoré napení hmotu, uvoľní škrob a prirodzene spojí ingrediencie. Mixér nie je vhodný – cesto by bolo príliš riedke.

K správnej konzistencii patrí aj trocha trpezlivosti – cesto musí byť husté, ale stále mierne tečúce, aby sa dalo naliať na panvicu.

Mohlo by vás zaujímať aj: Pridajte ho do hrnca s vodou. Zemiaky sa uvaria oveľa rýchlejšie

Stačí tenká vrstva a správna teplota. Chrumkavý povrch, jemné vnútro

Krásny tvar a zlato-hnedé okraje sa rodia pri strednej teplote. Rozpálený olej pomáha rýchlo uzavrieť povrch placiek a zabráni tomu, aby nasiakli zbytočne veľa tuku.

Tenká vrstva cesta je základ – vďaka tomu je hotový výsledok ľahký, jemný a rýchlo prepečený.

Po otočení placiek je dobré panvicu na chvíľu prikryť. Para urobí svoje – vnútro zostane pružné a mäkučké. Ak chcete ešte lepší efekt, pridajte do panvice pár kvapiek vody, ktoré okamžite vytvoria paru.

Mohlo by vás zaujímať aj: Recept na obyčajné palacinky som hodila do koša. Namiesto mlieka pridávam niečo iné: sú božské

Chuť robia suroviny. Bez nich recept nevyjde

Jednoduchosť neznamená, že suroviny nie sú dôležité. Práve naopak – čerstvosť zemiakov, správna konzistencia a ten správny pomer vlhkosti rozhodujú o výsledku.

Ingrediencie:

  • žlté zemiaky
  • 1 malá cibula
  • 1 lyžica hustej kyslej smotany
  • soľ
  • čierne korenie
  • olej na smaženie
Strúhanie surových žltých zemiakov na jemnom strúhadle pri príprave cesta
Pri príprave cesta je jemné strúhanie kľúčové – práve vďaka nemu sa uvoľní dostatok škrobu, ktorý drží placky pokope aj bez vajec a múky.
Foto: shutterstock/BearFotos

Postup:

  • Ošúpte zemiaky a nastrúhajte ich na jemnom strúhadle.
  • Trochu ich vyžmýkajte, ale nie úplne – časť škrobovej tekutiny musí ostať.
  • Primiešajte nastrúhanú cibuľu, smotanu, soľ a korenie.
  • Na panvici rozohrejte olej na strednú teplotu.
  • Nalejte tenkú vrstvu cesta a smažte dozlatista.
  • Po obrátení zakryte panvicu, aby vnútro ostalo mäkké.
  • Podávajte horúce – vtedy sú najchrumkavejšie.

Redakcia Slová Ženy