Sušené huby varte presne tak dlho, ako je potrebné. Inak zostanú tvrdé a pokazia celé jedlo

Namočené sušené huby v miske s vodou pripravené na varenie.
Foto: shutterstock/Chatham172

Sušené huby dokážu prevoňať celú kuchyňu a dodať jedlám sviatočný, hlboký lesný tón. Aby však vynikli ich skutočné chute, potrebujú presne toľko času, koľko im patrí. Ak ich len rýchlo prelejete horúcou vodou alebo uvaríte prirýchlo, ostanú tvrdé, gumové a bez arómy. Pozrite sa, ako ich pripraviť tak, aby rodina pri stole žasla.

Namočené sušené huby v miske s vodou pripravené na varenie.
Sušené huby musia byť správne namočené, aby pri varení zmäkli a uvoľnili svoju plnú chuť.
Foto: shutterstock/Chatham172

Prečo práve sušené huby dodávajú jedlám nezameniteľnú chuť

Len máloktorá surovina má v našej kuchyni také široké využitie ako sušené huby. Ich koncentrovaná vôňa je základom sviatočných polievok, kapustnice, omáčok či vianočných pirohov. Práve v sušenej podobe vynikne ich aróma najviac – no iba vtedy, ak im doprajeme správnu prípravu.

Aby boli mäkké, voňavé a šťavnaté, musíme ich najskôr správne namáčať a následne variť. Obe fázy sú rovnako dôležité.

Ako dlho namáčať sušené huby, aby získali ideálnu konzistenciu?

Predstavte si vianočné pirohy alebo voňavú hubovú polievku, kde sú huby úplne mäkké, ale pritom držia tvar. Kľúčom je správne namáčanie. Sušené huby musia najskôr znovu nasať vlhkosť, aby sa vrátili do svojej prirodzenej štruktúry.

Huby vždy namáčame v vlažnej prevarenej vode, nikdy nie v horúcej. Musia byť úplne zaliate a ideálne v priestrannej miske.

Dĺžka namáčania závisí od druhu húb aj od toho, ako dlho boli skladované:

  • pri krátkom skladovaní často stačia 3–4 hodiny,
  • tvrdšie kúsky alebo staršie sušené huby môžu vyžadovať celú noc,
  • najčastejšie sa odporúča 8–12 hodín, pričom priebežne kontrolujeme ich mäkkosť.

Po namočení ich vždy sceďte cez sitko a vodu si nechajte – je plná chuti a dá sa použiť do polievok či omáčok.

Mohlo by vás zaujímať aj: Hubová polievka ako zo sna. Stačí pridať dve ingrediencie a horkosť zmizne bez stopy

Ako dlho variť sušené huby? Tu je zásada, ktorú sa oplatí dodržať

Sušené huby variace sa v hrnci na sporáku počas prípravy.
Sušené huby potrebujú dostatočný čas varenia, aby úplne zmäkli a uvoľnili svoju plnú chuť.
Foto: shutterstock/Tamakhin Mykhailo

Dĺžka varenia závisí od toho, ako dlho sa huby namáčali, do akého jedla ich plánujete použiť a o aký druh ide. Príliš krátke varenie spôsobí, že zostanú tvrdé a nevydajú svoju chuť do pokrmu.

Najlepšie je vložiť huby do hrnca spolu s troškou vody, v ktorej sa namáčali – tá dodá jedlu intenzívny základ.

Orientovať sa môžete podľa tohto pravidla:

  • do polievky huby varíme 35–40 minút,
  • do plnky na pirohy či kapustové závitky približne 25 minút,
  • do hustých omáčok a duseného mäsa sa odporúča 60–90 minút, kým nezmäknú úplne.

Druhy húb sa líšia aj tvrdosťou:

  • sušené dubáky a suchohríby: 30–40 minút,
  • kozáky: 40–50 minút,
  • masliaky: 20–25 minút.

Najlepšie je huby počas varenia priebežne kontrolovať – musia byť mäkké, aromatické a nesmú pôsobiť gumovo.

Mohlo by vás zaujímať aj: Sušte huby presne pri tejto teplote. Zostanú dlho chutné a aromatické

Kedy sa oplatí pridať huby do hrnca?

Ak huby pridávate do jedál, ktoré sa varia dlhšie – napríklad guláš, kapustnica či dusené jedlá – môžete ich vložiť už počas prvých fáz varenia. Chute sa krásne prepoja a huby úplne zmäknú. Pri omáčkach a polievkach ich pridávajte až po scedení, aby sa nečistoty zo sušenia nedostali do pokrmu.

Ak si chcete istotu, že vaše sviatočné jedlá budú voňať ako z lesa, doprajte sušeným hubám dostatok času. Odmenia sa vám vôňou, ktorá naplní kuchyňu a pripomenie zimné tradície.

Ak hľadáte ďalšie kuchynské triky, ktoré zlepšia vaše varenie, ešte viac užitočných rád nájdete na Kuchyňa Slová Ženy.

Redakcia Slová Ženy