Mrazíte makový koláč? Tomuto sa určite vyhnite, inak sa po rozmrazení pokazí

Plátky makového koláča na tanieri pripravené na podávanie alebo mrazenie
Foto: shutterstock/New Africa

Makový koláč sa na sviatočnom stole objavuje takmer v každej rodine. A práve preto sa stáva, že ho jednoducho upečieme priveľa. Mrazenie sa zdá byť rýchlym riešením – no ak urobíte jednu z bežných chýb, koláč stratí chuť, šťavnatosť aj svoju typickú vôňu.

Plátky makového koláča na tanieri pripravené na podávanie alebo mrazenie
Makový koláč s bohatou makovou plnkou. Ak ho chcete zmraziť, správne zabalenie rozhoduje o tom, ako bude po rozmrazení chutiť.
Foto: shutterstock/New Africa

Ako predísť plytvaniu jedlom počas sviatkov

Sviatky majú jednu zvláštnu vlastnosť: pripravujeme viac jedla, než v skutočnosti dokážeme zjesť. Je to zvyk, ktorý si nesieme celé generácie – radšej viac, než by malo chýbať. Výsledkom sú však plné stoly, veľké zvyšky a niekedy aj celé koláče, ktoré zostanú po návštevách nedotknuté.

Práve tu dáva zmysel mrazenie, ktoré dokáže predĺžiť trvanlivosť jedál o týždne či mesiace. Stačí jedlo správne zabaliť a uložiť ho pri nízkej teplote – no pri niektorých dezertoch to chce trochu viac opatrnosti.

Dá sa makový koláč mraziť?

Makové koláče patria medzi najobľúbenejšie sviatočné dobroty. A hoci ich pripravujeme s nadšením, neraz to preženieme s množstvom. Niekedy ich dostaneme navyše od rodiny či susedov – a zrazu je koláčov toľko, že ich nezvládneme zjesť v priebehu pár dní.

Dobrá správa je, že makový koláč môžete bez problémov zamraziť. Po rozmrazení môže chutiť rovnako dobre ako čerstvý – len musíte dodržať niekoľko pravidiel, ktoré zabránia strate konzistencie, vysušeniu alebo zvlhnutiu makovej plnky.

Mohlo by vás zaujímať aj: Ako dlho možno skladovať mäso v mrazničke? Po tejto dobe už nie

Mrazíte makový koláč? Tomuto sa určite vyhnite

Ak chcete, aby makový koláč po rozmrazení vyzeral a chutil takmer ako čerstvo upečený, zapamätajte si tieto základné zásady:

• Nikdy nevkladajte do mrazničky horúci alebo ešte teplý koláč.
Vo vnútri sa vytvoria kryštáliky ľadu, ktoré po rozmrazení zmenia štruktúru cesta. Koláč bude mokrý, rozmočený a môže stratiť tvar.

• Zabalenie rozhoduje o všetkom.
Makový koláč zabaľte do potravinovej fólie – ideálne dvojitej. Zabránite vysychaniu aj pohlcovaniu pachov z mrazničky.

• Vyhnite sa poleve z cukru alebo polevám všeobecne.
Cukor a glazúry sa po rozmrazení zvyknú rozpustiť, stekať alebo zmeniť farbu. Najlepšie je pridať ich až po rozmrazení.

• Nenechajte ho v mrazničke príliš dlho.
Aj koláč má svoj limit – ideálne je skonzumovať ho do 3 mesiacov. Potom môže strácať chuť, vôňu aj svoju typickú šťavnatosť.

Nakrájaný makový koláč na tanieri podávaný s teplým nápojom
Čerstvé plátky makovníka s čajom či kávou. Ak ho chcete mraziť, urobte to vo chvíli, keď je koláč úplne vychladnutý a správne zabalený.
Foto: shutterstock/from my point of view

Ešte jeden trik pred mrazením

Skúsené gazdinky odporúčajú pred zabalením potrieť povrch koláča tenučkou vrstvou masla. Vytvorí to ochrannú bariéru, ktorá zabráni vysychaniu počas mrazenia.

Pred podávaním môžete makovník krátko zahriať v rúre – oživí to vôňu maku a cesto bude pôsobiť ako čerstvo upečené.

Varíme nielen podľa receptov, ale aj pomocou šikovných trikov, ktoré šetria čas, peniaze aj energiu. Objavte, ako správne skladovať potraviny, využiť suroviny do poslednej omrvinky a zjednodušiť si každodenné varenie. Vaša kuchyňa sa môže stať miestom plným skvelých nápadov. Viac nájdete na Kuchyňa Slová Ženy.

Redakcia Slová Ženy