Nešúchajte ju nasilu. Citrón spôsobí, že pripálenina sama odpadne

Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk

Pripálená panvica ešte nepatrí do koša. Aj tie najodolnejšie nánosy sa dajú odstrániť pomocou lacných domácich trikov – bez drhnutia, bez poškriabania povrchu a bez drahej chémie. Stačí siahnuť po produktoch, ktoré máte aj tak vždy v kuchyni. A jeden z nich vám doslova zachráni panvicu.

Pripálená panvica sa vyčistí sama. Jednoduchý trik z kuchyne.
Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk

Pod panvicou sa zadymí, jedlo sa pripáli a povrch ostane pokrytý tvrdou tmavou vrstvou. Pozná to každý. Stačí chvíľka nepozornosti a panvica stratí svoj pôvodný vzhľad. Namiesto drhnutia drôtenkou či zmierovania sa so zničeným dnom však vyskúšajte jednoduché domáce triky. Dokážu to, čo sa zdá nemožné – špina sa odlepí v celých kusoch.

Ako vyčistiť pripálenú panvicu zvnútra? Ak nemáte umývačku, tento trik aj tak funguje

Ak pripálime hrniec, väčšinou siahneme po sóde a octe. Mnohí týmto spôsobom skúšajú vyčistiť aj panvicu. Metóda funguje, ale je zdĺhavá a často si vyžaduje veľa úsilia. Rýchlejší je trik s tabletou do umývačky, ktorú môžete použiť aj vtedy, keď umývačku vôbec nemáte.

Položte kapsulu na dno panvice, zalejte ju horúcou vodou a počkajte približne päť minút, kým sa rozpustí. Potom si nasaďte rukavice, vezmite špongiu a jemne premasírujte povrch. Účinné látky sa okamžite naviažu na pripáleninu a tá sa začne odlupovať takmer sama.

Ak chcete postup bez chémie, existuje ešte prirodzenejšia možnosť. Tú ma naučila moja teta a funguje prekvapivo spoľahlivo.

Domáci trik, ktorý funguje roky. Stačí vám obyčajný citrón

Citrónové plátky varené vo vode na panvici pri čistení pripáleného dna
Citrón zbaví panvicu spálenín bez drhnutia a poškriabania.
Foto: shutterstock/sittipong tungchana

Najčastejšia reakcia po pripálení panvice je jej rýchle zaliatie vodou a odloženie do drezu. Po niekoľkých hodinách však pripálenina drží ďalej. Citrónový trik proces urýchli na minimum a nevyžaduje žiadnu námahu.

Nechajte panvicu vychladnúť, nalejte do nej trochu vody a vložte citrón rozrezaný na štyri časti. Položte ju na sporák a na miernom ohni varte približne desať minút. Kyselina citrónová začne pôsobiť už počas varu a tmavá vrstva sa postupne odchlipuje od dna. Keď vidíte, že sa pripálenina uvoľňuje, nechajte ešte dve minúty pôsobiť a sporák vypnite.

Nakoniec obsah vylejte, panvicu opláchnite pod teplou vodou a umyte klasickým prostriedkom na riad. Bez drhnutia, poškriabania a bez zápachu chemikálií. Moja teta túto metódu používa roky a jej panvice vyzerajú ako nové.

Viac užitočných rád, domácich trikov a jednoduchých postupov nájdete na Tipy Slová Ženy, kde každý deň pribúdajú nové inšpirácie pre praktický a pohodlný domov.

Redakcia Slová Ženy