Kam a ako likvidovať olej po vyprážaní? Túto chybu robí väčšina ľudí dodnes

Panvica s olejom umývaná pod tečúcou vodou v kuchynskom dreze.
Foto: shutterstock/Kira_Yan

Mnohí ľudia po vyprážaní len otočia panvicu nad drezom a nechajú olej odtiecť. Je to rýchle, no výsledok je rovnaký vždy: upchaté potrubie, poškodená kanalizácia a mastnota, ktorá sa nakoniec dostane do prostredia. Správna likvidácia oleja však nie je žiadna veda – stačí poznať pár jednoduchých pravidiel, ktoré chránia domácnosť aj prírodu.

Panvica s olejom umývaná pod tečúcou vodou v kuchynskom dreze.
Takto umýva panvicu väčšina ľudí – no práve tento postup patrí medzi najčastejšie chyby pri likvidácii oleja v domácnosti.
Foto: shutterstock/Kira_Yan

Olej nikdy nelejte do drezu. Ani do toalety. Ani „len trošku“.

Tuk v potrubí tuhne, lepí sa na steny rúr a časom vytvorí zátku, ktorá sa dá odstrániť už len mechanicky. Ešte horšie je, že horúci olej môže poškodiť plastové časti sifónu. V čistiarniach odpadových vôd si s olejom nedokážu vždy poradiť, takže časť tuku končí vo vode, pôde a narúša ekosystém.

Použitý olej dnes vzniká častejšie, než si myslíme. Nemáme ho len po vyprážaní. Nájdeme ho aj v:

• marinádach,
• nálevoch z rýb a zeleniny,
• dresingoch,
• vývaroch a šťavách,
• konzervách,
• domácich aj kupovaných omáčkach.

Každá kvapka oleja patrí do odpadu – ale správnym spôsobom.

Ako zlikvidovať malé množstvo oleja?

Smetiaky na triedený odpad – žltý na plasty, modrý na papier a čierny na komunálny odpad.
Pri malom množstve oleja stačí panvicu po vychladnutí jednoducho utrieť papierovou utierkou a vyhodiť ju do zmesového odpadu – je to najrýchlejší a najšetrnejší spôsob.
Foto: shutterstock/Oksana_Slepko

Ak vám na panvici zostal iba tenký film tuku, stačí, keď:

• necháte panvicu vychladnúť,
• utriete ju papierovou utierkou,
• utierku vyhodíte do koša na zmesový odpad.

Je to najrýchlejší a najbezpečnejší spôsob, ktorý nezaťaží kanalizáciu.

Ako zlikvidovať väčšie množstvo oleja?

Pri väčšom množstve je postup rovnako jednoduchý, len má viac krokov:

1. Nechajte olej vychladnúť.
2. Preceďte ho cez sitko (aby v ňom neboli zvyšky jedla).
3. Prelejte ho do čistej plastovej fľaše – ideálne priesvitnej PET.
4. Fľašu pevne uzavrite.
5. Po naplnení ju odneste na zberné miesto.

Zber použitých kuchynských olejov podľa zákona zabezpečujú obce. V praxi to znamená, že vo vašej obci by mala existovať možnosť odovzdať olej:

• v zbernom dvore,
• na obecnom úrade,
• v označených nádobách v potravinách,
• alebo na čerpacích staniciach – napr. Slovnaft (zoznam čerpacích staníc, ktoré na Slovensku zbierajú použitý kuchynský olej, nájdete na oficiálnej stránke Slovnaftu.)

Niektoré obce dokonca distribuujú vlastné nádoby na olej a odvoz zabezpečujú pravidelne.

Prelievanie vychladnutého použitého oleja z panvice cez lievik do plastovej fľaše.
Pri väčšom množstve oleja je najjednoduchšie nechať ho vychladnúť a preliať cez lievik do PET fľaše, ktorú potom odnesiete na zberné miesto.
Foto: shutterstock/sumeth c

Ako zistiť, kam olej odniesť?

Najjednoduchšie je informovať sa:

• na webovej stránke obce,
• priamo na obecnom úrade,
• u pracovníka zodpovedného za odpadové hospodárstvo,
• alebo v aplikácii či mape zberných miest, ak ju obec používa.

Zákon prikazuje obciam zabezpečovať triedený zber olejov, takže možnosť odovzdania existuje všade – len treba vedieť kde.

Prečo sa musí olej zhromažďovať vo fľašiach?

Je to dôležité z troch dôvodov:

• olej nesmie obsahovať zvyšky potravín – tie spôsobujú zápach a kazenie,
• fľaša musí byť dobre uzatvorená, aby nevytekal,
• priesvitná fľaša umožňuje kontrolu obsahu pri preberaní.

Najvhodnejšie sú PET fľaše od vody alebo originálne fľaše od oleja.

Mohlo by vás zaujímať aj: Stále nevieme, kam vyhadzovať obaly z mäsa. Niektorí z nás sa stále mýlia

Drobné rady, ktoré zachránia veľa problémov

• Nikdy neumývajte panvicu pod tečúcou vodou, kým je v nej olej.
Najprv ho vylejte do pripravenej nádoby, až potom umyte panvicu.

• Nezbierajte olej, kým je horúci.
Teplý tuk deformuje plast.

• Nenechávajte otvorené nádoby na olej.
Rýchlo sa kazia a zapáchajú.

Prečo je správna likvidácia taká dôležitá?

• chránite kanalizáciu pred haváriami,
• predchádzate drahým opravám,
• znižujete znečistenie vôd a pôdy,
• prispievate k ekologickej recyklácii,
• tuk sa ďalej využije – najčastejšie na výrobu biopalív.

Malé rozhodnutia v kuchyni dokážu mať veľký dopad na prírodu aj domácnosť.
Ak hľadáte ďalšie jednoduché triky, ktoré chránia domov, rozpočet aj životné prostredie, viac praktických tipov nájdete každý deň na Tipy Slová Ženy.

Redakcia Slová Ženy