Je to najlepší chlieb na svete. Slováci ho jedia len výnimočne
Ktorý chlieb si zaslúži titul najlepší na svete? Odpoveď prináša rebríček Taste Atlas, ktorý pravidelne hodnotí stovky jedál z celého sveta. Tento rok vyhralo piecťivo, ktoré je ikonou Ázie – voňavé, maslové, mäkké a také návykové, že kto ho raz ochutná, vracia sa k nemu stále. Zaujímavé je, že na Slovensku sa s ním stretávame skôr výnimočne, hoci vo svete zažíva obrovský boom.

Foto: shutterstock/New Africa
Najchutnejší chlieb sveta podľa Taste Atlas
V najnovšom rebríčku stovky najlepších chlebov sveta získal prvé miesto maslový naan s cesnakom – klasika indickej a pakistanskej kuchyne.
Toto mäkké, elastické piečivo s jemne sladkastým tónom sa perfektne hodí k jedlám s kari, k pikantným omáčkam aj k hustým polievkam.
Jeho fenomenálny úspech stojí na jednoduchosti:
- mäkké a pružné cesto
- vôňa masla a cesnaku
- pečenie v rozžeravenom tandoori
Práve tandoor dáva naanom ich typickú štruktúru – chrumkavú zvonka a vláčnu vnútri.
Odkiaľ naan pochádza? Jeho história má vyše 2 000 rokov

Foto: shutterstock/rima das mukherjee
Hoci dnes naan automaticky spájame s Indiou, jeho počiatky siahajú do oblasti dnešného Iránu a strednej Ázie.
Prvé zmienky o tomto druhu chleba majú vyše dvetisíc rokov.
Pôvodne pripomínal jednoduché placky, ktoré sa piekli na rozhorúčených kameňoch alebo v primitívnych hlinených peciach.
Až neskôr sa rozšírilo používanie pecí tandoor, ktoré naan posunuli na celkom inú úroveň. Vďaka nim získal charakteristickú vôňu, štruktúru a jemný dymový nádych.
Čo ďalšie sa dostalo na pódium?
Druhé miesto získal amritsari kulcha – indický nadýchaný chlieb plnený zemiakmi, tvarohom a cibuľou.
Je sýty, aromatický a často sa podáva s pikantnými omáčkami.
Na treťom mieste skončil roti canai – hviezda Malajzie a Indonézie. Je známy svojou vrstvenou, jemne maslovou štruktúrou, ktorá je podľa turistov „návyková už po prvom súste“.
Prečo ich na Slovensku takmer nejeme?
Dôvod je prostý:
Tieto chleby sa tradične pečú pri extrémne vysokých teplotách a vyžadujú špeciálne prípravy (ako tandoor), ktoré v našich domácich kuchyniach bežne nemáme.
Napriek tomu ich popularita rastie – a v čoraz viacerých ázijských bistrách sa už objavujú aj u nás.
A prekvapenie z nášho regiónu: do TOP 100 sa dostal aj langoš

Foto: shutterstock/csikiphoto
V rebríčku Taste Atlas sa objavilo aj jedno meno, ktoré je Slovákom veľmi blízke – maďarský lángoš. Umiestnil sa v TOP 100 (na 74. mieste) medzi najlepšími chlebovými špecialitami sveta a potvrdil, že aj obyčajné cesto vyprážané v oleji dokáže zaujať globálne publikum.
Hoci ide skôr o streetfood než klasický chlieb, jeho chrumkavý okraj, mäkký vnútro a bohato natretý cesnakový krém z neho robia jeden z najpopulárnejších snackov nášho regiónu.
Čo si z toho vziať
Svet chleba je omnoho pestrejší, než si myslíme. Naan, kulcha či roti canai sú dôkazom, že aj jednoduché suroviny dokážu vytvoriť neuveriteľne voňavé a mäkké pečivo s tradíciou dlhšou než tisíce rokov.
Ak ste ich ešte neochutnali, určite to stojí za to – možno zistíte, že váš nový obľúbený chlieb vôbec nepochádza z Európy.
Ak hľadáte viac chutných tipov, receptov a inšpirácií pre domácnosť, nájdete ich v kategórii Kuchyňa Slová Ženy.
Redakcia Slová Ženy
