Je to najlepší chlieb na svete. Slováci ho jedia len výnimočne

Rôzne druhy čerstvého chleba uložené v košíkoch a na drevenom podnose.
Foto: shutterstock/New Africa

Ktorý chlieb si zaslúži titul najlepší na svete? Odpoveď prináša rebríček Taste Atlas, ktorý pravidelne hodnotí stovky jedál z celého sveta. Tento rok vyhralo piecťivo, ktoré je ikonou Ázie – voňavé, maslové, mäkké a také návykové, že kto ho raz ochutná, vracia sa k nemu stále. Zaujímavé je, že na Slovensku sa s ním stretávame skôr výnimočne, hoci vo svete zažíva obrovský boom.

Rôzne druhy čerstvého chleba uložené v košíkoch a na drevenom podnose.
Aj keď milujeme náš tradičný chlieb, svetový rebríček ukazuje prekvapivého víťaza – ten sa však na Slovensku objavuje len zriedka.
Foto: shutterstock/New Africa

Najchutnejší chlieb sveta podľa Taste Atlas

V najnovšom rebríčku stovky najlepších chlebov sveta získal prvé miesto maslový naan s cesnakom – klasika indickej a pakistanskej kuchyne.

Toto mäkké, elastické piečivo s jemne sladkastým tónom sa perfektne hodí k jedlám s kari, k pikantným omáčkam aj k hustým polievkam.

Jeho fenomenálny úspech stojí na jednoduchosti:

  • mäkké a pružné cesto
  • vôňa masla a cesnaku
  • pečenie v rozžeravenom tandoori

Práve tandoor dáva naanom ich typickú štruktúru – chrumkavú zvonka a vláčnu vnútri.

Odkiaľ naan pochádza? Jeho história má vyše 2 000 rokov

Čerstvo upečený naan potretý maslom a posypaný cesnakom.
Maslový a voňavý naan získal titul najlepšieho chleba na svete podľa Taste Atlas.
Foto: shutterstock/rima das mukherjee

Hoci dnes naan automaticky spájame s Indiou, jeho počiatky siahajú do oblasti dnešného Iránu a strednej Ázie.

Prvé zmienky o tomto druhu chleba majú vyše dvetisíc rokov.

Pôvodne pripomínal jednoduché placky, ktoré sa piekli na rozhorúčených kameňoch alebo v primitívnych hlinených peciach.

Až neskôr sa rozšírilo používanie pecí tandoor, ktoré naan posunuli na celkom inú úroveň. Vďaka nim získal charakteristickú vôňu, štruktúru a jemný dymový nádych.

Čo ďalšie sa dostalo na pódium?

Druhé miesto získal amritsari kulcha – indický nadýchaný chlieb plnený zemiakmi, tvarohom a cibuľou.
Je sýty, aromatický a často sa podáva s pikantnými omáčkami.

Na treťom mieste skončil roti canai – hviezda Malajzie a Indonézie. Je známy svojou vrstvenou, jemne maslovou štruktúrou, ktorá je podľa turistov „návyková už po prvom súste“.

Prečo ich na Slovensku takmer nejeme?

Dôvod je prostý:
Tieto chleby sa tradične pečú pri extrémne vysokých teplotách a vyžadujú špeciálne prípravy (ako tandoor), ktoré v našich domácich kuchyniach bežne nemáme.

Napriek tomu ich popularita rastie – a v čoraz viacerých ázijských bistrách sa už objavujú aj u nás.

A prekvapenie z nášho regiónu: do TOP 100 sa dostal aj langoš

Muž držiaci tradičný maďarský lángos s kyslou smotanou, cesnakom a nastrúhaným syrom.
Maďarský lángoš sa dostal až do TOP 100 najlepších chlebových špecialít sveta. Chrumkavé cesto s cesnakom, smotanou a syrom patrí medzi ikonické chute nášho regiónu.
Foto: shutterstock/csikiphoto

V rebríčku Taste Atlas sa objavilo aj jedno meno, ktoré je Slovákom veľmi blízke – maďarský lángoš. Umiestnil sa v TOP 100 (na 74. mieste) medzi najlepšími chlebovými špecialitami sveta a potvrdil, že aj obyčajné cesto vyprážané v oleji dokáže zaujať globálne publikum.

Hoci ide skôr o streetfood než klasický chlieb, jeho chrumkavý okraj, mäkký vnútro a bohato natretý cesnakový krém z neho robia jeden z najpopulárnejších snackov nášho regiónu.

Čo si z toho vziať

Svet chleba je omnoho pestrejší, než si myslíme. Naan, kulcha či roti canai sú dôkazom, že aj jednoduché suroviny dokážu vytvoriť neuveriteľne voňavé a mäkké pečivo s tradíciou dlhšou než tisíce rokov.

Ak ste ich ešte neochutnali, určite to stojí za to – možno zistíte, že váš nový obľúbený chlieb vôbec nepochádza z Európy.

Ak hľadáte viac chutných tipov, receptov a inšpirácií pre domácnosť, nájdete ich v kategórii Kuchyňa Slová Ženy.

Redakcia Slová Ženy